Blog

Warmtepompboiler voor vloerverwarming: wat is er mogelijk? 

Warmtepompboilers zijn primair ontworpen voor de productie van warm water in huis, voor het douchen en gebuik van de kraan. Maar is een warmtepompboiler ook in staat te functioneren als de warmtebron voor vloerverwarming? 

Hoewel warmwater vloerverwarming een verwarmingsmethode is die gebruik maakt van een buizencircuit met warm water onder de vloer, is een warmtepompboiler in principe niet bedoeld om een woning te verwarmen. Hiervoor heeft de boiler onvoldoende capaciteit, resulterend in te weinig warm water. 

Wel is het in sommige gevallen mogelijk om de restwarmte van een vloerverwarming te gebruiken voor de warmtepompboiler. De retourleiding kan worden aangesloten op het boilersysteem om een grotere efficiëntie te behalen, maar het type boiler moet hiervoor wel geschikt zijn. 

Bij Duurzaamheidcentrum Noord geven we mensen inzicht in de mogelijkheden om hun huishouden te verduurzamen. Vloerverwarming en warmtepompboilers zijn hierin een belangrijk onderdeel. Wil u persoonlijk advies inwinnen over de meest efficiënte methoden om uw energieverbruik goedkoper en duurzamer te maken? Vraag dan vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden.

Warmtepompboiler is ongeschikt voor vloerverwarming

Een warmtepompboiler is een lucht/water-warmtepomp, welke in principe exclusief is bedoeld om warm water te verwarmen. Een heel huis verwarmen is natuurlijk een compleet ander verhaal, ook als het enkel gaat om het systeem voor (warmwater) vloerverwarming. 

Er zijn drie belangrijke redenen waarom een warmtepompboiler niet kan worden gebruikt om een systeem voor vloerverwarming mee op te warmen: 

  1. Verschil in watertemperatuur: Voor vloerverwarming wordt over het algemeen een lagere temperatuur (35-50 graden Celsius) gebruikt dan de relatief hoge temperaturen die een warmtepompboiler produceert (tot ongeveer 65 graden Celsius). De boiler zal moeite hebben om op lagere temperaturen te werken. Hierdoor is het warme water uit het boilervat niet geschikt voor gebruik in een warmwater vloerverwarming. 
  1. (On)gelijkmatige warmteafgifte: Een systeem voor vloerverwarming werkt middels een principe waarbij gelijkmatige warmteverdeling een belangrijke rol speelt. Deze gelijkmatige verdeling van warmte is niet geschikt voor een warmtepompboiler, welke geen constante en gelijkmatige warmteafgifte biedt. 
  1. Warmtecapaciteit: Een warmtepompboiler heeft onvoldoende capaciteit om een vloerverwarming te voorzien van voldoende warmte. De boiler hoeft alleen het water voor de douche en kraan warm te maken. Tegelijkertijd moet een vloerverwarming een volledige binnenruimte op temperatuur houden, wat een veel hogere warmtecapaciteit is. 

Retourleiding vloerverwarming gebruiken

Hoewel het niet 1-op-1 mogelijk is om een warmtepompboiler te gebruiken voor de vloerverwarming, is er voor specifieke soorten warmtepompboilers wel een optie om de twee systemen met elkaar te verbinden. Dit kan in potentie het energiesysteem in uw huishouden efficiënter maken. 

Het is in sommige situaties mogelijk om het warme water uit de retourleiding van de vloerverwarming te gebruiken voor een warmtepompboiler. Zo kan u dus toch dit type boiler gebruiken om de warme watercyclus in uw huishouden efficiënter te maken. 

Let er wel op dat het hier om een speciale configuratie gaat, waar het model waterpompboiler geschikt voor moet zijn. Ook moeten de leidingen zo worden aagelegd dat de retourleiding van de warmwater vloerverwarming wordt aangesloten op het boilersysteem. Specialistische installatie en mogelijk extra installatiekosten zijn dus zaken om rekening mee te houden. 

Overcapaciteit warmtepompboiler gebruiken

Kan de overcapaciteit van een warmtepompboiler dan écht niet worden aangewend om de vloerverwarming te helpen verwarmen? In sommige huishoudens staat de warmtepompboiler namelijk het grootste deel van de dag niks te doen. Het is logisch om deze ‘verspilling’ van energie als zonde te beschouwen en deze nuttig te willen gebruiken. 

Technisch gezien is het mogelijk om een warmtepompboiler een extra functie te geven. Maar u kunt dit type boilers niet zomaar bij een standaard aanbieder kopen in Nederland. U zal hiervoor zelf een inventieve loodgieter moeten inschakelen, of zelf aanpassingen moeten doen in het systeem. 

Bovendien komen veel mensen tot de conclusie dat het bijna niet de moeite waard is om een warmtepompboiler zelf om te bouwen. De energiewinst is in vrijwel alle gevallen zeer klein is. Er valt weinig aan efficiëntie te winnen en de overcapaciteit is in de praktijk veelal verwaarloosbaar. 

Zelf aanpassingen maken aan uw warmtepompboiler of dit uitbesteden aan een derde partij zal de garantie op uw warmtepompboiler doen vervallen. Bovendien kunnen de aanpassingen die worden gemaakt aan het boilersysteem gevaarlijke situaties opleveren wanneer er fouten worden gemaakt. Ook zijn lekkages en problemen met het warmwatersysteem niet ongewoon. 

Warmtepompboiler zelf ombouwen

Bent u van mening dat het toch de moeite waard is om de overcapaciteit van de warmtepompboiler te gebruiken ter ondersteuning van het verwarmen van de vloerverwarming? Dan zal u zelf aanpassingen moeten maken aan het ontwerp en de configuratie van het boilersysteem. Op deze manier kan de Centrale Vewarming (CV) worden ondersteund bij het verwarmen. 

Hiervoor zijn in de meeste gevallen extra componenten nodig om de extra functies te vervullen. Zo moeten er aansluitingen richting het systeem voor vloerverwarming worden gemaakt. Ook moet het boilersysteem automatisch kunnen overschakelen van de ene naar de andere functie, zonder dat er fouten in het systeem optreden. 

Heeft u de juiste apparatuur en installatie succesvol geïnstalleerd, dan zou het overtollige warme water in de ‘loze uurtjes’ naar een aparte lus moeten worden geleid die richting de vloerverwarming loopt. Nogmaals, dit zijn systemen die minimale besparingen opleveren en waarbij de garantie van uw warmtepompboiler komt te vervallen. 

Duurzaam verwarmen met vloerverwarming 

Het gebruik van een warmtepompboiler voor het verwarmen van een woning is in principe geen geschikte manier om een woning van warmte te voorzien. Dit soort boilersystemen zijn er simpelweg niet voor bedoeld: ze zijn ontworpen om huishoudens te voorzien van warm water voor de douche of kraan. 

De meest realistische manier om de energiecyclus tussen uw warmtepompboiler en warmwater vloerverwarming te verbeteren, is door middel van een retourleiding. Deze loopt slechts één richting op: van de vloerverwarming naar de warmtepompboiler ter ondersteuning van het verwarmen. 

Het is belangrijk om te begrijpen dat dit enkel mogelijk is met specifieke modellen. Ook moeten er extra aansluitingen worden gemaakt. Er bestaan geen goede opties om warm water de andere kant op te sturen en een gesloten cyclus te vormen. Hiervoor zal u zelf de loodgieter moeten uithangen. 

Gezien de risico’s voor de veiligheid, de grote kans op lekkages of andere problemen maar vooral ook het verval van de garantie van uw originele warmtepompboiler raden wij het af om zelf aanpassingen te maken. De opbrengst is in de meeste gevallen bovendien verwaarloosbaar, dus is het vrijwel nooit de moeite waard. 

Desondanks is een warmtepompboiler nog altijd een zeer kosten-efficiënte oplossing voor het verkrijgen van warm water in uw huishouden. Bent u benieuwd welke mogelijkheden er voor u zijn wanneer u kiest voor een warmtepompboiler? Of wil u kennis maken met slimme manieren om uw vloerverwarming goedkoper te laten draaien? Duurzaamheidscentrum Noord helpt u graag verder: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *