Blog

Subsidie op een warmtepompboiler aanvragen: zo werkt dat 

Investeren in de verduurzaming van uw woning of bedrijfspand is niet goedkoop, zeker als het gaat om een duur apparaat als een warmtepompboiler. Gelukkig is er hulp. De overheid stimuleert met subsidies zowel particulieren als bedrijven om de stap richting duurzaamheid te nemen. 

Bent u van plan om binnenkort een warmtepompboiler te kopen voor de productie van warm water, dan kunt u in aanmerking komen voor zo’n landelijke subsidieregeling. 

In dit overzicht leggen we u stap-voor-stap uit hoe de aanvraag van de juiste subsidie precies werkt, wanneer u het geld kunt ontvangen en wat de hoogte van het subsidiebedrag kan zijn. De extra financiële meevaller kan u helpen motiveren om eindelijk gasloos warm water te produceren. 

Wil u graag meer leren over de kansen en mogelijkheden rondom het installeren van een warmtepompboiler, of bent u benieuwd naar andere manieren om uw pand te verduurzamen? Het team van Duurzaamheidscentrum Noord helpt u (vrijblijvend) op weg naar een duurzame toekomst.

ISDE subsidieregeling  

De zogenoemde investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een algemene subsidieregeling van de landelijke overheid in Nederland voor zowel particuliere huishoudens als zakelijke partijen. Het is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, bedoeld voor de stimulering van de duurzame energietransitie in ons land. 

De elektrische warmtepompboiler maakt als duurzaam lucht-warmte systeem onderdeel uit van deze bredere ISDE-regeling van de overheid. Iedereen die vóór het jaar 2030 een warmtepompboiler wil kopen en installeren in zijn of haar pand komt (mits voldaan aan alle voorwaarden) in aanmerking voor een ISDE subsidie.  

De ISDE subsidie werkt met een jaarlijks ‘potje geld’. Elk jaar komt er een nieuw overheidsbudget beschikbaar waar geïnteresseerden aanspraak op kunnen doen. De hoogte van het budget in het jaar 2023 was 350 miljoen euro. Iedereen die voldoet aan de voorwaarden heeft een realistische kans om de subsidie ook daadwerkelijk te krijgen, er wordt voor de komende jaren geen tekort verwacht. 

Hoe vraag ik subsidie aan voor een warmtepompboiler?

Aanvragen van subsidie voor een warmtepompboiler middels de ISDE-regeling doet u via de website van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Hierbij heeft u een factuur nodig waarop staat welk type warmtepompboiler is geplaatst. Ook een betalingsbewijs moet worden overlegd. 

Er mag maximaal 12 maanden tijd zitten tussen het moment van plaatsing van een warmtepompboiler en de aanvraag van de subsidie. Om aanspraak te doen op de ISDE-regeling is er een belangrijk verschil tussen particuliere en zakelijke aanvragen: 

  • Particulier: De subsidie wordt pas achteraf aangevraagd en toegekend, pas na de aanschaf en installatie van de boiler. U zal het investeringsbedrag dus moeten ‘voorschieten’. 
  • Zakelijk: Investeerders moeten de subsidieaanvraag voor een warmtepompboiler al vooraf doen, nog voordat u een koopovereenkomst hebt. 

In alle gevallen is het verplicht om een warmtepompboiler door een erkend installatiebedrijf te laten plaatsen, anders is deze niet geldig. De gegevens van dit bedrijf moeten duidelijk vermeld staan op de ontvangen betalingsfactuur, welke u nodig heeft bij uw subsidieaanvraag. 

Het is mogelijk (en zelfs te adviseren) om uw aanvraag te combineren met eventuele andere duurzame maatregelen, zoals het plaatsen van isolatie. Belangrijk hierbij is dat de maatregelen zijn genomen in hetzelfde pand, binnen dezelfde periode van maximaal 12 maanden. Let op: er zijn strengere voorwaarden verbonden aan het aanvragen van subsidie voor isolatie. 

Hoogte subsidiebedrag

Hoeveel geld mag u verwachten bij het aanvragen van subsidie? Het gaat bij de warmtepompboiler om een vast bedrag per aanvraag. De uiteindelijke hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort apparaat en het totale vermogen. 

De subsidie voor een warmtepompboiler kan oplopen tot een bedrag van 800 euro per aanvraag. In principe gaat het om zo’n 30% van het totaalbedrag van uw aankoop. Hoe hoger de kosten van uw aankoop zijn, hoe meer subsidie u kunt verwachten. 

Wanneer ontvang ik mijn subsidie?

Na het indienen van uw subsidieaanvraag kan het even duren voordat het bedrag is ontvangen. De overheid streeft ernaar om correct ingediende aanvragen binnen 8 tot 12 weken te voltooien. Dit is de standaardperiode voordat u het bedrag op uw bankrekening ontvangt. 

In de praktijk merken we dat er regelmatig vertraging ontstaat. Soms kan het proces hierdoor met 8 tot 12 weken worden verlengd, vaak als gevolg van trage acceptatieprocedures bij de overheid.  

Aanvragen moeten immers handmatig worden gecontroleerd en geaccepteerd. Dit kan bijvoorbeeld komen door gebrek aan voldoende kundig personeel, of doordat een aanvraag wordt gedaan in een vakantieperiode. Ook kunnen individuele aanvragen onvolledig blijken, bijvoorbeeld wanneer er onvoldoende informatie op een factuur staat vermeld. 

Wanneer er iets niet helemaal duidelijk is, er documentatie ontbreekt of onjuist is ingediend kan het voorkomen dat er extra vragen worden gesteld. Deze zal u moeten beantwoorden, waarna de nieuwe aanvraag wederom in behandeling wordt genomen. In zo’n geval kan het proces voor aanvraag van subsidie tot wel 3 maanden in beslag nemen. 

Subsidie aanvragen op een warmtepompboiler

De ISDE-regeling van de overheid is een extra motivatie voor particulieren en zakelijke investeerders om hun pand(en) te verduurzamen. Denkt u er over na om een warmtepompboiler te installeren, dan adviseren we om dit zo snel mogelijk te doen, zodat u aanspraak kunt doen op dit overheidsgeld. 

In de huidige vorm blijft de regeling bestaan tot 2030, maar de kans is groot dat in de komende jaren meer mensen aanspraak willen doen op deze subsidie. Gezien het feit dat het jaarlijkse ‘potje geld’ ook op kan raken, is het te adviseren om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. 

Controleer naast de ISDE-regeling ook of u in aanmerking komt voor soortgelijke lokale subsidies van de overheid. Denk aan subsidiemaatregelen die zijn genomen door de provincie, of door uw eigen gemeente. Deze kunnen vaak in combinatie met de ISDE-regeling worden aangevraagd. 

Het is slechts één keer per adres mogelijk om aanspraak te doen op de ISDE-regeling. Het is dus verstandig om al uw geplande maatregelen ter verduurzaming (van driedubbel glas tot isolatie en warmtepompboilers) binnen een periode van 12 maanden te realiseren. 

Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste duurzame maatregelen voor uw specifieke behoeften? Duurzaamheidscentrum Noord helpt u met het uitzoeken en installeren van uw warmtepompboiler, maar kan ook totaaloplossingen aanbieden. Vraag ons (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *