Blog

Hoeveel geluid produceert een warmtepompboiler gemiddeld?

warmtepompboiler

Wie serieus overweegt om een warmtepompboiler te kopen en in huis te installeren, wil logischerwijs alle aspecten van het apparaat eerst goed onderzoeken. Ook de eventuele productie van geluid speelt hierin een rol. In dit overzicht bespreken we de rol van geluid bij het kiezen voor dit type duurzame elektrische boiler.


Een warmtepompboiler produceert over het algemeen tussen de 50 en 70 decibel (dB) aan geluid, wat niet veel luider is dan een airconditioner of vaatwasser. Hierin moet worden meegenomen dat boilers in de regel niet worden geplaatst in ruimtes die de hele dag door intensief worden gebruikt.
Gelukkig valt de ‘herrie’ van de warmtepompboiler goed mee: de geluidsproductie is slechts beperkt. Wel kan de ervaring enigszins afwijken per individuele woningsituatie. Dit kan afhankelijk zijn van de gekozen woningruimte, het formaat van het boilervat, het specifieke type en de montagemethode van het apparaat.


Interesse in het kopen van een warmtepompboiler, maar heeft u specifieke vragen of zorgen over de geluidsproductie van het apparaat? Bij Duurzaamheidscentrum Noord hebben we alle kennis en kunde in huis om u verder te helpen. Een ervaren adviseur helpt u bij het maken van de juiste keuze:

Gemiddelde geluidsproductie warmtepompboiler

De stilste warmtepompboilers produceren bij normaal gebruik een relatief stil, constant blazend geluid van rond de 50 dB. Bij veel varianten kan de geluidsproductie oplopen tot een volume van gemiddeld 60 à 70 dB, een geluidsniveau dat vergelijkbaar is met een airconditioner.


In de regel worden warmtepompboilers geïnstalleerd in goed geïsoleerde ruimtes, omdat dit belangrijk is voor een goede warmteregulering. Een bijkomend voordeel hiervan is de dempende werking die hiervan uitgaat voor de geluidsproductie van het apparaat.


Een warmtepompboiler is dus niet volledig stil, maar de apparaten zijn zeker niet storend (of zelfs merkbaar) wanneer u niet in dezelfde ruimte staat. Een standaard elektrische boiler in deze categorie kan zonder geluidsoverlast te veroorzaken perfect functioneren in een gemiddelde Nederlandse gezinswoning.

Optimale geluidsarme locatie kiezen


Voor het installeren van een warmtepompboiler zal u goed moeten nadenken over de optimale locatie in uw woning. Het dempen van eventueel geluid is wellicht één van de belangrijkste factoren die de locatie van uw toekomstige boiler zullen bepalen.


Allereerst is het belangrijk om te kiezen voor een afgelegen ruimte binnen de woning, welke bij voorkeur zo goed mogelijk geïsoleerd is. De zolder, opslagruimte, garage, of een apart ‘boilerhok’ is hiervoor ideaal, maar een badkamer of losse keuken kan deze rol ook vervullen.


Onthoud ook dat gemakkelijke toegang tot de waterafvoer en een geaard stopcontact een vereiste blijft. Deze zijn immers benodigd om een warmtepompboiler te laten functioneren. Verder is een goede ventilatie ook aan te raden, omdat dit type boilers gebruik maakt van de omgevingslucht.

Per situatie verschillend


Het mag duidelijk zijn dat een warmtepompboiler tot op zekere hoogte een licht blazend geluid produceert. Maar is dit echt een probleem? Waarschijnlijk niet, maar dat kan per huishouden verschillen. De kans is het grootste dat u geen last zal hebben van het aanwezige geluid in de volgende situaties:
Het bouwjaar van uw woning is nieuwer dan 1990, of is tussentijds volgens de huidige normen voldoende van isolatie voorzien.


De warmtepompboiler kan worden geplaatst in een ruimte die gemakkelijk is af te sluiten.


De ruimte waar u de warmtepompboiler wil plaatsen wordt weinig gebruikt voor dagelijkse activiteiten (bv. opbergruimte, zolder, boilerhok, garage).
U heeft vaak elektrische apparaten draaien in uw huishouden (wasmachine, airconditioning, vaatwasser) en niemand in uw huishouden heeft hier over het algemeen last van.

De meest waarschijnlijke situatie is dat geluidsproductie van een warmtepompboiler al snel zal wegvallen in de achtergrond. Mocht u toch enige last ervaren van het licht blazende geluid, dan zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden om het aanwezige geluid alsnog te verminderen.

Geluidsproductie warmtepompboiler reduceren


Er zijn een aantal manieren om de geluidsproductie van een waterpompboiler te verminderen. Mocht u van mening zijn dat de boiler te luid is in uw woning, dan liggen onder meer de volgende oplossingen voor de hand:


Gebruik trillingsdempende muursteunen: Bij installatie kan gebruik worden gemaakt van speciale muursteunen die een geluidsdempend effect hebben. Eventuele vibratie van de warmtepompboiler wordt hierdoor beter geabsorbeerd en houd het geheel beter op zijn plaats. Dit is een relatief kosten-efficiënte methode om overlast te verminderen.


Isolatie verbeteren: Zowel de ruimte als de warmtepompboiler zelf kan worden voorzien van geluidsdempend materiaal. Standaard isolatiemaatregelen kunnen een ruimte isoleren, maar de boiler kan ook worden voorzien van speciaal geluisreducerend materiaal.Wanneer uw boiler ouder wordt kan dit materiaal eventueel gaan schuiven, controleer dit dus regelmatig.


Kleiner boilervat: Een kleinere boiler produceert minder geluid. Is de capaciteit van uw warmtepompboiler aan de grote kant, overweeg dan bewust te kiezen voor een kleiner boilervat ten behoeve van geluidsreductie (bv. van 200 liter naar 150 liter).


Vervangen van onderdelen: Zijn er specifieke onderdelen die te veel geluid maken, dan kunnen deze worden vervangen of gerepareerd. Soms kan het zijn dat er iets los is gaan zitten, of juist ergens tegenaan drukt. Alle bewegende onderdelen in een warmtepompboiler kunnen dit veroorzaken.
Stillere variant kiezen: Overstappen op een specifiek type (extra stille) warmtepompboiler kan helpen om het aantal decibel omlaag te brengen. Niet elk type is exact hetzelfde qua geluidsproductie. Ook is het mogelijk dat er verschillen tussen merken zijn. Vraag een expert naar de stilste varianten van dit moment.

Een warmtepompboiler is niet luidruchtig


Wie een warmtepompboiler in huis plaatst doet dit in principe altijd op een locatie waar er zo min mogelijk geluidsoverlast zal zijn. Ondanks het feit dat dit type boiler gemiddeld tussen de 50 en 70 dB aan geluid kan produceren, hoeft dit zelfden storend of vervelend te zijn.


Door slim om te gaan met het kiezen van de juiste locatie in uw woning, voldoende isolatie te plaatsen, maar ook door regelmatig onderhoud te plegen kunt u geluidsoverlast van de boiler verminderen. Ook is het belangrijk om direct vanaf het begin voor een relatief stille variant te gaan.


We hopen dat we met de adviezen en praktische tips in dit overzicht wat zorgen hebben kunnen wegnemen. Duurzaamheidscentrum Noord helpt ook uw huishouden graag zo toekomstbestendig mogelijk te maken!


Naast het plaatsen van warmtepompboilers helpen we al jarenlang om huishoudens te voorzien van milieuvriendelijke oplossingen in huis. Denk aan zonnepanelen, infrarood vloerverwarming, of oplossingen voor isolatie. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Vraag vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *