In 2004 introduceerde de overheid de salderingsregeling in de vorm van de salderingswet. Deze wet is bedoeld om de adoptie van zonne-energie te stimuleren. Inmiddels is het salderen van zonnepanelen al enkele jaren een belangrijk onderwerp van politiek debat. Maar wat wordt nu precies met salderen bedoeld?
Salderen is het verrekenen van de gekochte stroom bij een energieleverancier met de teruggeleverde zonne-energie van eigen zonnepanelen. Zonnestroom wordt bij salderen teruggeleverd tegen hetzelfde tarief dat wordt gebruikt voor het afnemen van stroom (het leveringstarief).
De balans tussen het terugleveren en de consumptie van energie wordt automatisch bijgehouden door een slimme meter. Deze is over het algemeen te vinden in de meterkast, wat ook de locatie is waar vandaan de overtollige zonne-energie wordt teruggeleverd aan het algemene stroomnet.
Woningeigenaren willen graag weten of het nog interessant is om te investeren in zonne-energie. Ook persoonlijk advies nodig over salderen en het kopen van zonnepanelen? De energie-experts van Duurzaamheidscentrum Noord denken graag mee. Neem (geheel vrijblijvend) contact op met één van onze adviseurs:
Wat wordt bedoeld met salderen?
Salderen is het verrekenen van de (te veel opgewekte) teruggeleverde zonne-energie met de afgenomen stroom bij de energiemaatschappij. De salderingsregeling is een stimulerende maatregel van de Nederlandse overheid, welke middels belastingvermindering zorgt voor een besparing op de energiekosten.
Simpel gezegd komt het op het volgende neer:
- Zonnepanelen wekken stroom op
- Alle apparaten in huis consumeren deze stroom
- Niet alle zonnestroom wordt zelf gebruikt
- Alle ongebruikte zonnestroom gaat het algemene stroomnet op
- Als het donker is, wordt deze stroom weer geconsumeerd
- Consumptie van netstroom is gratis voor het deel dat al is teruggeleverd
- De totale verbruik van stroom bij de energieleverancier valt lager uit
- Er hoeft minder energiebelasting te worden betaald
Salderen kan financieel aantrekkelijk zijn
Bij salderen wordt altijd gekeken naar de jaarfactuur van de energieleverancier. De geconsumeerde netstroom wordt één op één weggestreept tegen de teruggeleverde stroom. Als er in totaal meer stroom wordt teruggeleverd dan afgenomen, dan kan een huishouden hier dus geld mee verdienen. Ook de energiebelasting zal lager uitvallen.
Door salderen is het aantrekkelijk voor huishoudens om ongeveer evenveel zonne-energie op te wekken als in te kopen. Dat zou voor woningeigenaren de ideale financiële situatie opleveren.
Over het algemeen wordt salderen gezien als een financieel aantrekkelijke maatregel voor huishoudens met zonnepanelen. De salderingsregeling helpt de terugverdientijd van zonnepanelen te verkorten. Met de regeling kan de investering in nieuwe zonnepanelen al worden terugverdiend in 6 tot 8 jaar.
Stop salderingsregeling uitgesteld
De politiek heeft de afgelopen jaren het voorstel ingediend om de salderingsregeling af te schaffen. Het zou volgens politieke partijen namelijk niet meer nodig zijn om de stimulerende maatregel op lange termijn aan te houden. Tussen de jaren 2025 en 2031 moest de salderingsregeling stapsgewijs worden afgebouwd.
Het goede nieuws is dat de salderingsregeling voor zonnepanelen voorlopig zal blijven bestaan. Er is op het moment van schrijven geen nieuw plan om de regeling voor het salderen van zonnepanelen af te schaffen of te versoberen.
De Eerste Kamer heeft begin 2024 de geplande afschaling van de regeling weggestemd. Dit is op korte termijn positief voor veel woningeigenaren.Zij waren toe aan duidelijkheid. Deze is er nu, waardoor het investeren in zonnepanelen mogelijk weer in populariteit toeneemt.
Is zonnepanelen salderen nog interessant?
Ook de komende jaren is het salderen van zonnepanelen nog altijd interessant. De afbouw van de salderingsregeling is de komende jaren definitief van de baan. Hierdoor kunnen huishoudens ook de komende jaren nog hun voordeel halen uit de salderingsregeling.
Het is aan de politiek om te bepalen hoe lang de regeling uiteindelijk zal blijven bestaan. Gezien de intentie om de regeling af te schaffen, is het niet onrealistisch om te verwachten dat er een nieuw voorstel op de tafel kan komen voor de lange termijn.
Met het huidige behoud van de salderingswet geeft de overheid in deze fase meer zekerheid aan woningeigenaren. Wie als huishouden op dit moment van plan is om nieuwe zonnepanelen te kopen, kan dit momenteel zonder zorgen doen. Salderen is en blijft de komende jaren bestaan als een (potentieel financieel aantrekkelijke) mogelijkheid.
Salderen vs. thuisbatterij
Wie thuis stroom opwekt met zonnepanelen, heeft de mogelijkheid de overtollig opgewekte zonne-energie terug te leveren aan het algemene stroomnet. Maar het is ook mogelijk om deze energie eerst zelf te gebruiken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een thuisbatterij.
De thuisbatterij voor zonnepanelen is een accu die het mogelijk maakt om de overtollig opgewekte zonne-energie te gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt. Met de huidige opslagtechniek kan lokaal opgewekte zonnestroom een aantal uren tot dagen in de batterij worden opgeslagen.
Wanneer de thuisbatterij vol is, kan de hierna opgewekte overtollige stroom alsnog worden teruggeleverd door middel van salderen. De accu voor zonnepanelen is dus een manier om de stroomconsumptie en teruglevering te stabiliseren.
Heeft een installeren van een thuisbatterij dan nog wel zin, aangezien de salderingsregeling blijft? Jazeker, omdat energieleveranciers en netbeheerders steeds meer financiële barrieres opwerpen in de vorm van terugleverheffingen. Dit zijn extra kosten voor het terugleveren van stroom op het algemene stroomnet.
Hiernaast is de thuisbatterij ook een extra verzekering tegen stroomuitval, bijvoorbeeld bij lokaal kabelonderhoud, bliksem, of een eventuele calamiteit. Wie relatief veel zonne-energie opwekt en op een later moment verbruikt, kan het installeren van een thuisbatterij overwegen. Onze professionals kunnen hierbij helpen.
Duurzaamheidscentrum Noord helpt bij zonnepanelen
Salderen is een mooie financiële stimulans om van start te gaan met eigen zonnepanelen op het dak. Echter heeft de installatie van een lokaal systeem voor zonne-energie nog een aantal andere voordelen. Denk onder meer aan onafhankelijkheid van het stroomnet, goedkoper stroom en de bijdrage aan een beter milieu.
Ondanks het feit dat de salderingsregeling een politieke kwestie is geworden in de afgelopen jaren, is er voorlopig niets te vrezen voor woningeigenaren. Het is te verwachten dat men in ieder geval voor het komende decennium gebruik kan blijven maken van salderen.
Van plan om zonnepanelen te installeren, maar door de salderingsregeling nog enkele twijfels? Geen zorgen, bij een adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord kunnen woningeigenaren altijd terecht voor vragen rondom dit thema. Vraag ons (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: