Blog

Hoe rendabel is een thuisbatterij voor zonnepanelen? 

De tijd dat stroom terugleveren aan het algemene stroomnet lucratief was, lijkt op zijn einde te zijn. Nu de salderingsregeling wordt afgebouwd en veel energieleveranciers extra heffingen introduceren voor zonnepanelen, kijken steeds meer mensen naar oplossingen als een thuisbatterij. Maar hoe rendabel is deze eigenlijk? 

De thuisbatterij of accu voor zonnepanelen is een grote batterij die wordt gekoppeld aan de PV-cellen op het dak. Alle zonne-energie die niet direct wordt geconsumeerd wordt dankzij de thuisbatterij niet teruggeleverd aan het net, maar opgeslagen in een accu tot de energie nodig is. 

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling voor het terugleveren van stroom langzaam maar zeker afgebouwd. In het jaar 2031 is salderen niet langer mogelijk. Naar verwachting zal de vraag naar thuisbatterijen voor zonnepanelen sterk stijgen in deze periode. 

Maar ook nu kiezen al veel mensen bewust voor het installeren van accu voor hun zonnepanelen. Voor eigenaren van zonnepanelen kent een thuisbatterij namelijk vele voordelen ten opzichte van het direct terugleveren van de ‘overtollig’ geproduceerde stroom naar het algemene stroomnet. 

Het team van Duurzaamheidscentrum Noord kan helpen om een systeem voor lokale energieopslag bij u thuis te realiseren. Benieuwd naar de mogelijkheden en duurzame kansen voor uw situatie? Vraag ons vandaag nog (100% vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Zo werkt lokale energieopslag voor zonnepanelen

In een standaard situatie wordt de overtollig opgewekte zonne-energie direct teruggeleverd aan het algemene stroomnet. Overdag wekken zonnepanelen voldoende energie op, maar ’s avonds is er vaak een groot stroomtekort. 

Op piekmomenten wordt dus veel zonnestroom richting het stroomnet gestuurd, terwijl op dalmomenten juist extra ‘algemeen stroom’ van het stroomnet wordt onttrokken. Er moet immers aan de stroomvraag kunnen worden voldaan. 

Door een thuisbatterij voor zonnepanelen te koppelen aan de omvormer kan de duurzaam opgewekte zonne-energie op piekmomenten worden opgeslagen. Deze lokaal opgeslagen zonne-stroom kan dan op een later moment (op dalmomenten in de avond of nacht) alsnog worden gebruikt. Hierdoor is het niet langer nodig om overtollige zonnestroom terug te leveren aan het net. 

Het is belangrijk om te vermelden dat niet elke omvormer voor zonnepanelen direct geschikt is voor een thuisbatterij. Soms is het nodig om de omvormer te vervangen door een model die wel kan worden aangesloten op een thuisaccu. Een geschikte ‘bidirectionele omvormer’ moet namelijk altijd een extra stroomregelaar (AC-adapter) hebben voor de installatie van de batterij. 

Is een thuisbatterij voor zonnepanelen rendabel?

Hoe rendabel een thuisbatterij is voor zonnepanelen is afhankelijk van de capaciteit van de zonnepanelen, de kosten van een thuisbatterij (installatie en plaatsing), maar ook het bedrag dat de energieleverancier kan betalen voor het terugleveren van zonne-energie.  

De prijs van een thuisbatterij kopen en installeren ligt gemiddeld tussen de €4000 en €10.000 euro. Een grotere accu zal een grotere investering vergen. Een kleine thuisbatterij van 2-3 kWh kost maximaal €3000 euro, terwijl een grote thuisbatterij van 14 kWh al snel tegen de €14.000 euro kost. 

Hiernaast zal u moeten nadenken over de overproductie van uw zonnepanelen. Afhankelijk van het contract met uw energieleverancier krijgt u een terugleververgoeding. Deze ligt in 2023 gemiddeld tussen de €0,10 eurocent tot maximaal €0,16 eurocent per kWh. 

Onthoud dat zowel de efficiëntie van uw zonnepanelen als uw consumptiepatroon voor stroomverbruik de overproductie bepalen. Heeft u veel hoogefficiënte zonnepanelen op het dak liggen en verbruikt u relatief weinig stroom in huis? Dan is terugleveren mogelijk aantrekkelijker. 

Is de hoeveelheid zonnestroom die u kunt terugleveren laag, maar uw consumptie in de avond en nacht relatief hoog? Dan kan het erg interessant zijn om een thuisbatterij voor uw zonnepanelen te overwegen. Deze kan de stroomvraag vanaf het net voor uw huishouden mogelijk sterk verlagen. 

Wanneer is lokale energieopslag onrendabel? 

Een thuisbatterij voor zonnepanelen voor lokale energieopslag is onrendabel wanneer uw stroomvraag op dalmomenten relatief laag is. Een accu voor opslag van zonne-energie voorkomt hoge stroomkosten in de avond en nacht, maar heeft een negatieve invloed op de te ontvangen terugleververgoeding. 

Terugleveren van stroom wordt in de komende jaren steeds minder aantrekkelijk door het uitfaseren van de salderingsregeling. Ook vragen steeds meer energieleveranciers een vaste vergoeding aan eigenaren van zonnepanelen om terugleveren van zonnestroom überhaupt mogelijk te maken. 

Omdat elke situatie anders is, zal het lastig te zeggen zijn of een thuisbatterij voor uw huishouden een goede investering is. Wel is het goed om te beseffen dat een accu voor zonnepanelen ook een groot aantal voordelen heeft die niet direct in geld uit te drukken zijn. 

Waarom thuisbatterij voor zonnepanelen kopen?

Ook met de salderingsregeling is het voor veel huishoudens al interessant genoeg om de overstap te maken naar een thuisbatterij. De overwegingen voor aanschaf van zo’n accu gaan een stukje verder dan de financiële argumenten alleen. 

Een thuisbatterij installeren geeft de eigenaar van zonnepanelen namelijk een reeks aan voordelen die ook in praktische zin wenselijk kunnen zijn. Denk hierbij onder meer aan de volgende argumenten voor aanschaf: 

  • Verlagen eigen energievraag: Ook wanneer een thuisbatterij niet volledig kan voorzien in de energievraag van uw huishouden, kan deze nog altijd een grote bijdrage leveren aan het verlagen van de lokale energievraag. Dit kan de maandelijkse stroomrekening een stuk goedkoper maken, wat de investering in een thuisbatterij voor u rendabel kan maken. 
  • Zelfvoorzienend worden: Doordat een thuisbatterij de gebruiker minder afhankelijk maakt van het algemene stroomnet, wordt u voor uw energiebehoefte in praktische zin volledig zelfvoorzienend. Gaat er iets mis met het netwerk door grote calamiteiten, dan heeft u hier waarschijnlijk geen of weinig last van. 
  • Nooit meer een stroomstoring: Een belangrijke manier waarop deze zelfvoorzienendheid tot uiting komt in de praktijk is de weerbaarheid tegen stroomstoringen. Valt om welke reden dan ook de stroom uit in de buurt, dan is uw huishouden de laatste plek waar het licht blijft branden. Zelfs als de storing dagen of weken aan zou houden. 
  • Een eigen stroomvoorraad: Bedenk ook waarvoor u deze extra stroomvoorraad zou kunnen gebruiken. De technologie staat niet stil. We zagen bijvoorbeeld al het bedrijf Tesla van Elon Musk, welke middels een slimme thuisbatterij ook de elektrische auto van energie kon voorzien. Ook kunt u de stroom gebruiken voor uw elektrische vloerverwarming
  • Lagere netwerkkosten: Doordat zonne-energie terugleveren aan het algemene stroomnet in feite niet langer nodig is, kunnen netwerkkosten worden gedrukt. Denk aan het voorkomen van de nieuwe heffingen voor de teruglevering van zonne-energie op het stroomnet. 
  • Duurzame argumenten: Het installeren van een accu voor zonnepanelen in huis is een stap in de goede richting voor het milieu. Stroom wordt lokaal efficiënter gebruikt en voor de energievraag in het algemeen hoeft er minder grijze stroom te worden geproduceerd.  

Lokaal zonne-energie opslaan met een thuisbatterij 

Of een thuisbatterij voor zonnepalen rendabel is voor uw situatie is vooral een kwestie van rekenen. Verzamel hiervoor informatie over de capaciteit van uw zonnepanelen, hoeveel stroom u zelf verbruikt en wat u netto kunt verdienen aan het terugleveren van zonne-energie aan het stroomnet. 

Maar ook de argumenten voor zelfvoorzienendheid mag u zeker niet uit het oog verliezen. Benieuwd wat zo’n zonnepanelen thuisbatterij voor uw huishouden kan betekenen? 

Schets uw situatie voor het team van Duurzaamheidscentrum Noord, dan vertellen wij wat we voor u kunnen betekenen. Neem vandaag nog (vrijblijvend) contact op, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug met een persoonlijk antwoord: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *