Zowel elektrische boilers als warmtepompboilers zijn populaire oplossingen voor het gasloos produceren van sanitair warm water. In dit overzicht kijken we naar de belangrijkste verschillen tussen de twee opties, om het selecteren van de beste keuze een stukje makkelijker te maken.
Het belangrijkste verschil tussen een elektrische boiler en een warmtepompboiler is de manier waarop het water wordt verwarmd. Waar een elektrische boiler direct water opwarmt met elektriciteit via een verwarmingselement, onttrekt een warmtepompboiler warmte uit de directe omgevingslucht om water in de boiler op te warmen.
Een warmtepompboiler wordt vanwege zijn naam en werking vaak vergeleken met een standaard warmtepomp, maar is qua functionaliteit beter te vergelijken met een elektrische boiler. De warmtepompboiler is namelijk uitsluitend bedoeld voor de productie van sanitair warm water, terwijl een warmtepomp ook wordt gebruikt voor het verwarmen van ruimtes.
Persoonlijk advies nodig om de beste keuze te kunnen maken op het gebied van huishoudelijke boilers? Een adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord denkt graag mee en kan meer inzicht verschaffen in de voor- en nadelen van elke productcategorie. Neem (geheel vrijblijvend) contact op voor meer informatie:
1. Methode van verwarmen is anders
Een elektrische boiler is eigenlijk gewoon een grote waterkoker, die sanitair warm water op een optimale temperatuur houdt tot deze wordt gebruikt. Wanneer het warme water wordt gebruikt (bijvoorbeeld om te douchen), wordt koud water automatisch bijgevuld in de boiler.
De werking van een warmtepompboiler is eerder te vergelijken met een airconditioning, maar dan is het proces precies omgekeerd. De warmtepompboiler zuigt warme lucht uit de directe omgeving en gebruikt deze om water te verwarmen. Hier gaan echter wel een aantal stappen aan vooraf.
Eerst wordt een vloeistof in de warmtepompboiler opgewarmd met de omgevingslucht, welke wordt samengeperst in een compressor. Door de hoge druk stijgt de temperatuur snel, waarna de vloeistof warmte afgeeft aan het water in het boilervat. De vloeistof koelt hierdoor af en begint het proces opnieuw.
Sanitair warm water verwarmen middels een warmtepompboiler is dus duidelijk een relatief complex proces, terwijl hetzelfde doel op een simpele manier wordt bereikt met een elektrische boiler. Dit maakt de elektrische boiler wel een stuk minder efficiënt qua energiegebruik.
2. Warmtepompboiler is veel zuiniger
Dankzij de complexe methode voor het opwarmen van water is de warmtepompboiler qua energiegebruik een stuk efficiënter dan een elektrische boiler. Dit maakt het de meest zuinige en duurzame optie voor sanitair warm water op de lange termijn.
Wel is het hierbij belangrijk om te vermelden dat energieverbruik van een warmtepompboiler sterk afhankelijk is van het verbruikspatroon. Het grotere reservoir van de warmtepompboiler zal meer energie kosten, maar tegelijk ook meer mogelijkheden hebben. Een groot boilervat kan praktisch zijn voor huishoudens met kinderen, zodat iedereen probleemloos achter elkaar kan douchen.
Elektrische boilers zijn per saldo dus vrijwel altijd minder zuinig dan een warmtepompboiler. Daar staan wel enkele praktische voordelen tegenover, zoals een lagere aanschafprijs, gemakkelijke installatie en een kleiner formaat.
3. Verschil in aanschafkosten
De kosten voor de aanschaf van een elektrische boiler liggen gemiddeld genomen een stuk lager dan een warmtepompboiler. Gemiddeld kost een nieuwe elektrische boiler tussen de 200 en 600 euro, afhankelijk van het type en merk. Warmtepompboilers kosten gemiddeld tussen de 2500 en 3500 euro (inclusief installatie).
Het is in sommige gevallen mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een warmtepompboiler, zoals de ISDE-subsidie. Hiervoor moet de warmtepompboiler wel aan enkele eisen voldoen rondom energieverbruik. Ook moet deze worden geïnstalleerd door een erkende installateur. Het subsidiebedrag verschilt hierin per situatie, maar kan flink oplopen.
Omdat de verbruikskosten voor een warmtepompboiler lager liggen dan een elektrische boiler, wordt het aanschafbedrag over de levensduur van de boiler langzaam maar zeker terugverdiend. In combinatie met een subsidie zal een warmtepompboiler al snel goedkoper uitvallen wanneer we kijken naar de gehele levensduur van het apparaat.
4. Elektrische boiler is compact
Een voordeel van de elektrische boiler ten opzichte van een warmtepompboiler is het compacte formaat. Doordat elektrische boilers eenvoudiger zijn in hun werking, zijn er minder onderdelen nodig die ruimte in beslag nemen. Hierdoor is het gemakkelijker om dit type boiler te installeren en kwijt te kunnen in een ruimte.
Hierbij moet vermeld worden dat er wel degelijk warmtepompboilers bestaan die qua formaat vergelijkbaar zijn met een elektrische boiler. Deze zijn echter beperkt in hun capaciteit, waardoor ze eerder geschikt zijn voor één of twee personen in een huishouden.
5. Onderhoud warmtepompboiler noodzakelijk
Een ander belangrijk verschil tussen de elektrische boiler en warmtepompboiler is het onderhoud over de gehele levensduur van het apparaat. De warmtepompboiler behoeft een periodiek onderhoud om te voorkomen dat filters verstopt raken en het koelmiddel goed blijft werken. Ook andere onderdelen moeten door een onderhoudsmonteur jaarlijks worden gecontroleerd.
Omdat warmtepompboilers complexer zijn in hun werking, kunnen onderdelen sneller stuk gaan of slijten. Er zijn immers meer bewegende onderdelen om rekening mee te houden. Hierdoor is extra onderhoud of een reparatie sneller noodzakelijk dan bij een gemiddelde elektrische boiler.
Dit houdt echter niet in dat elektrische boilers onderhoudsvrij zijn. Na verloop van tijd kan kalkvorming (zeker in regio’s met hard water) zorgen voor de vorming van kalkaanslag op het verwarmingselement. Aanslag zorgt voor verminderde efficiëntie, na verloop van tijd is het mogelijk dat het gehele verwarmingselement moet worden vervangen.
Duurzame boiler kiezen met professionele hulp
Het zal erg van de situatie afhankelijk zijn of het beter is om een elektrische boiler of warmtepompboiler te gebruiken voor sanitair warm water. Het gebruikspatroon, de gezinssamenstelling, initiële budget, maar ook het type boiler en de ruimte waar deze zich in bevindt zijn factoren van belang.
Een adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord geeft graag een (vrijblijvend) gericht advies rondom het kiezen van de beste boiler. Hierbij houden wij altijd rekening met eventuele persoonlijke wensen en behoeften. Er wordt gekeken naar de situatie en hoe deze op betaalbare wijze kan worden verbeterd.
Interesse in het verduurzamen van het sanitair warm water in huis? Vraag dan vandaag nog naar de mogelijkheden. Onze ruimte praktijkervaring stelt ons in staat om onze klanten een betere (en goedkopere) keuze te laten maken. Neem dus vandaag nog vrijblijvend contact op voor meer informatie: