Zonnepanelen accu opslag kopen: dit moet u weten

In tijden van overvloed is het goed om wat te bewaren voor later. Ook bij zonnepanelen gaat dit principe op: langdurige opslag van zonne-energie in een accu is een prima manier om opgewekte energie op een later moment alsnog te gebruiken.

Bij het kopen van een thuisbatterij of accu voor lokale opslag van zonne-energie kan de efficiëntie van uw zonnepanelen aanzienlijk verbeteren. Te veel opgewekte zonnestroom kan in een accu worden opgeslagen voor bewolkte, regenachtige dagen. Ook ’s nachts kan de accu uitkomst bieden.

Inmiddels zijn er behoorlijk wat thuisbatterijen voor zonnepanelen op de markt. Maar welke is de beste accu voor opslag van zonne-energie? En waar moet u eigenlijk op letten bij het kopen van een thuisbatterij voor zonnepanelen? We leggen het in dit praktische overzicht stap-voor-stap uit.

Bij Duurzaamheidscentrum Noord denken we regelmatig over dit soort praktische problemen na. We helpen u graag met het uitdenken en installeren van totaaloplossingen voor een duurzame toekomst. Daar horen zonnepanelen bij, maar ook andere milieuvriendelijke en besparende systemen.

Accu opslag voor zonnepanelen gebruiken

Een thuisbatterij installeren voor uw zonnepanelen geeft u meer controle over wat er met de energie gebeurt. Het helpt uw huishouden onafhankelijker te worden van het stroomnet. Tegelijkertijd helpt een accu om de pieken en dalen van stroomafvoer naar het stroomnet te minimaliseren.

Wie in eigen huis ‘off-the-grid’ wil leven op een duurzame, milieuvriendelijke manier heeft absoluut baat bij een systeem voor thuisopslag van zonne-energie.

Bij Duurzaamheidscentrum Noord werken we dag en nacht met slimme thuisoplossingen voor gas, elektriciteit en warm water. Nu we als samenleving langzaam maar zeker naar een gasloze toekomst gaan, is onze taak belangrijker dan ooit.

We helpen u dan ook graag verder met u duurzame ambities voor uw huishouden. Neem vandaag nog (vrijblijvend) contact op met één van onze experts met uw wensen en plannen. Dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug met een persoonlijk antwoord:

Wat is energieopslag eigenlijk?

Met ‘opslag’ wordt verwezen naar technologieën die het mogelijk maken om energie voor langere perioden te bewaren. Veel mensen zullen hierbij denken aan een batterij, een klein kastje waar stroom op ‘magische wijze’ op een later moment weer uit kan worden gehaald.

Uiteraard is stroomopslag in een batterij vooral een chemisch proces. Simpel gezegd: de zonne-energie wordt in de accu omgezet door atomen op een nieuwe manier te ordenen en te laten reageren met andere atomen. Tegenwoordig worden hiervoor lithium-ion batterijen gebruikt.

Opslag van energie is in de praktijk nooit 100% efficiënt. Een kleine hoeveelheid energie gaat altijd verloren in het proces om stroom langdurig te bewaren. Het wordt immers twee keer omgezet: van zonnestroom naar chemische opslag (accu) en weer terug naar bruikbare AC-wisselstroom via een omvormer.

Het efficiëntieverlies is het echter dubbel en dwars waard. Opslag geeft gebruikers een enorm voordeel: de mogelijkheid om eerder opgewekte zonnestroom later alsnog te gebruiken. Hierdoor blijft u volledig in controle. Zonne-energie kan op deze manier worden gebruikt op de exacte momenten dat u hier de meeste behoefte aan heeft.

Haal meer uit uw zonnepanelen

Zonder opslag moet de stroom uit uw zonnepanelen direct worden geconsumeerd op het moment dat deze geproduceerd wordt. Dit is inefficiënt, omdat uw consumptiepatroon af zal wijken van piekproductie. Hierdoor wordt overmatig veel stroom teruggeleverd aan het stroomnet, terwijl u dit met opslag in een accu op een later moment ook zelf nog kunt gebruiken.

Stabiele teruglevering aan het net

De stroomproductie van zonnepanelen kan fluctueren van moment tot moment, bijvoorbeeld doordat er een wolk tijdelijk voor de zon schuift. Grote veranderingen op korte termijn kunnen worden uitgebalanceerd door de accu, waardoor teruglevering van uw overtollige stroom op het net een constante en betrouwbare levering wordt.

Bescherming tegen stroomuitval

Is er sprake van stroomstoring in uw buurt? Dankzij de extra energie van uw thuisbatterij zal u hier vrijwel nooit iets van merken. Het systeem schakelt automatisch tussen zonnepanelen, uw accu en pas hierna wordt het stroomnet gebruikt.

Betere monitoring

Middels slimme modules, een draadloos mesh netwerk en de efficiënte management van uw omvormer heeft u beter inzicht in stroomproductie en verbruik. Systemen worden in real-time automatisch geoptimaliseerd en geven deze informatie transparant door aan de gebruiker.

Start met verduurzamen

Laat je telefoonnummer achter en we bellen je snel terug

  • Uw telefoonnummer






Hoe werkt accu opslag voor zonnepanelen?

Thuisopslag voor zonnepanelen geeft u de mogelijkheid om zelf opgewekte zonne-energie langdurig op te slaan en op een later moment alsnog te gebruiken, waar en wanneer dat het meest nodig is.

Wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan er op dat moment nodig is, zal het overschot worden gebruikt om de accu op te laden. Dit overschot aan energie wordt vervolgens gebruikt op de momenten dat uw zonnepanelen niet volledig aan de energievraag kunnen voldoen.

Het systeem voor stroomopslag en automatische distributie bestaat uit meerdere onderdelen die met elkaar samenwerken. De belangrijkste onderdelen hierin zijn de volgende:

  • Batterij(en): Lithium-ion batterijen slaan overtollige energie op middels een chemisch proces, welke op een later moment weer kunnen worden omgezet naar bruikbare energie voor uw huishouden.
  • Omvormer: Zet gelijkstroom (DC) van de PV-cellen om in bruikbaar wisselstroom (AC), wat vervolgens met 230V uit het stopcontact komt. Ook regelt de omvormer de stroomrichting, zodat overtollige energie naar de batterijen wordt gestuurd op het juiste moment.
  • Batterijbeheersysteem: Monitoring en regeling van de laadstatus, temperatuur en spanning van de batterij(en). Helpt de levensduur van batterijen te verlengen en de veiligheid van de opslag te waarborgen door opladen en ontladen te reguleren.
  • Managementsysteem: Zorgt voor onderlinge communicatie tussen de PV-cellen, het elektriciteitsnet en de elektrische apparaten in huis. Afhankelijk van de stroombehoefte van het huishouden wordt de stroomtoevoer en –afgifte dynamisch aangepast.

Het is mogelijk om uw systeem in te stellen dat alle opwekking van energie in uw huishouden via de zonnepanelen verloopt. Zo bestaan er ook onderdelen om op slimme manier een elektrische boiler aan te sturen om uw huishouden volledig gasloos te voorzien van warm water.

Ook het opwarmen van uw huis via een warmtepomp kan hierop aangesloten worden. Verder kunt u middels slimme configuratie via uw smartphone, tablet of laptop het systeem monitoren en aanpassen naar wens. En dat is slechts het topje van de ijsberg, we vertellen u graag meer over de vele mogelijkheden van het slimme opslagsysteem:.

Hoeveel energie slaat een thuisaccu op?

De totale hoeveelheid energie die een thuisbatterij voor zonnepanelen per keer kan opslaan wordt gemeten in kilowattuur (kWh). De capaciteit van een individuele accu varieert tussen de 1 en 10 kWh. Het is afhankelijk van het exacte type en model accu hoeveel energie er in totaal kan worden opgeslagen.

Over het algemeen kan een thuisbatterij voor zonnepanelen stroom gedurende 1 tot 5 dagen opslaan. Sommige moderne accu’s zijn kunnen overtollige energie tot maximaal een week opslaan.

De levensduur van een gemiddelde accu voor zonnepanelen is opvallend lang. Een gemiddelde accu gaat tot 20 jaar mee. Door het vele herladen zal de opslag van energie na verloop van tijd wel enigszins in efficiëntie kunnen afnemen.

Enkele klanten aan het woord.

Wat klanten zeggen over DCN

Goede uitleg over de zonnepanelen en infraroodvloerverwarming. Ondanks er op alles leveringsproblemen zijn hebben we ondanks dat nog best snel de zonnepanelen en de vloerverwarming gekregen. De vloerverwarming is erg aangenaam vooral nu het buiten zo koud is. Omdat het niet echt bekend is waren er veel mensen om ons heen die ons aan het twijfelen brachten. Of je wel de hele woonkamer warm kunt krijgen. En nu het er ligt kan ik oprecht zeggen ja de hele woonkamer wordt warm.

Sandra Weits Joseph

Ik had me uitgebreid georiënteerd via internet. Daar was veel te vinden over alle mogelijkheden om ons huis te verwarmen. Ze waren alleen niet allemaal mogelijk voor ons. Uiteindelijk kwam ik erachter dat amorfe infrarood vloerverwarming goed geschikt was voor ons. Dit systeem heeft geen warmtepomp nodig, wat goed uitkwam. De installatie heb ik laten uitvoeren door DCN. Dit ging erg goed. De aansturing gaat via een thermostaat maar kan ook via de app.

Fam Held (Driessum, Friesland)

We hadden een wat oudere woning gekocht en hebben besloten om deze direct op een duurzame manier te verwarmen. De verkoper heeft ons meegenomen naar een aantal woningen die al infrarood vloerverwarming gebruikten en al snel waren we om. De verwarming is heel lekker.

A van Westen (Hoorn, Noord-Holland)

Één van onze adviseurs aan het woord:

“In 2012 ben ik de duurzame wereld ingerold, dat was destijds vooral een idealistische keuze. Inmiddels zijn de tijden veranderd en is duurzaam ‘hot en trendy’ geworden. Ik kan een goed en eerlijk advies geven voor iedere specifieke situatie. Er is immers niet één weg die naar Rome leidt. Soms is een warmtepomp beter, terwijl voor een andere situatie infrarood verwarming zich beter leent. Ik ga dan ook voor de beste, duurzame oplossing: wat past het beste bij de doelstellingen en wensen van de klant.”

duurzaamheidsadviseur

Erik Lammers

Duurzaamheidsadviseur regio Groningen en Friesland