Blog

Is een warmtepompboiler het beste warmtepomp alternatief? 

Met de opkomst van de warmtepomp in Nederlandse huishoudens zoeken veel mensen naar een goed alternatief. De overheid heeft de overstap naar warmtepompen tot op zekere hoogte verplicht gesteld, maar het is gelukkig niet de enige optie. 

Over het algemeen kan een warmtepompboiler een goed alternatief bieden voor een warmtepomp, zeker op het gebied van warm water. De boiler kan water beter verwarmen en warm houden in grotere volumes, waardoor het een ideale keuze is voor grootverbruikers. 

Bovendien is het ook een economisch voordelige keuze. Installatie en aanschafkosten liggen relatief laag, net als de kosten voor het energieverbruik.  Net als een standaard warmtepomp kan een warmtepompboiler middels elektriciteit uw huis voorzien van warm water op een duurzame en gasloze manier.  

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepompboiler voor uw woning? Benieuwd hoe u dit systeem kunt gebruiken in combinatie met slimme, duurzame verwarmingsmethoden? Neem gerust eens contact op met één van de duurzaamheidsexperts bij Duurzaamheidscentrum Noord, dan komen we zo snel mogelijk bij u terug.

Beste warmtepomp alternatief voor warm water

Voor het duurzaam verwarmen van het water in uw woning is de warmtepompboiler veruit het beste alternatief voor een warmtepomp. Het systeem kan op een zeer efficiënte manier een boilervat van 50 liter tot maarliefst 300 liter (of meer) aan warm water voor u klaarzetten. 

De grootte van het boilervat zal in grote mate gaan bepalen hoe groot de voorraad aan warm water zal zijn. U kunt er vanuit gaan dat u al snel 15 tot 30 minuten langer kunt douchen met een warmtepompboiler ten opzichte van alternatieve systemen. 

Ook erg prettig aan de warmtepompboiler is het feit dat warm water ook echt goed warm zal worden. Het systeem is snel op temperatuur en kan over het algemeen warmer water leveren dan een standaard warmtepomp. Het levert een stuk minder gedoe op. 

Wie dus geen zin heeft om ingewikkeld te doen met korte douchetijden of lauwwarm water zal erg blij zijn met het kopen van een warmtepompboiler. Dit soort problemen zijn simpelweg niet aanwezig, wat wel zo comfortabel is in gebruik. 

Hierom kiest u voor een warmtepompboiler

De investering in een warmtepompboiler is een bewuste afweging. Er zijn specifieke redenen waarom mensen de voorkeur geven aan dit type boiler ten opzichte van de alternatieven. Zeker wanneer deze worden gecombineerd met andere duurzame systemen, zoals zonnepanelen. 

Laten we kort kijken naar de belangrijkste voordelen van een warmtepompboiler, zodat u een beter beeld krijgt van de kansen die dit systeem voor uw situatie zou kunnen bieden: 

  • Efficiënt in energieverbruik: Ten opzichte van een warmtepomp is het energieverbruik van een warmtepompboiler ongeveer gelijk. Maar ten opzichte van een elektrische boiler kan uw energiebesparing oplopen tot boven de 80% energiebesparing. De terugverdientijd van een warmtepompboiler is zodoende net zo kort (en mogelijk zelfs korter) dan een warmtepomp. 
  • Perfect voor grootverbruik: Hoe hoger het verbruik van warm water, hoe voordeliger de warmtepompboiler voor u kan zijn. Heeft uw huishouden een relatief grote behoefte aan warm water dan kan het systeem erg voordelig uitpakken. Perfect voor gezinnen die veel thuis zijn, of wanneer er veel gezinsleden zijn die graag lang douchen of een bad nemen. 
  • Altijd direct warm water: Wil u nooit meer dat gehannes met korter moeten douchen? De warmtepompboiler is een goed alternatief voor mensen die graag zorgeloos willen leven: altijd direct warm water door het hele huis, zonder gedoe of problemen. 
  • Ideaal voor gasloze woningen: Steeds meer wijken in Nederland worden gebouwd zonder aansluiting op het gasnet. Nu we allemaal moeten overstappen op gasloze alternatieven is het voor veel mensen prettiger om te kiezen voor een warmtepompboiler in combinatie met infrarood vloerverwarming. 
  • Relatief stil: Ten opzichte van een warmtepomp produceert het systeem voor een warmtepompboiler minder geluid. Omdat dit type boilers het beste tot zijn recht komt in een goed geïsoleerde ruimte, zal u vrijwel geen last hebben van de boiler. 
  • Milieuvriendelijke keuze: Mits uw elektriciteit afkomstig is van een duurzame energiebron, is het gebruik van een warmtepompboiler een zeer duurzame en milieuvriendelijke optie. Het systeem is volledig gasloos, waardoor het uw ecologische voetafdruk kan helpen verkleinen. 

Combineren met zonnepanelen en vloerverwarming

Een warmtepomp levert op een milieuvriendelijke manier zowel een systeem voor verwarming als warm water aan een huishouden, terwijl een warmtepompboiler enkel warm water zal leveren. Daarom werkt dit type boiler pas echt efficiënt wanneer het slim wordt gecombineerd met andere duurzame systemen. 

Allereerst raden we sterk aan om een warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen te gebruiken. Dit is veruit het meest aantrekkelijk op financieel gebied en heeft de kortste terugverdientijd, terwijl u ook nog eens goed bezig bent voor het milieu. Let wel goed op of uw zonnepanelen voldoende energie kunnen leveren aan een eventueel boilersysteem. 

Hiernaast is een warmtepompboiler in combinatie met elektrische infrarood vloerverwarming sterk aan te raden. Het is veruit de voordeligste en meest comfortabele oplossing om een woning duurzaam te verwarmen. Infrarood vloerverwarming is relatief goedkoop, voelt zeer luxe aan een geeft u de mogelijkheid om elke ruimte in huis apart van warmte te voorzien. Wel zo economisch! 

Overstappen op een warmtepompboiler

Nu heel Nederland massaal de keuze begint te maken voor een warmtepomp in hun woning, is de gasloze toekomst een gegeven. Dit komt allemaal door de stimulering door de overheid. Wie echter een goed alternatief zoekt voor de veel besproken warmtepomp komt al snel uit bij de warmtepompboiler. En dat is niet geheel zonder reden. 

Wie overstapt op een warmtepompboiler maakt zowel een economisch aantrekkelijke als een duurzame keuze. Voor de productie van warm water in uw huishouden is deze optie namelijk een stuk energiezuiniger dan andere soorten elektrische boilers. 

Bovendien is de kans groot dat u met de investering in een warmtepompboiler in aanmerking komt voor een energiesubsidie. De overheid ziet graag dat Nederland van het gas af gaat: het helpt huishoudens daarom graag met een financiële prikkel om over te stappen. Controleer hierom altijd of ook u in aanmerking kan komen voor een subsidie om de investeringskosten sterk te drukken. 

De duurzaamheidsexperts bij Duurzaamheidscentrum Noord helpen u graag verder bij uw zoektocht naar het juiste alternatief voor een warmtepomp. Benieuwd hoe dit er voor uw situatie uit kan zien? We spreken de kansen en mogelijkheden graag persoonlijk met u door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *