Blog

Elektrische vloerverwarming combineren met zonnepanelen 

Eigen zonnepanelen gebruiken om elektrische vloerverwarming zeer goedkoop het huis te laten verwarmen.

Het klinkt als een mooie oplossing, maar is het ook haalbaar in de praktijk? Dat probleem bekijken we in dit praktische overzicht. 

Over het algemeen zijn zonnepanelen een goede manier om de energiekosten van elektrische verwarming te verlagen, maar een constante levering van zonne-energie is nooit te garanderen.

Zo’n 15 zonnepanelen zijn nodig om elektrische vloerverwarming in een gemiddelde Nederlandse rijtjeswoning (80 m2) grotendeels van stroom te voorzien. 

Een thuisbatterij voor zonnepanelen kan uitkomst bieden om ook na zonsondergang (of bij slecht weer) stroom te kunnen leveren aan de elektrische vloerverwarming.

In de winter, wanneer de behoefte aan verwarming het grootste is, zal echter moeten worden bijgestookt om in de energiebehoefte te voorzien. 

Benieuwd welke besparing er te behalen valt met zonnepanelen in een specifieke situatie? Een adviseur van Duurzaamheidcentrum Noord kan vrijblijvend en zonder bijkomende kosten een persoonlijk advies geven. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Waarom zonnepanelen voor vloerverwarming? 

Elektrische vloerverwarming van energie voorzien met zonnepanelen kan in potentie veel energiekosten uitsparen, maar is ook een zeer duurzame en milieuvriendelijke oplossing. Het maakt het energiegebruik van elektrische vloerverwarming in één klap een stuk efficiënter. 

Ook de steeds hoger wordende energiekosten zijn een belangrijke motivatie voor veel huishoudens om anders om te gaan met energiegebruik in huis.

De stroom die wordt opgewekt met eigen zonnepanelen is immers ‘gratis’, waardoor minder energie hoeft te worden afgenomen van het net. 

Nu terugleveren van zonne-energie op het algemene stroomnet steeds minder aantrekkelijk wordt, kan het aanwenden van zonnestroom voor het verwarmen van een woning ook een goede manier zijn om optimaal gebruik te maken van zelf geproduceerde zonnestroom. 

Hiernaast is de combinatie van zonnepanelen met elektrische vloerverwarming een zeer toekomstbestendige keuze. Woningen moeten steeds vaker gasloos worden opgeleverd, maar ook de cv-ketel op gas heeft zijn langste tijd inmiddels gehad. Het maakt een woning bestand tegen de aanstaande (onvermijdelijke) energietransitie en de verplichtingen die hierbij komen kijken. 

Aantal zonnepanelen afhankelijk van situatie 

Wie eenmaal de voordelen inziet van het inzetten van zonnepanelen voor elektrische verwarming, zal al snel met enkele praktische vragen komen te zitten. De eerste vraag die men steltm, gaat veelal over de mate van energievoorziening die nodig is om de woning warm te houden. 

Hoeveel zonnepanelen er in totaal nodig zijn om elektrische vloerverwarming van voldoende energie te voorzien, is erg afhankelijk van een aantal verschillende factoren: 

  • Wat is het totale volume van de te verwarmen ruimte(s)? 
  • Hoe ziet het gebruikspatroon eruit van de personen in de woning? 
  • Wat is de huidige staat van de isolatie van de woning? 
  • Welk type vloer wordt gebruikt in de te verwarmen woning? 
  • Wat is de efficiëntie van de zonnepanelen bij het opwekken van energie? 
  • Wordt er gebruik gemaakt van een thuisbatterij voor zonnepanelen? 

Met deze hoeveelheid variabelen wordt al snel duidelijk dat elke woonsituatie uniek zal zijn. Wel is het mogelijk om een ruwe schatting te geven van het aantal benodigde zonnepanelen op het dak. Bij normaal gebruik zal een gemiddelde Nederlandse rijtjeswoning (80m2) rond de 15 zonnepanelen nodig hebben om elektrische vloerverwarming van voldoende stroom te voorzien. 

Deels verwarmen met zonnepanelen 

Wie de volledige woning wil verwarmen met elektrische vloerverwarming, zal hierdoor behoorlijk wat zonne-energie nodig hebben. Niet elke woning zal de mogelijkheid hebben om voldoende zonnepanelen te plaatsen om in deze hoge energievraag te voorzien. 

Bovendien is de winterperiode de tijd waarin verwarming het meest nodig is, terwijl dit ook de periode is waarin zonnepanelen minder energie kunnen produceren. Zo ontstaat er al snel een gat in de energievraag en de energieproductie, waardoor het stroomnet regelmatig moet bijspringen. 

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat zonnepanelen voornamelijk een ondersteunende factor zijn in het verwarmen van de woning. Elektrische vloerverwarming is een zeer comfortabele en duurzame wijze van verwarmen, maar voor de energievoorziening blijft ook het ‘gewone’ stroomnet belangrijk. 

Hoewel deels verwarmen zonnepanelen het best haalbare is in de meeste situaties, is het nog altijd zeer aantrekkelijk om elektrische vloerverwarming te combineren met zonnepanelen. De relatief hoge energiekosten van elektrisch verwarmen kunnen hiermee deels worden opgevangen door de eigen energieproductie. 

Efficiënt omgaan met lokale energie 

Meer zonnepanelen plaatsen is in de praktijk niet altijd mogelijk. Ook is het lastig om de energievraag van elektrische vloerverwarming in de winter en tijdens nachtelijke uren op te vangen. De opbrengst van PV-panelen is immers lager of volledig afwezig op deze momenten. 

Het installeren van een thuisbatterij voor zonnepanelen kan een uitkomst bieden om het energiegebruik over de gehele 24 uur van een dag beter te kunnen spreiden. De vraag naar verwarming is in de avond immers hoger, terwijl de zon dan al onder is (of onder gaat). 

Een goede manier om de energiebehoefte in de winter beter op te vangen, is het efficiënter omgaan met de zonne-energie die wel kan worden geproduceerd. Zorg voor moderne zonnepanelen met hoge opbrengst, maak deze regelmatig schoon, maar reguleer ook de manier waarop er gebruik wordt gemaakt van deze stroom (pas het gebruikspatroon waar mogelijk aan). 

Ook de elektrische vloerverwarming is, afhankelijk van de situatie, efficiënter te maken. Kies bij voorkeur altijd voor een zo optimaal mogelijke vloersoort, een vloer die warmtegeleidend is en kan zorgen voor een efficiënte warmtespreiding. 

Amorfe infrarood vloerverwarming is een veelmaakte keuze om hoogefficiënte elektrische vloerverwarming te realiseren. Het amorfe metaal in deze verwarmingsmatten kan dankzij de unieke koolstof structuur warmte efficiënter produceren. Een adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord kan hierover meer informatie verschaffen.  

De woning slim verduurzamen? Wij helpen graag! 

Het combineren van eigen zonnepanelen met elektrische vloerverwarming is zowel een kostenbesparende als zeer duurzame kans voor woningeigenaren. De slimme combinatie kan al snel enkele honderden euro’s per jaar schelen in energiekosten per huishouden. 

Hoewel het niet voor alle woningen realistisch is om de volledige verwarmingskosten te elimineren met zonne-energie, zal de extra energiebesparing al snel de moeite waard zijn. Deze is eventueel verder te optimaliseren met een thuisbatterij voor zonnepanelen en hoogefficiënte amorfe infrarood vloerverwarming. 

Interesse in het verduurzamen van de woning? Duurzaamheidscentrum Noord denkt graag mee en biedt woningeigenaren en ontwikkelaars een totaalpakket voor een toekomstbestendige, energiezuinige woning. Vraag ons geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden via het onderstaande contactformulier: