Infrarood panelen

Infrarood Panelen Kopen: Efficiënte Elektrische Verwarming 

 

Voor een groeiende groep mensen wordt het kopen van infrarood panelen een steeds aantrekkelijkere optie. Energiekosten liggen hoger dan ooit. Bovendien hebben we collectief de transitie naar een gasloze samenleving ingezet. Hierbinnen kan elektrische infrarood verwarming zeker niet ontbreken.

De populaire vorm van elektrische verwarming wordt gezien al één van de belangrijkste duurzame, toekomstbestendige alternatieven. Als verwarmingstechniek zijn infrarood panelen al enkele decennia op de markt: het aanbod is tegenwoordig opmerkelijk efficiënt.

Doordat infrarood verwarmingspanelen al langere tijd bestaan, is er veel ervaring en kennis beschikbaar rondom de mogelijkheden, beperkingen, en de verschillende toepassingen van de techniek. We hebben de belangrijkste feiten voor u op een rijtje gezet.

 

Wat Zijn Infrarood Panelen Eigenlijk? 

 

Infrarood panelen zijn een (veelal elektrische) verwarmingstechniek om specifieke ruimtes op te warmen door middel van infraroodstraling. In tegenstelling tot traditionele verwarming, welke de lucht in een ruimte opwarmt middels radiatoren, geven infrarood panelen rechtstreeks warmte af aan objecten en personen in de directe omgeving.

Zie een infrarood paneel als het zonnetje in huis: het is een warmtebron die niet de binnenlucht opwarmt, maar juist direct objecten en personen voorziet van een aangename leeftemperatuur (en hiermee indirect ook voor een prettige omgevingstemperatuur). Het is een onzichtbare warmtebron, en zend dus geen zichtbaar licht uit.

Alles binnen het bereik van het infraroodpaneel wordt langzaam maar zeker warm door de ‘stralen’. Verbranden of verkleuren is echter niet mogelijk: anders dan zonnestralen bevat de infraroodstaling namelijk geen schadelijke UV-straling.

 

Waarom Kiezen Voor Infrarood Panelen? 

 

 • Zeer flexibel: De panelen kunnen overal worden ingezet, ook op locaties waar tijdelijke verwarming direct nodig is. 
 • Gericht inzetbaar: Verwarm individuele ruimten op elke mogelijke locatie, zolang er maar gemakkelijke toegang tot elektriciteit is. 
 • Energiezuinig: Zeker bij gescheiden zones en slimme thermostaten is het verbruik van infrarood panelen vele malen lager dan traditionele radiatoren. 
 • Snelle opwarmtijd: Snel en gelijkmatig verwarmen van binnenruimten doordat de panelen vrijwel direct warm worden. 
 • Bevestig aan plafond of muur: Kies zelf een geschikte plek voor de panelen binnen de ruimte die u wil verwarmen, of vraag om advies bij één van onze experts. 
 • Extreem lange levensduur: Panelen kunnen naar verwachting zo’n 100.000 uur mee (ruim 30 jaar normaal gebruik). Bovendien is de techniek zeer onderhoudsarm en zijn periodieke controles totaal onnodig. 
 • Gezonder binnenklimaat: Geen onnodige luchtcirculatie, waardoor stofverplaatsing niet aan de orde is. Wordt als prettig ervaren door mensen met allergische reacties in de binnenruimte. 
 • Geruisloos: Geen productie van geluid tijdens het gebruik, het systeem werkt volledig onzichtbaar en bevat geen bewegende onderdelen. 
 • 100% veilig: Infraroodstraling heeft niets te maken met UV straling, microgolf straling, of röntgenstraling. Het systeem vormt ook geen enkel gevaar voor directe verbranding. 
 • Beter voor het klimaat: Geen gebruik van fossiele brandstoffen bij gebuik groene stroom, ook ideaal in combinatie met eigen zonnepanelen. 
 • Comfortabel: Infraroodverwarming wordt ervaren als luxe en prettig. Ruimtes worden direct en gelijkmatig verwarmd. 
 • Gemakkelijke installatie: Plaatsen en verwijderen van infrarood panelen is gemakkelijk en relatief moeiteloos uit te voeren. 

 

Populaire Toepassingen Van Infrarood Panelen 

 

Wellicht is terrasverwarming de eerste vorm van infraroodverwarming waar u aan denkt bij deze techniek. Dit is een zeer visuele vorm van (korte golf) infraroodstraling, maar dit is expliciet niet de infaroodfrequentie die de meeste gangbare infrarood panelen gebruiken.

Voor het verwarmen van binnenruimtes, kantoren, of andere soorten ruimten wordt namelijk (middel)lange infraroodstraling gebruikt. Het bereik hiervan is vele malen groter, en de techniek is (in tegenstelling tot bijvoorbeeld terrasverwarmers) totaal onzichtbaar.

Er zal (in de meeste gevallen) geen lamp aan te pas komen, maar u zal er wel lekker warmpjes bij zitten. Bovendien is elk type binnenruimte geschikt voor (middel)lange infraroodstraling: van huiskamer tot sportkantine, en van klusschuur tot kantooromgeving.

 

 

De Beste Plek Voor Infrarood Panelen 

 

Om het maximale rendement te halen uit uw infrarood verwarmingssysteem, adviseren we om panelen slim te positioneren in de ruimte. Veelal zal een centrale positie aan het plafond of een binnenwand hiervoor de juiste keuze zijn. Voornamelijk plafonds zijn aan te raden voor het optimaliseren van het rendement.

Wil u warmte zo veel mogelijk behouden binnen één ruimte, houd dan rekening met het weerkaatsende effect van de infraroodstraling:

 • Richt infraroodpanelen zo min mogelijk op ramen of andere glazen oppervlakten. 
 • Doe uw voordeel met het warmte-absorberende effect van houten of betonnen vloeren. 
 • Richt infrarood panelen bij voorkeur op de locaties waar mens (of dier) zich het meeste bevinden om verlies van warmte te minimaliseren. 
 • Vermijd de aanwezigheid van obstakels direct voor het infrarood paneel, denk aan grote meubels of plafondlampen. 

 

Energieverbruik En Efficiëntie 

 

De grote vraag is natuurlijk of een infrarood paneel wel zuinig in het verbruik is. Gelukkig valt de energieconsumptie van dit soort verwarmingspanelen alleszins mee.

Om een simpel voorbeeld te geven: een infrarood paneel heeft een gemiddeld energieverbruik van zo’n 50 Watt per m3 (bij nieuwbouw kan dit soms de helft zijn!). Afhankelijk van de ruimte kan dit licht afwijken. Een standaard formaat paneel van 60cm x 60cm zal een energieverbruik hebben die vergelijkbaar is met dat van een simpel koffiezetapparaat.

Onthoud natuurlijk wel dat een paneel slechts een specifieke ruimte (of deel van een ruimte) zal verwarmen. Het is dus heel gerichte verwarming met relatief weinig verlies van energie. Hierdoor kan het systeem in vergelijking met andere soorten verwarming een stuk voordeliger uitpakken.

 

Smaakvol Design, Geschikt Voor Elk Interieur 

 

Infrarood panelen komen voor in vele vormen en maten. De techniek is inmiddels zelfs zo ver dat het ook te combineren valt met gebruik in bijvoorbeeld glas, spiegels, LED verlichting, of zelfs verwerkt in systeemplafonds.

Design infrarood panelen passen in vrijwel alle binnenruimten, onafhankelijk van het interieur. Dit kan op bedrijfsmatige schaal, maar ook in kleinere kantoorruimtes, kantines, of bijvoorbeeld in badkamers, keukens, of woonkamers van alle formaten.

Neem gerust eens contact op met één van onze experts om te vragen naar de mogelijkheden. Bij Duurzaamheidscentrum Noord denken we graag met u mee:

 

Verwarmen Met Infrarood Panelen: Een Duurzaam Alternatief  

 

Gezien het feit dat infrarood panelen al decennialang meegaan als betrouwbare elektrische verwarmingsbron, is het aanschaffen van deze techniek voor uw eigen doeleinden absoluut het overwegen waard.

Met het zicht op een gasloze toekomst kan de hoge efficiëntie van infraroodverwarming een groot verschil maken voor het verhitten van zowel kleine als grote ruimtes.

De infrarood panelen zijn over het algemeen gemakkelijk te plaatsen, kunnen flexibel worden ingezet én zijn relatief goedkoop in verbruik ten opzichte van alternatieve verwarmingsmogelijkheden.

Het gebruik van infraroodtechniek voor verwarming kan voor particulieren interessant zijn, maar wellicht nog meer voor ondernemers die hun bedrijf toekomstbestendig willen maken. Bij Duurzaamheidscentrum Noord helpen we u graag vooruit. Vraag daarom vandaag nog een vrijblijvend gesprek aan:

Wat klanten zeggen over DCN

M. KokHet bezoek aan de showroom heeft ons overtuigd. Heerlijk voelde de verwarming. Ik heb alles ingedeeld in 4 zones. Dat werkt perfect, ik kan alles aansturen met de app.

Fam. van WestenWe hadden een wat oudere woning gekocht en hebben besloten om deze direct op een duurzame manier te verwarmen. De verkoper heeft ons meegenomen naar een aantal woningen die al infrarood vloerverwarming gebruikten en al snel waren we om. De verwarming is heel lekker.

Fam. HeldIk had me uitgebreid georiënteerd via internet. Daar was veel te vinden over alle mogelijkheden om ons huis te verwarmen. Ze waren alleen niet allemaal mogelijk voor ons. Dit ging erg goed. De aansturing gaat via een thermostaat maar kan ook via de app.

Één van onze adviseurs aan het woord:

“In 2012 ben ik de duurzame wereld ingerold, dat was destijds vooral een idealistische keuze. Inmiddels zijn de tijden veranderd en is duurzaam ‘hot en trendy’ geworden. Ik kan een goed en eerlijk advies geven voor iedere specifieke situatie. Er is immers niet één weg die naar Rome leidt. Soms is een warmtepomp beter, terwijl voor een andere situatie infrarood verwarming zich beter leent. Ik ga dan ook voor de beste, duurzame oplossing: wat past het beste bij de doelstellingen en wensen van de klant.”

Erik Lammers

Erik Lammers

Duurzaamheidsadviseur regio Groningen en Friesland
20 jaar ervaring

Meer dan 20 jaar ervaring in montage en installatie van duurzame energieoplossingen.

vragen

Heeft u een vraag?
Bel 088 011 89 01
(ma/vrij 09:00-17:00 uur).

vragen

Laat u vrijblijvend
adviseren!