Na de installatie van nieuwe zonnepanelen kan er nog niet direct gebruik worden gemaakt van de lokaal opgewekte zonne-energie. Hiervoor moeten de zonnepanelen eerst worden aangesloten op de hoofdaansluiting en hoofdzekering in de meterkast. In de meeste situaties zal dit via een (wisselstroom) kabel vanuit de omvormer gebeuren.
Zonnepanelen worden over het algemeen via de omvormer met een stroomkabel aangesloten op de meterkast om de apparaten in huis van zonne-energie te voorzien. Wordt er meer zonnestroom opgewekt dan geconsumeerd, dan wordt deze extra stroom automatisch via de meterkast teruggeleverd aan het net.
Wie zonnepanelen voor de eerste keer wil installeren, moet er bovendien goed op letten dat er een slimme energiemeter is geïnstalleerd in de meterkast. Deze is benodigd om stroom terug te leveren aan het net. Oude energiemeters kunnen veelal zonder kosten worden vervangen door de netbeheerder door een nieuwe slimme meter, welke stroom kan terugleveren aan het stroomnet.
Specifieke vragen over zonnepanelen aansluiten op de meterkast? Of meer weten over de mogelijkheden die zonne-energie kan bieden? De experts van Duurzaamheidscentrum Noord helpen geïnteresseerden graag aan professioneel advies. Vraag ons naar de mogelijkheden, of vul het contactformulier in voor een (geheel vrijblijvend en kosteloos) advies:
Aansluiten van zonnepanelen op de meterkast
Zonnepanelen wekken zonne-energie op als gelijkstroom, een vorm van energie die niet direct bruikbaar is voor de apparaten in huis. Daarom wordt er tussen de panelen en de meterkast altijd eerst een omvormer geplaatst. Dit is een klein kastje die de gelijkstroom van de zonnepanelen helpt om te zetten naar wisselstroom, 220 volt op een frequentie van zo’n 50 Hz.
Bij de installatie van nieuwe zonnepanelen wordt er van de omvormer naar de meterkast altijd een nieuwe kabel aangelegd. Dit is een simpele wisselstroomkabel, welke helpt de lokaal opgewekte zonne-energie van de omvormer naar de meterkast te geleiden. Het vermogen van de omvormer en de totale lengte bepalen hoe dik deze stroomkabel zal zijn.
De stroomkabel die loopt vanuit de omvormer, zal altijd worden aangelegd naar de reeds aanwezige hoofdaansluiting en hoofdzekering in de meterkast. Vanuit hier wordt de opgewekte zonne-energie verder gedistribueerd naar de apparaten in huis.
Wordt de opgewekte zonne-energie niet direct geconsumeerd, dan wordt deze middels de slimme energiemeter in de meterkast teruggeleverd aan het algemene stroomnet. Wanneer dit het geval is, zal de meter in de meterkast zichtbaar teruglopen. Dit is niet alleen een bijzondere functie van de slimme meter, maar ook nog eens goed voor de portemonnee.
Nieuwe groep aanleggen in meterkast
Wanneer er sprake is van het opwekken van een zekere hoeveelheid extra energie in een woning, moet er een extra aanpassing worden gemaakt in de meterkast. Omwille van de veiligheid is het wettelijk verplicht om in de meterkast een extra groep aan te leggen. Wie zelf zonnepanelen installeert of professioneel laat installeren, zal hier ook mee te maken krijgen.
In de praktijk zal dit inhouden dat er bij de eerste installatie van zonnepanelen altijd een nieuwe groep wordt toegevoegd aan de meterkast. Deze groep wordt normaal gesproken uitsluitend gebruikt door de zonnepanelen en de omvormer. Mochten de stoppen doorslaan (bijvoorbeeld door blikseminslag), dan zal de hoofdzekering van de meterkast verdere problemen helpen voorkomen.
Wie veranderingen aanbrengt in de lokale stroomvoorziening van een woning zal altijd de prioriteit moeten leggen bij veiligheid. Het is wellicht wat extra werk om een nieuwe groep aan te sluiten, maar het helpt het risico op brand significant verminderen.
Testen en nog eens testen
Na de eerste installatie van nieuwe zonnepanelen is voltooid, zal de meterkast een aantal nieuwe taken vervullen. De hoofdaansluiting van de stroomvoorziening in huis zal helpen de opgewekte zonne-energie te verdelen over de elektrische apparaten in huis, maar zal ook overtollige zonnestroom helpen terugleveren aan het algemene stroomnet.
Na het aanleggen van de kabel tussen de omvormer en de meterkast, moet het systeem zijn aangesloten op zowel de hoofdaansluiting als de hoofdzekering.
Er wordt bij de nieuwe configuratie een nieuwe groep aangelegd in de meterkast, speciaal voor de zonnepanelen. Dit is voornamelijk omwille van de veiligheid, onder meer brandgevaar wordt hiermee geminimaliseerd. Het aanlaggen van deze nieuwe groep is bovendien wettelijk verplicht. Ook voor de verzekering zal het een harde eis zijn dat de configuratie naar behoren wordt aangesloten.
Zijn alle onderdelen in positie, dan rest er niets anders dan testen, testen en nog eens testen. De test omvat de zonnepanelen zelf, de omvormer, maar ook de aansluitingen in de meterkast. Denk hierbij zowel aan de aansluiting op de hoofdaansluiting en hoofdzekering, maar ook aan het correct aanleggen van de nieuwe groep. De verschillende tests zijn bedoeld om de functionaliteit en veiligheid te waarborgen.
De meterkast met een thuisbatterij voor zonnepanelen
Het is de laatste jaren steeds minder (financieel) aantrekkelijk geworden om zonne-energie terug te leveren aan het algemene stroomnet. Hierom maken steeds meer huishoudens gebruik van een thuisbatterij voor hun zonnepanelen, waarmee opgewekte stroom later alsnog kan worden geconsumeerd.
De thuisbatterij wordt normaal gesproken aangesloten op een bi-directionele omvormer. Dit is een omvormer die naar behoefte de thuisbatterij kan opladen, of zonnestroom via de meterkast zal terugleveren aan het stroomnet.
Qua aansluiting zal deze configuratie niet veel verschillen van de ‘traditionele’ kabel die van een standaard omvormer naar de meterkast loopt. De hoofdaansluiting en hoofdzekering in de meterkast worden ook met aanwezigheid van een thuisbatterij op dezelfde manier aangesloten.
Het enige verschil is de bi-directionele omvormer, welke eerst apparaten in huis voorziet van zonnestroom. Vervolgens zal deze de thuisbatterij opladen met zonne-energie. Pas als deze opties zijn uitgeput wordt overtollige zonnestroom teruggeleverd aan het stroomnet.
Ook in deze configuratie zal de slimme meter in de meterkast teruglopen. Echter wordt er flink meer zonne-energie zelf geconsumeerd. De hoeveelheid teruggeleverde zonnestroom zal hierdoor lager zijn. Maar in financieel opzicht zal de gebruiker er veelal alsnog op vooruit gaan, de zonnestroom wordt immers nuttig besteed.
Zonnepanelen van Duurzaamheidscentrum Noord
In onze duurzame visie zijn zonnepanelen slechts een eerste onderdeel in een breder woonconcept waarin all-electric centraal staat. Een gasloze toekomst is voor Nederlandse toekomst onvermijdelijk, hierin spelen zonnepanelen een grote rol.
Tegelijk beseffen we dat duurzame energiewensen binnen een specifiek budget moeten passen. Duurzaamheidscentrum Noord brengt wensen samen met realistische duurzame oplossingen. Wij helpen duurzaam wonen niet alleen betaalbaar te maken, maar ook praktisch te houden.
In dit overzicht hebben we de belangrijkste vragen rondom zonne-energie in de meterkast van een antwoord voorzien. Maar ook wij beseffen dat situaties in de praktijk altijd kunnen afwijken. Daarom voorzien wij onze klanten bij voorkeur altijd van een gericht, persoonlijk advies.
Meer weten over het aansluiten van de zonnepanelen op de meterkast? Of een specifieke vraag beantwoord krijgen? Onze experts helpen graag bij het geven van persoonlijk advies. Neem (geheel vrijblijvend) contact op met een adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord, dan gaan wij direct aan de slag.