Blog

Liggende warmtepompboiler: Zijn horizontale boilers mogelijk? 

Een horizontale warmtepompboiler die liggend gepositioneerd wordt kan een mogelijke oplossing zijn voor specifieke problemen met het positioneren van een nieuwe boiler. Wel is het vaak lastig een geschikte ‘platte warmtepompboiler’ te kopen door het geringe aanbod. 

Een ander alternatief is het plaatsen van twee kleine verticaal georiënteerde warmtepompboilers, welke net als de meeste standaard boilerinstallaties gewoon rechtop kunnen blijven staan. Wel zal het in de praktijk lastig zijn om de twee units in balans te laten samenwerken. 

Welke oplossing het meest geschikt is voor uw situatie hangt af van uw specifieke behoeften en wensen. Ook de fysieke ruimte waarin u de liggende warmtepompboiler wil installeren kan de nodige beperkingen opleggen rondom uw koopkeuzes. 

Bent u op zoek naar een persoonlijk advies rondom het kopen en slim installeren van een geschikte warmtepompboiler? Bij Duurzaamheidscentrum Noord staan we graag voor u klaar om samen een betaalbare en milieuvriendelijke oplossing te vinden. Neem dan (vrijblijvend) contact op met één van onze adviseurs, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug.

Warmtepompboiler liggend positioneren

Soms is er simpelweg te weinig ruimte om een warmtepompboiler verticaal te positioneren in een ruimte. Of is het plaatsen van een grote verticale boiler vanuit esthetisch opzicht een doorn in het oog. In dit soort situaties kan een plat liggende boiler een mogelijke oplossing bieden. 

Het goede nieuws is dat het technisch mogelijk is om een warmtepompboiler liggend te installeren. 

Net als een standaard warmtepompboiler zal een liggend exemplaar warmte onttrekken uit de omgevingslucht in de binnenruimte om de temperatuur van het water te reguleren. In welke positie het boilervat staat zal op het mechanisme geen invloed hebben, maar mogelijk wel de efficiëntie van het proces beïnvloeden. 

En er kleven meer mogelijke nadelen aan zo’n horizontale of ‘platliggende’ oriëntatie. Hieronder een beknopt overzicht van de belangrijkste risico’s en beperkingen van een liggende warmtepompboiler. Neem kennis van deze nadelen voordat u beslist om over te gaan tot aanschaf. 

Mogelijke nadelen van horizontale oriëntatie

Hoewel een liggende warmtepompboiler een oplossing kan bieden voor installatie in kleine ruimtes, heeft de horizontale versie van het systeem ook de nodige nadelen. Dit zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden: 

  • Klein aanbod: De keuze bij het kopen van een liggende warmtepompboiler is vaak zeer gelimiteerd, omdat het niet de standaard variant is. Er zijn zodoende zeer weinig horizontale warmtepompboilers op de markt. Hierdoor heeft u minder keuze wat betreft het type en merk boiler, wat een negatieve invloed kan hebben op de aanschafprijs en uiteindelijke prestaties van het product. 
  • Minder liter in het boilervat: Vergeleken met standaard verticaal georiënteerde modellen zullen horizontale liggende warmtepompboilers over het algemeen een lagere capaciteit hebben. Heeft u een relatief grote warm water behoefte, dan kan het lage aantal liters van het boilervat mogelijk zorgen voor praktische problemen bij gebruik. Houd bij het formaat van het boilervat altijd de warmwaterbehoefte van uw huishouden in gedachte. 
  • Scheiding koud en warm water: Een verticale warmtepompboiler is beter in staat om warm en koud water te scheiden. Door de nieuwe oriëntatie kan de efficiëntie van de warmtepompboiler hierdoor mogelijk lager zijn dan soortgelijke verticaal georiënteerde modellen. Houd hier rekening mee voordat u kiest voor een liggend model. 
  • Onderhoudsproblemen: Het kan lastiger zijn om periodiek onderhoud te plegen bij plat liggende of platte wandgemonteerde warmtepompboilers. Reparaties of het vervangen van onderdelen als de filter of pomp zullen mogelijk lastiger zijn, wat kan zorgen voor hogere onderhoudskosten of praktische onderhoudsproblemen. 
  • Specialistische installatie: Niet elke monteur die werkt met dit type boilers zal bekend zijn met liggende warmtepompboilers. Hierdoor zullen er mogelijk aanpassingen moeten worden gemaakt tijdens de installatie en kunnen installatiekosten mogelijk hoger uitvallen.  

Warmtepompboiler draaien: Verticaal naar horizontaal?

Er zijn altijd handige Harries die het slimme plan verzinnen om een reguliere, verticaal georiënteerde warmtepompboiler een kwart slag om te willen draaien naar een liggende positie. Hier kunnen we vrij kort over zijn, daar is het apparaat absoluut niet voor bedoeld. 

Warmtepompboilers zijn bedoeld om in een specifieke configuratie te werken. Draait u deze op zijn kant, dan kunnen er technische problemen ontstaan. Dit komt doordat de onderdelen in dit type boilers alleen optimaal kunnen werken als deze rechtop staan. 

Een ‘gewone’ verticaal georiënteerde warmtepompboiler in een horizontale liggende positie plaatsen kan zorgen voor grote problemen voor verschillende onderdelen: 

  1. Compressorschade: Oliedoorstroming en voldoende smering van de compressor is cruciaal voor de werking van een warmtepompsysteem. De boiler kantelen zorgt ervoor dat de smering problemen kan ondervinden, wat de compressor uiteindelijk kan beschadigen. 
  1. Stroom van de vloeistoffen: De stroom van vloeistoffen heeft een specifieke oriëntatie nodig. Vloeistoffen zijn onderhevig aan de zwaartekracht en zoeken altijd het laagste punt op. Schade of inefficiëntie tussen het warme en koude water kan zorgen voor prestatieproblemen. 
  1. Condensafvoer: Door de oriëntatie te veranderen is het niet langer mogelijk om condens te verwijderen uit het apparaat, wat kan zorgen voor lekkages of excessieve waterophoping in de boiler. Dat moeten we uiteraard niet willen. 
  1. Warmteproductie: De warmte kan niet langer efficiënt uit de omgevingslucht worden onttrokken wanneer de boiler wordt omgedraaid of in een verkeerde positie staat. 

Een liggende warmtepompboiler kopen 

Naast de standaard staande warmtepompboiler met verticale oriëntatie bestaan er absoluut ook liggende warmtepompboilers met een horizontale oriëntatie. Wel is het in de praktijk een stuk moeilijker om een geschikt type liggende warmtepompboiler te kopen, die volledig bij uw wensen en behoeften past. 

De belangrijkste redenen om toch te kiezen voor een plat liggende warmtepompboiler hebben te maken met gebrek aan ruimte. De gemiddelde ‘standaard’ wandgemonteerde verticale boilers hebben een groot boilervat en passen niet goed in elke ruimte. 

Wanneer u consessies kan doen rondom de grootte van het boilervat en genoegen neemt met een simpele, kleine liggende warmtepompboiler dan is het kopen van dit type boiler een mogelijkheid. Let hierbij wel goed op dat de installatie en het onderhoud gemakkelijk uit te voeren blijft. 

Wil u de mogelijkheden rondom de installatie van een warmtepompboiler bespreken met een professionele adviseur? Het team van Duurzaamheidscentrum Noord kan u vrijblijvend advies geven rondom de installatie voor uw specifieke installatie. Er is in de meeste gevallen altijd wel een passende oplossing te vinden. Neem dus vandaag nog (vrijblijvend) contact met ons op: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *