Veel toekomstige eigenaren van zonnepanelen vragen zich af of het nodig is om een vergunning aan te vragen voor de installatie van de panelen. Zeker geen gekke vraag, omdat een verandering of verbouwing aan een woning vanuit de overheid soms stuit op de nodige extra regelgeving.
Over het algemeen is het echter onnodig voor particulieren om een vergunning aan te vragen voor zonnepanelen op een dak, schuur, of garage. Een vergunning voor zonnepanelen is wel nodig bij een woning met monumentale status, of een woning die ligt in een beschermd stads- of dorpsgezicht.
Voor bedrijven in Nederland is het in veel gevallen wel nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen om zonnepanelen te kunnen plaatsen. Hiermee wordt een ontheffing aangevraagd voor het bestaande bestemmingsplan. Het kan per gemeente verschillen waar de exacte regelgeving uit bestaat.
Bij Duurzaamheidscentrum Noord denken we graag mee over het verantwoord installeren van nieuwe zonnepanelen. Hoewel wij geen juridisch advies kunnen geven, kunnen wij wel uit ervaring spreken en meedenken over de bestaande problemen waar tegenaan gelopen kan worden. Vraag ons vrijblijvend naar de mogelijkheden:
Vergunning is (meestal) niet nodig
Het goede nieuws is dat een vergunning voor zonnepanelen in de meeste gevallen onnodig is voor gewone woningeigenaren. Wie binnenkort nieuwe panelen op het dak wil plaatsen, kan dit onder normale omstandigheden zonder tussenkomst van de gemeente doen.
Wel zijn er enkele simpele regels waar rekening mee moet worden gehouden. De positie en methode van plaatsing zal mede bepalen of er noodzaak is tot een omgevingsvergunning. Wie panelen in een veld plaatst op de grond zal altijd wel even moeten nagaan of er een vergunning nodig is.
Is er twijfel over de noodzaak voor een vergunning, neem dan contact op met het Omgevingsloket. Hier kan een handige vergunningcheck worden gedaan, maar ook direct een vergunning worden aangevraagd.
Vergunning zonnepanelen schuin dak
Zolang er sprake is van (in)directe plaatsing van de zonnepanelen op een schuin dak, zal er geen noodzaak zijn om een vergunning aan te vragen. Ook moet de hellingshoek van de panelen gelijk zijn aan het dak waarop deze gemonteerd worden. Hiernaast mogen panelen niet verder dan 50 centimeter uitsteken aan de dakranden.
Wie het maximale rendement wil behalen op de nieuw geïnstalleerde zonnepanelen zal geen problemen hebben met deze simpele voorwaarden. De juiste hellingshoek kiezen is immers een belangrijk onderdeel van het optimaliseren van de opbrengst.
Vergunning zonnepanelen plat dak
Bij plaatsing van zonnepanelen op een plat dak is een vergunning niet nodig wanneer de panelen vanaf de openbare weg niet zichtbaar zijn, wanneer er in een hoek van 45 graden naar het dak wordt gekeken.
Deze regelgeving kan wat verwarrend overkomen, maar is gemakkelijk te visualiseren. Trek vanaf iedere dakrand een rechte lijn met een hoek van 45 graden naar de openbare weg. Alle geplaatste zonnepanelen op het platte dak moeten onder deze rechte lijn blijven.
De installatie mag zodoende niet te hoog zijn en niet te dicht op de dakrand worden geplaatst. Zolang er redelijkerwijs geen storend beeld ontstaat door de zonnepanelen is er geen probleem. Er zal geen ambtenaar langskomen met een wiskundige om de exacte hoek te berekenen, het is simpelweg een richtlijn om bij installatie rekening mee te houden.
Wanneer is een vergunning verplicht voor zonnepanelen?
Een omgevingsvergunning aanvragen voor zonnepanelen is wel relevant wanneer het plaatsen van de panelen niet past binnen het bestemmingsplan van de lokale overheid. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer er sprake is van één van de volgende situaties:
- Uitsteeksels: Zonnepanelen mogen op een schuin dak niet meer dan 50 centimeter boven het dak uitsteken. Bij platte daken mogen ze niet zichtbaar zijn vanaf de direct aangelegen openbare weg.
- Hellingshoek: Zonnepanelen worden anders gemonteerd dan de bestaande hellingshoek van het schuine dak.
- Monument: De woning staat bij de gemeente bekend als een monumentaal pand, of valt in een zone met een beschermd stads- of dorpsgezicht. In overleg met de gemeente is in deze situaties vaak alsnog veel mogelijk.
- Grondinstallatie: Zonnepanelen die op de grond worden geïnstalleerd (in een tuin of veld) kunnen in veel gevallen wel vallen on de vergunningplicht.
- Bedrijf: Heeft het pand een bedrijfsbestemming, dan is de kans groot dat het wel verplicht is om een omgevingsvergunning aan te vragen voor het plaatsen van nieuwe zonnepanelen.
- Recreatie: In veel gevallen zal het nodig zijn een vergunning aan te vragen voor plaatsing van zonnepanelen op een recreatiewoning buiten de bebouwde kom. Dit kan per gemeente verschillen, vraag dit dus altijd na. Binnen de bebouwde kom is dit vaak niet het geval.
Buren maken bezwaar tegen zonnepanelen
Het is niet mogelijk voor buren om bezwaar te maken tegen het plaatsen van nieuwe zonnepanelen, zelfs niet wanneer er een verplichting is tot aanvraag van een (omgevings)vergunning. Dit is namelijk een administratieve procedure tussen uzelf en de gemeente.
Hoewel buren geen formeel inspraakrecht hebben in deze procedure, is het wel mogelijk voor naastgelegen buren om schriftelijke zienswijzen in te dienen bij de gemeente. Een ambtenaar van de gemeente zal deze verplicht in behandeling moeten nemen.
Immers is het mogelijk dat buren hinder kunnen ondervinden. Denk aan het vormen van schaduw, eventuele lichtreflectie, of het feit dat de panelen dicht bij de erfgrens kunnen komen. Deze overwegingen worden bij een schriftelijk bezwaar altijd in de vergunningsaanvraag meegenomen.
Zonnepanelen van Duurzaamheidscentrum Noord
Nederland is een land vol regelgeving, maar voor het installeren van nieuwe zonnepanelen is de procedure in de meeste gevallen opvallend makkelijk. In veruit de meeste (standaard particuliere) situaties is het niet nodig om een vergunning aan te vragen voor de zonnepanelen.
Enkele uitzonderingen daar gelaten, is het voor de gemiddelde gebruiker dus erg makkelijk om aan de slag te gaan met nieuwe panelen. Duurzaamheid is een thema dat ook door de overheid erg wordt aangemoedigd, wat wel zo prettig is voor woningeigenaren.
Zijn de zorgen rondom het plaatsen van zonnepanelen met deze informatie weggenomen? Duurzaamheidscentrum Noord helpt graag op een professionele, maar persoonlijke wijze om een wens rondom nieuwe zonnepanelen werkelijkheid te maken.