Op het eerste gezicht lijken er niet veel verschillen te zitten tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler. Het zijn allebei warmtepompen, toch? Niet helemaal, want de overeenkomsten zijn niet zo groot als u waarschijnlijk zou denken.
Het belangrijkste verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler is de primaire functie van de apparaten. Een warmtepomp is ontworpen voor het verwarmen van gebouwen, terwijl een warmtepompboiler uitsluitend bedoeld is voor het verwarmen van sanitair water voor huishoudelijk gebruik.
Er zijn echter nog een aantal andere verschillen om rekening mee te houden. Dit overzicht zal het onderscheid tussen beide apparaten helpen verduidelijken. Beiden hebben een bestaansrecht en hun eigen voor- en nadelen. Ze kunnen een reële bijdrage leveren aan een modern, duurzaam en volledig gasloos huishouden.
Duurzaamheidscentrum Noord helpt u graag verder bij het uitwerken van uw duurzame project. Onze ervaren adviseurs kunnen onder meer advies geven over zonnepanelen, duurzame verwarming, of elektrisch verwarmen van het sanitaire water. Vraag ons vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op:
1. Toepassingsgebied
Veruit het belangrijkste onderscheid dat moet worden gemaakt tussen de warmtepomp en de warmtepompboiler is de primaire functie. De warmtepompboiler heeft namelijk uitsluitend een functie te vervullen gericht op sanitair warm water.
Beide apparaten hebben duidelijke overeenkomsten in hoe ze werken: er wordt warme lucht onttrokken uit de directe omgeving om water te verwarmen. Bovendien worden beide apparaten van energie voorzien middels elektriciteit.
Het cruciale verschil is echter te vinden in hun voornaamste toepassing (of functie) in een huishouden. Er is een zekere mate van overlap, maar ook een duidelijk onderscheid:
- De warmtepomp is bedoeld om het huishouden van warmte te voorzien. Het is een systeem voor duurzame verwarming. Ook kan een warmtepomp een huishouden voorzien van warm water.
- De warmtepompboiler is uitsluitend bedoeld om een huishouden te voorzien van warm water. Het systeem is niet bedoeld voor het verwarmen van een woning. Het toepassingsgebied is hierom kleiner dan een warmtepomp. Echter is de boiler wel beter in het leveren van warm water.
2. Energie-efficiëntie
Zowel de warmtepomp als de warmtepompboiler worden binnen een huishouden gezien als een grootverbruiker. Het zijn apparaten die relatief veel elektriciteit nodig hebben om te kunnen functioneren. Dit zal u merken op uw energierekening aan het einde van de maand.
Afhankelijk van uw verbruikspatroon en het gekozen model zal de energie-efficiëntie van beide apparaten flink uiteen lopen. We kunnen echter met zekerheid zeggen dat een warmtepompboiler efficiënter is dan een warmtepomp, wanneer we het hebben over het leveren van warm water.
Wil u daarom vooral warm water produceren met uw warmtepompsysteem, dan is het beter om te kiezen voor een warmtepompboiler (bijvoorbeeld in combinatie met elektrische infrarood verwarming). Is het vooral de bedoeling om het huis te verwarmen met het pompsysteem, dan kan de warmtepomp nog altijd uitkomst bieden.
Let echter ook goed op de effecten van de omgevingstemperatuur op beide systemen. Een warmtepomp zal in de winter meer last hebben van de kou dan een warmtepompboiler. De boiler verbruikt over het algemeen namelijk minder energie. Het lucht-water pompsysteem is bovendien kleiner (zonder buitenunit).
3. Kosten
We moeten een onderscheid maken tussen aanschafkosten en verbruikskosten. Over het algemeen zal het kopen van een warmtepompboiler als apparaat altijd goedkoper zijn dan een warmtepomp. Zowel in aanschaf als installatie is een warmtepompboiler een minder complex apparaat. Dit drukt de kosten.
De kosten voor verbruik bepalen echter voor een groot deel welk apparaat interessanter zal zijn voor uw situatie. Laat nu juist dit een lastig in te schatten kostenplaatje zijn. Dit zal vooral afhankelijk zijn van onder meer de volgende factoren:
- Verbruik: Hoe vaak staat u onder de douche als gezin? Hoe vaak moet de warmtepomp draaien om het huis warm te krijgen? Op welke temperatuur staat de thermostaat en de warmwaterkraan? Hoe efficiënt is het model dat u heeft aangeschaft? Het zijn allemaal factoren van invloed op de verbruiksprijs per maand.
- Energieprijs: Beide apparaten maken gebruik van elektriciteit voor het opwarmen van water. De stroomprijs kan echter per leverancier en per periode sterk uiteen lopen. Ook eigen stroomproductie (zoals met zonnepanelen) moeten in de rekensom worden meegenomen.
- Isolatie: De efficiëntie van een warmtepomp en warmtepompboiler is voor een deel afhankelijk van de directe omgeving. Een flink geïsoleerde woning is bijvoorbeeld beter voor de efficiëntie dan een tochtige boilerruimte voorzien van ramen met enkel glas.
- Seizoenen: Extreme kou en hitte kan de efficiëntie van de apparaten ook negatief beïnvloeden. Winter en zomer kunnen beiden slecht zijn voor de energieconsumptie. Dit effect is mogelijk groter voor een warmtepomp dan een warmtepompboiler.
4. Onderhoud
Gemiddeld genomen is de hoeveelheid onderhoud gelijk voor een warmtepomp en een warmtepompboiler. Wel verschilt het soort onderhoud dat gepleegd zal moeten worden. Beide apparaten behoeven ten minste een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een gecertificeerde expert.
Een warmtepomp heeft periodiek nieuwe koelvloeistof en schone filters nodig. Warmtepompboilers bouwen kalk en roest op dat regelmatig verwijderd moet worden. Pleegt u geen of minimaal onderhoud aan de apparaten, dan wordt de levensduur mogelijk sterk ingekort.
Onthoud dat de mate van onderhoud sterk afhankelijk is van hoe intensief u een apparaat gebruikt. Een grote vraag naar warm water, of een grote behoefte aan verwarming kan de noodzaak tot onderhoud mogelijk versnellen. Ook het specifieke merk of model dat u aanschaft kan de frequente behoefte aan een onderhoudsbeurt beïnvloeden.
5. Installatievereisten
Nederlandse woningen en gebouwen zijn over het algemeen beperkt in hun ruimte. Hierom is het belangrijk om rekening te houden met de dimensies van apparaten bij installatie. Een warmtepomp behoeft naast een kleine binnenunit ook een relatief grote buitenunit, waar ruimte voor moet zijn.
Een warmtepompboiler is groter dan een warmtepomp, voornamelijk door het aanwezige boilervat waar het warme water in wordt opgeslagen. Echter heeft een warmtepompboiler geen buitenunit, een onderdeel dat wel aanwezig is bij een warmtepomp.
Beide systemen moeten kunnen worden aangesloten op het stroomnet middels een geaard stopcontact. Ook is er een toe- en afvoer nodig voor koud en warm water. Bovendien moet een warmtepomp ook worden aangesloten op het verwarmingssysteem. Dit is nadrukkelijk niet nodig bij een warmtepompboiler, omdat deze functionaliteit ontbreekt bij deze categorie apparaten.
Duurzaam wonen: Hoe kunnen we helpen?
Heeft u hulp nodig bij het kiezen tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler? Of bent u benieuwd welke alternatieve oplossingen er zijn voor het duurzaam verwarmen van uw woning?
Het team van Duurzaamheidscentrum Noord denkt met u mee. Een ervaren adviseur staat u graag bij om uw duurzame droom waar te maken. Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies: