Zonnepanelen kopen in Friesland: een praktische gids

Stroom opwekken met zonnepanelen

Noord Nederland is een prachtige regio met opvallend veel zonnige dagen, in het noorden kan men toch al snel profiteren van gemiddeld ruim 1600 zonuren per jaar. Dit maakt Noord Nederland de ideale locatie voor het kopen van zonnepanelen. 

De populaire vorm van duurzame energie is niet alleen goed voor het mileu, maar is ook erg voordelig voor uw portemonnee. Is besparen op de maandelijkse energiekosten interessant voor uw situatie? Dan is zonne-energie als relatief goedkope optie absoluut het overwegen waard. 

Bij Duurzaamheidscentrum Noord hebben we vele jaren ervaring met energieprojecten voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Onze adviseurs helpen u graag verder om de opties voor het installeren van zonnepanelen te verkennen.

Informeer uzelf eerst goed en weet wat er allemaal komt kijken bij het opwekken van uw eigen energie. Deze praktische gids voor het kopen van zonnepanelen kan u hierbij helpen. Laten we bij de basis beginnen.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit een reeks fotovoltaïsche (PV) zonnecellen die zo’n 20% van al het opgevangen zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Een zonnestroominstallatie verzamelt zonne-energie in de vorm van gelijkstroom, welke door een omvormer wordt omgezet in bruikbaar wisselstroom. 

Bij het omvormen naar wisselstroom gaat er een klein percentage aan energie verloren. Toch is het omvormen noodzakelijk, omdat er uiteindelijk wisselstroom uit ons stopcontact komt. Ook het algemene energienet maakt gebruik van wisselstroom. 

Hoewel terugleveren van zonnestroom op het stroomnet hierdoor technisch mogelijk is, zal het niet altijd meer de meest kosten-efficiënte methode zijn. De salderingsregeling voor teruglevering wordt geleidelijk afgebouwd, waardoor lokale energieopslag van zelf opgewekte energie steeds interessanter wordt. 

Bij Duurzaamheidscentrum Noord specialiseren we ons in deze lokale opslag van zonne-energie. Volgens ons kan de ‘overtollige’ zonne-energie perfect worden gebruikt in combinatie met een elektrisch verwarmingssysteem. Zo maakt u van uw woning een gesloten energiesysteem. Hierdoor kan u flink besparen op gasverbruik, of uw gasaansluiting zelfs volledig overbodig maken. 

infrarood-vloerverwarming

Start direct met verduurzamen:

Invalid Input
Invalid Input

Passen zonnepanelen bij mijn situatie?

Zonnepanelen plaatsen kan tegenwoordig op veel verschillende manieren, maar panelen bovenop het dak blijft veruit de populairste optie. Dit neemt immers de minste ruimte in beslag en helpt de efficiëntie te verhogen. 

Hiervoor moet u allereerst natuurlijk een eigen dak beschikbaar hebben, hetzij een schuin dak of plat dak. Maar er zijn nog een aantal andere factoren van belang, waar u bij het kopen van zonnepanelen op zou moeten letten:

  • Voldoende ruimte: U heeft een koopwoning of een stuk grond in de achtertuin waar u een klein dozijn panelen met een standaardmaat van ongeveer 1,5 bij 1 meter kwijt kunt. Neem hiervoor een oppervlak van rond de 20 vierkante meter als uitgangspunt. Afmetingen kunnen in de praktijk verschillen per paneel. 
  • Afstand dakranden: Houd ten minste 30-40 cm afstand van dakranden, zowel bij een schuin dak als een plat dak. Houd natuurlijk ook afstand van eventuele raam, schoorstenen, ventilatiepijpen, of dakkapellen.
  • Daktype en oriëntatie: Een schuin dak zou bij voorkeur een zonnige ligging op het zuiden moeten aanhouden. De helling en oriëntatie zijn de belangrijkste factoren voor het uiteindelijke rendement. Bij een plat dak is dit makkelijker aan te passen, hier is een groot aantal panelen een stuk interessanter. Deze worden in de regel op het oosten of westen georiënteerd om de opbrengst over de dag te verdelen. Direct oriënteren op het zuiden kan zorgen voor grotere pieken en dalen in de opbrengst, wat problemen kan geven met de aansluitwaarde. 

Vergunning nodig voor zonnepanelen in Noord Nederland?

In Nederland is het vaak niet verplicht om een vergunning aan te vragen voor de bouw en installatie van zonnepanelen op een dak. Ook een klein aantal collectoren in de achtertuin mag zonder vergunning worden geplaatst, mits de constructie lager is dan 5 meter. 

Ook voor een woning met de status ‘monument’ zijn er mogelijkheden om zonnepanelen zonder vergunning te plaatsen, maar gelden er speciale voorwaarden om het aanzicht te behouden. 

Grootschalige installatie van zonnepanelen op een dak van een boerderij mag in de meeste gevallen ook zonder vergunning. Bent u echter van plan om zonnepanelen op landbouwgrond te plaatsen, dan is er meestal wel een omgevingsvergunning nodig. De gemeente maakt dan een individuele beslissing over uw bouwplannen en bezwaren kunnen worden ingediend. 

Kosten zonnepanelen: installatie en gebruik 

Houd rekening met een totaalbedrag van enkele duizenden euro's voor de plaatsing van een tiental zonnepanelen, hiervan kan u de betaalde BTW (21%) aan het einde van het jaar bij de belasting terugvragen. Let er wel op dat BTW regelingen altijd aan verandering onderhevig zijn. 

Ons advies is om de panelen altijd door een monteur te laten installeren. Zelf zonnepanelen installeren is zeer ingewikkeld en zelfs gevaarlijk, omdat de aansluiting specialistische kennis vergt. Voor veilige plaatsing is het absoluut van belang om de klus uit te besteden. 

Voordelen van zonnepanelen 

Plaatsen van hoogwaardige zonnepanelen kent de nodige kosten, maar er kleven ook duidelijke voordelen aan de investering vast: 

  • Snelle terugverdientijd: Verdien binnen enkele jaren uw investering alweer terug door de significante besparing op uw maandelijkse energierekening. 
  • Waardevermeerderend: Zonnepanelen dragen bij aan een hoger energielabel voor uw huis, wat een een positief effect heeft op de taxering van uw vastgoed bij een eventuele verkoop. 
  • Onafhankelijk: Wek uw eigen energie op, wordt onafhankelijk van het collectieve stroomnet. Bescherm uzelf hiermee tegen de sterk schommelende energieprijzen en eventuele stroomstoringen. 
  • Onderhoudsarm: Er is minimaal onderhoud benodigd voor panelen met een relatief lange levensduur. 
  • Milieuvriendelijk: Zonne-energie past goed binnen duurzame leefwaarden en vermindert uw persoonlijke voetafdruk op onze wereld op een tastbare manier.
  • Toekomstbestendig: Als samenleving gaan we collectief richting een gasloze toekomst. Gebruik slimme energieopslag voor uw zonnepanelen om ‘overtollige’ energie in te zetten voor het verwarmen van uw woning. 

Combineren met andere duurzame systemen 

De installatie van zonnepanelen zet de wereld een beetje op zijn kop. U hoeft nu geen stroom meer af te nemen van derden, maar bent nu zelf uw eigen energiecentrale. Het is eerder de norm dan de uitzondering dat uw nieuwe panelen te veel stroom opwekken. 

Waarom zou u deze stroom niet zelf gebruiken om uw woning of bedrijfspand warm te houden? 

Hiermee doelen we vooral op de unieke kansen die deze extra energieopwekking u kan bieden. Combineer de opslag van de opgewekte stroom bijvoorbeeld met elektrische infrarood vloerverwarming, of sluit het systeem aan op een warmtepompboiler voor uw warme water. 

Bij Duurzaamheidscentrum Noord helpen we u graag om slimme energiecombinaties te maken. Zou u naast uw stroomrekening ook de gasrekening in één klap van tafel willen vegen? Onze experts helpen u er graag bij: 

Wij installeren uw zonnepanelen

Woont u in Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland, of omliggende gebieden? Dan is Duurzaamheidscentrum Noord u graag van dienst bij de installatie van zonnepanelen. Ook helpen we u om overtollig opgewekte energie lokaal op te slaan voor toekomstig gebruik. 

Maak uw woning of bedrijfspand toekomstbestendig en kies voor hoge kwaliteit zonnepanelen. Deze kunnen decennialang mee met minimaal onderhoud. Onze panelen zijn afkomstig van hoge kwaliteit leveranciers, waarbij we afhankelijk van uw wensen en budget aanpassingen kunnen maken. 

Onze experts staan elke werkdag voor u klaar om advies te geven over het kopen van zonnepanelen voor op uw eigen dak. Heeft u interesse of zit u met een vraag in uw maag? Neem gerust eens contact met ons op: 

Wat klanten zeggen over DCN

M. KokHet bezoek aan de showroom heeft ons overtuigd. Heerlijk voelde de verwarming. Ik heb alles ingedeeld in 4 zones. Dat werkt perfect, ik kan alles aansturen met de app.

Fam. van WestenWe hadden een wat oudere woning gekocht en hebben besloten om deze direct op een duurzame manier te verwarmen. De verkoper heeft ons meegenomen naar een aantal woningen die al infrarood vloerverwarming gebruikten en al snel waren we om. De verwarming is heel lekker.

Fam. HeldIk had me uitgebreid georiënteerd via internet. Daar was veel te vinden over alle mogelijkheden om ons huis te verwarmen. Ze waren alleen niet allemaal mogelijk voor ons. Dit ging erg goed. De aansturing gaat via een thermostaat maar kan ook via de app.

Één van onze adviseurs aan het woord:

“In 2012 ben ik de duurzame wereld ingerold, dat was destijds vooral een idealistische keuze. Inmiddels zijn de tijden veranderd en is duurzaam ‘hot en trendy’ geworden. Ik kan een goed en eerlijk advies geven voor iedere specifieke situatie. Er is immers niet één weg die naar Rome leidt. Soms is een warmtepomp beter, terwijl voor een andere situatie infrarood verwarming zich beter leent. Ik ga dan ook voor de beste, duurzame oplossing: wat past het beste bij de doelstellingen en wensen van de klant.”

Erik Lammers

Erik Lammers

Duurzaamheidsadviseur regio Groningen en Friesland
20 jaar ervaring

Meer dan 20 jaar ervaring in montage en installatie van duurzame energieoplossingen.

vragen

Heeft u een vraag?
Bel 088 011 89 01
(ma/vrij 09:00-17:00 uur).

vragen

Laat u vrijblijvend
adviseren!