Leverancier Vandebron (onderdeel van E.ON) introduceert als eerste een nieuwe heffing voor eigenaren van zonnepanelen. Er moeten vaste kosten worden betaald voor het terugleveren van energie op het stroomnet. Deze is namelijk overbelast op piekuren, wat zorgt voor problemen.
Door de extra heffing wordt het minder aantrekkelijk om zelf opgewekte stroom van zonnepanelen terug te leveren aan het stroomnet. De verwachting is dat meer leveranciers volgen. Maar wat als we u vertellen dat het helemaal niet nodig is om stroom terug te leveren aan het net?
De experts bij Duurzaamheidscentrum Noord maken zich niet druk om de extra heffing , want er bestaat een simpele oplossing voor het probleem. Zonne-energie kan immers ook gemakkelijk worden opgeslagen in een zonnepanelen accu of batterij. De stroom kunt u vervolgens later alsnog gebruiken.
Hiermee heeft u die energieleverancier met al die heffingen eigenlijk helemaal niet meer nodig. Bovendien wordt de energieproductie van uw zonnepanelen een stuk efficiënter. Benieuwd hoe het werkt? Lees gerust verder, of stel uw vragen persoonlijk aan één van onze duurzame adviseurs:
Stroom terugleveren aan het net: het probleem
Zonnestroom is een mooie, duurzame en vooral ook financieel aantrekkelijke manier om energie op te wekken. Voor huiseigenaren is het wellicht de meest populaire manier om de steeds duurder wordende energierekening te kunnen verlagen.
Natuurlijk is de productie van zonne-energie afhankelijk van de zon. In Nederland is deze nogal wispelturig: een wolk voor de zon zorgt al snel voor een verminderde efficiëntie van de zonnepanelen op het dak. Maar schijnt de zon dan eindelijk, dan produceren veel woningeigenaren juist een overschot.
Dit overschot aan zonne-energie wordt automatisch teruggeleverd aan het stroomnet. Voor particulieren is dit financieel aantrekkelijk, omdat ze hiermee feitelijk geld verdienen. De energiemaatschappij betaalt voor elke kWh aan groene stroom die aan het net wordt geleverd.
Op piekmomenten is het aanbod van zonne-energie tegenwoordig echter zo hoog, dat het problemen oplevert voor het stroomnet. Het netwerk kan op zonnige dagen de overproductie van alle zonnepanelen niet langer aan. Een groot deel van de groene stroom is hierdoor overbodig en onbruikbaar, een vervelende situatie voor alle betrokken partijen (en het milieu zelf).
Eigenaar zonnepanelen betaalt extra heffing
Daar heeft u als duurzame huiseigenaar met zonnepanelen op het dak natuurlijk geen boodschap aan, die problemen op het stroomnet. Voor u is het belangrijk dat u krijgt waar u recht op heeft: compensatie voor alle zonne-energie die u heeft teruggeleverd aan het algemene stroomnet.
Voor de energiemaatschappijen is het wel een groot probleem. Ze moeten nu uitvogelen hoe ze omgaan met stroomoverschotten. Hier maken ze naar eigen zeggen veel extra kosten door, welke tot voor kort nog aan alle gebruikers van het Nederlandse stroomnet werden betaald.
Met de steeds verder stijgende energieprijzen, willen sommige leveranciers echter het roer omgooien. De kosten die worden gemaakt door de piekproductie van zonnepanelen moeten volgens de leverancier 100% worden doorgerekend aan de eigenaren van die zonnepanelen.
Op zich klinkt het logisch, het principe is vergelijkbaar met ‘de vervuiler betaald’. Maar zonne-energie is juist het tegenovergestelde van vuil, en dat is precies waarom veel eigenaren van zonnepanelen nu ontevreden zijn met de extra heffingen. Het is natuurlijk ook een vreemde zaak dat een milieuvriendelijke manier om stroom op te wekken (zonne-energie) nu feitelijk wordt bestraft met extra kosten.
Investeren in een zonnepanelen accu
Veel leveranciers zitten met hetzelfde probleem in de maag als Vandebron. De verwachting is dus dat de gehele markt de heffing geleidelijk zal doorvoeren, elke partij op hun eigen manier. Dus is het zaak voor bezitters van zonnepanelen om naar een financieel aantrekkelijke oplossing te zoeken.
Bij Duurzaamheidscentrum Noord denken we dat de oplossing eigenlijk heel simpel is. Het wordt namelijk steeds makkelijker om de zelf opgewekte energie gewoon thuis op te slaan in een accu voor zonnepanelen. Deze batterij zorgt ervoor dat eerder opgewekte zonnestroom later alsnog kan worden gebruikt.
Op piekmomenten is het hierdoor niet langer nodig om overtollige stroomproductie van de zonnepanelen terug te leveren aan het stroomnet. In plaats hiervan vult u de eigen batterijen, welke heel gemakkelijk aan de panelen kunnen worden gekoppeld. Het is de perfecte manier om die vervelende nieuwe heffing van energieleveranciers te kunnen ontwijken.
We moedigen iedere eigenaar van zonnepanelen dan ook aan om een zonnepanelen batterij een kans te geven. Kijk wat de mogelijkheden zijn en overweeg serieus om te investeren in de lokale opslag van zelf opgewekte zonne-energie.
Voordelen van lokale opslag zonne-energie
Het kopen en installeren van een zonnepanelen accu is dankzij de nieuwe heffing direct een stuk aantrekkelijker geworden. Heeft u zelf zonnepanelen op het dak, dan kan lokale opslag van uw zonne-energie beter in een lokale batterij worden opgeslagen.
Lokale opslag van zonne-energie met een zonnepanelen accu kent veel voordelen:
- Ontwijk heffingen teruglevering: Door netwerkkosten van piekmomenten introduceren energieleveranciers nu extra heffingen voor eigenaren van zonnepanelen. Lokale stroomopslag met een accu helpt u deze nieuwe kostenposten te ontwijken.
- Opslag voor later gebruik: Wie wat bewaard die heeft wat. Een accu voor zonnepanelen slaat de overtollige zonne-energie overdag op voor gebruik als het donker is. Ook tijdens bewolkte dagen is het soms nodig om de voorraad in de batterij aan te spreken. U kunt deze stroom dan op een later moment gebruiken voor bijvoorbeeld uw elektrische vloerverwarming of infrarood panelen.
- Zonnepanelen beter benutten: Waar u voorheen vooral een verkoper van zonne-energie was, wordt u met lokale opslag van zonnestroom daadwerkelijk gebruiker van vrijwel al uw eigen stroom.
- Onafhankelijk worden van leveranciers: Het is duidelijk dat energieleveranciers niet langer bang zijn om heffingen te introduceren voor eigenaren van zonnepanelen. Veel eigenaren van zonnepanelen zijn hierdoor steeds vaker ontevreden over hun leverancier. Een accu stelt u in staat om altijd voldoende lokale stroom te hebben om die dure leverancier helemaal niet meer nodig te hebben.
- Stabiliseer het stroomnet: De hele reden dat een nieuwe heffing voor terugleveren van stroom wordt geïntroduceerd is het enorme overschot op piekmomenten. Hoe meer mensen een batterij voor zonnepanelen installeren, hoe minder het stroomnet last heeft van overbelasting.
- Immuun voor stroomstoringen: Met lokale opslag van energie wordt uw huishouden volledig onafhankelijk van het algemene stroomnet. Hierdoor heeft u feitelijk nooit meer last van stroomstoringen. Tijdens grote calamiteiten kan dit van groot belang zijn.
Een zonnepanelen accu installeren
Hoewel de Nederlandse daken tegenwoordig rijk gevuld zijn met zonnepanelen, zijn er nog relatief weinig mensen die gebruik maken van lokale energieopslag. Door een accu voor uw zonnepanelen te installeren neemt u de controle over uw energieproductie weer volledig in eigen hand.
Veel eigenaren van zonnepalen hebben een zure smaak in hun mond van de nieuwe extra heffingen voor terugleveren aan het stroomnet. Maar het is dus helemaal niet nodig om zelf opgewekte stroom terug te leveren. Deze kan ook lokaal worden opgeslagen in een slimme batterij.
Het installeren en optimaliseren van een accu voor zonnepanelen is geen grote ingreep. Een installateur van Duurzaamheidscentrum Noord helpt u er graag bij! We blijven de ontwikkelingen voor u op de voet volgen.
Heeft u vragen over de nieuwe heffingen, of bent u geïnteresseerd in het installeren van een accu voor uw zonnepanelen? Neem dan vandaag nog (vrijblijvend) contact op met één van onze adviseurs: