Blog

Hoe lang kan ik mijn zonnepanelen nog salderen? 

Over het salderen van zonnepanelen is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Een lange periode dreigde de salderingregeling namelijk afgeschaft te worden door de Nederlandse overheid. Nu de Eerste Kamer dit plan heeft verworpen, hebben eigenaren van zonnepanelen weer meer zekerheid. 

Het afschaffen van de salderingsregeling is officieel op de lange baan geschoven door de overheid. Salderen blijft zodoende nog relevant voor een onbepaalde periode. De eigenaren van zonnepanelen kunnen dus ook nog de komende jaren gebruik blijven maken van salderen in de huidige vorm. 

Er bestaan momenteel geen concrete plannen meer voor het afschalen en afschaffen van de regeling. De politiek is echter altijd in beweging, waardoor de besluitvorming rondom de salderingsregeling ook in de toekomst kan veranderen. De effecten hiervan zullen echter pas jaren later merkbaar zijn voor woningeigenaren. 

Twijfels over het investeren in zonnepanelen door de situatie rondom de salderingsregeling? De duurzaamheidsexperts van Duurzaamheidscentrum Noord denken mee. We leggen graag uit waarom juist nu het beste moment is om nieuwe zonnepanelen te installeren. Vraag ons vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Neem contact met ons op

Wat is salderen precies? 

Salderen is een regeling vanuit de overheid waarbij aan het stroomnet teruggeleverde zonne-energie wordt verrekend met de stroom die op een later moment wordt afgenomen. Er wordt vervolgens alleen energiebelasting geheven over het deel van de energie dat netto is geconsumeerd. 

De salderingsregeling is bedoeld om het investeren in zonnepanelen te stimuleren en de energietransitie in Nederland te versnellen. De regeling zorgt ervoor dat huishoudens op gelijke voet komen met energieleverancier. Consumenten met zonnepanelen krijgen zo een eerlijke prijs voor hun teruggeleverde zonnestroom. 

In het kort komt salderen op het volgende neer: 

  • Er wordt zonne-energie opgewekt met zonnepanelen op het dak. 
  • Wordt er meer stroom opgewekt dan verbruikt, dan wordt het overschot automatisch teruggeleverd aan het algemene stroomnet. 
  • Wanneer de energieconsumptie later op de dag hoger ligt dan de productie, wordt stroom automatisch ingekocht vanaf het algemene stroomnet. 
  • Er wordt op de jaarrekening van de energieleverancier alleen betaald voor het deel van de stroom dat netto wordt afgenomen (totale stroomconsumptie in kWh, minus de teruggeleverde zonne-energie in kWh). 
  • Zodoende ontvangt een huishouden altijd de actuele marktprijs voor teruggeleverde zonnestroom. Er hoeft vervolgens alleen energiebelasting te worden betaald over het netto geconsumeerde deel van de netstroom. 

De voordelen van salderen 

Woningeigenaren in het bezit van zonnepanelen hebben op verschillende manieren baat bij salderen. De regeling helpt huishoudens onder meer op de volgende manieren: 

  • Eerlijke kWh prijs voor terugleveren: Dankzij de salderingsregeling krijgen eigenaren van zonnepanelen altijd dezelfde prijs voor hun teruggeleverde overtollige zonne-energie als de marktprijs per kWh. De regeling verplicht de energieleverancier een eerlijke prijs te betalen voor de teruggeleverde zonnestroom. 
  • Lagere verbruikskosten elektriciteit: Door een eerlijke marktprijs te ontvangen voor de teruggeleverde zonnestroom, zullen huishoudens met zonnepanelen en een slimme meter minder hoeven te betalen voor hun jaarlijkse energieverbruik. Dit is een financiële meevaller. 
  • Minder energiebelasting: Een bijkomend voordeel van de salderingsregeling is de vermindering op de te betalen energiebelasting. Er wordt dankzij salderen alleen belasting betaald over het netto geconsumeerde deel van de stroomrekening (jaarlijkse stroomconsumptie in kWh, minus de teruggeleverde zonnestroom in kWh). 
  • Versnellen terugverdientijd zonnepanelen: Salderen verlaagt over het algemeen de terugverdientijd van zonnepanelen. Dit is de tijd die het kost om de volledige investerings- en gebruikskosten te dekken van de panelen. De salderingsregeling kan voor een gemiddeld Nederlands huishouden de terugverdientijd van zonnepanelen verlagen met zo’n 2 tot 3 jaar. Zonnepanelen hebben hierdoor een gemiddelde totale terugverdientijd van zo’n 6 tot 8 jaar. 
  • Zorgt voor zekerheid: Doordat salderen een langetermijnregeling is die de prijs voor terugleveren koppelt aan de marktprijs, hebben eigenaren van zonnepanelen meer zekerheid. De energieleverancier zal vanwege de salderingsregeling altijd een eerlijke prijs moeten betalen voor de teruggeleverde zonne-energie van huishoudens. 

Geen afschaffing van de salderingsregeling 

Er is enkele jaren spake geweest van het geleidelijk afschalen en afschaffen van de salderingsregeling. Volgens de overheid zou het ook zonder salderen interessant blijven om te investeren in zonnepanelen. Vanaf 2025 tot 2031 moest de mogelijkheid tot salderen hierom geleidelijk worden afgeschaald. 

Het wetsvoorstel tot afschaling en afschaffing van de salderingsregeling is in 2023 aangenomen door de Tweede Kamer. Hiermee leek aan salderen een definitief einde te komen. De Eerste Kamer heeft in de eerste maanden van 2024 het wetsvoorstel voor afschaffing van de salderingsregeling echter verworpen.  

De salderingsregeling in zijn huidige vorm zal hierdoor definitief blijven. Dat is over het algemeen goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen, of voor huishoudens die binnenkort van plan zijn om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen. Men kan gebruik blijven maken van de regeling, voorlopig voor onbepaalde tijd. 

De toekomst van salderen 

De afgelopen decennia is er een duidelijke trend zichtbaar geweest in de zonnepanelenbranche. De investeringskosten voor nieuwe panelen worden steeds lager, terwijl de zonnecellen zelf ook steeds efficiënter worden. Dit is positief voor de adoptie van duurzame zonne-energie. 

Doordat het goedkoper en aantrekkelijker wordt voor een gemiddeld Nederlands huishouden om zonnepanelen aan te schaffen, is er steeds minder behoefte aan stimulans vanuit de overheid. De salderingsregeling is zo’n stimulerende maatregel. 

Het is duidelijk dat de politiek de intentie heeft om salderen op termijn af te schaffen. Hoewel de Eerste Kamer hier nu voorlopig een stokje voor heeft gestoken, zullen er naar verwachting in de komende jaren nog meer pogingen worden gedaan om de salderingsregeling af te schalen. 

De toekomst van salderen is hierdoor per definitie onzeker. Met het besluit van de Eerste Kamer is de kans echter klein dat er een volledige afschaffing plaats zal vinden voor het jaar 2031. Dat maakt het voor woningeigenaren met interesse in zonnepanelen een veilige keuze om nu te investeren in duurzame lokale energie-opwekking. 

Zonnepanelen van Duurzaamheidscentrum Noord 

Gezien het feit dat Nederlandse huishoudens voor onbepaalde tijd door mogen gaan met salderen, is het nog altijd zeer aantrekkelijk om te investeren in nieuwe zonnepanelen. Wie de komende jaren dus wil besparen op de energierekening, doet er goed aan om nu de overstap naar zonnepanelen te maken. 

De duurzaamheidsexperts bij Duurzaamheidscentrum Noord helpen huishoudens graag om hun verlangen naar goedkope, duurzame zonne-energie realiteit te maken. Investeren in zonnepanelen is nog nooit zo aantrekkelijk geweest als op dit moment. 

Onze adviseurs helpen geïnteresseerden altijd op persoonlijke wijze verder. We kijken naar de optimale configuratie voor elke woning. Hierbij beantwoorden we graag alle vragen rondom het thema zonne-energie. Neem vandaag nog (vrijblijvend) contact op voor meer informatie: 

Neem contact met ons op

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *