Bij het kiezen van de juiste warmtepompboiler is één van de belangrijkste bepalende factoren het volume van de boiler. Elektrische warmtepompboilers zijn beschikbaar in verschillende formaten, variërend van gemiddeld 50 tot maximaal 500 liter.
Voor standaard huishoudelijk gebruik is een warmtepompboiler met een inhoud van 200 tot 300 liter de beste keuze. Hiermee ontvangt een huishouden voldoende warm water, zonder al te veel ruimte in beslag te nemen in huis.
Afhankelijk van de samenstelling van uw gezin en de manier waarop warm water wordt gebruikt is het beter om te kiezen voor een kleine of grote warmtepompboiler. Een gezin met twee of drie kinderen zal uiteraard een boiler met een groter volume nodig hebben dan een kleiner huishouden met 2 personen.
Door te kiezen voor een gangbaar litervolume zal de prijs van dit type boilers competitiever zijn. Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de ideale warmtepompboiler voor uw specifieke behoeften? Het team van Duurzaamheidscentrum Noord helpt u graag op weg.
Aantal liter voor een warmtepompboiler kiezen
Er zijn verschillende manieren om het juiste aantal liter voor een warmtepompboiler te kiezen. Het aantal personen in een huishouden is een goed uitgangspunt, maar ook de manier waarop warm water wordt gebruikt is relevant.
Het waterverbruik inschatten kan het beste gedaan worden door te kijken naar de momenten wanneer er in huis maximaal wordt verbruikt. De badkamer is vaak de hoofdverdachte in dit opzicht. Een ideaal volume voor de boiler kan worden ingeschat door te kijken naar het piekverbruik:
- Bad: 120 – 150 liter
- Douchebeurt (7.5 liter/minuut): 75 liter voor 10 minuten
- Regendouche (15 liter/minuut): 150 liter voor 10 minuten
Laten we ter verduidelijking even wat dieper ingaan op het waterverbruik als iedereen achter elkaar wil douchen. Met een te klein boilervat kunnen grootverbruikers tegen beperkingen aanlopen, maar wie slim kiest zal vrijwel nooit de volledige inhoud van de boiler helemaal gebruiken.
Hoe lang kunt u douchen met een warmtepompboiler?
Duur | Normale douche | Regendouche |
---|---|---|
1 minuut | 6 liter | 15 liter |
5 minuten | 30 liter | 75 liter |
10 minuten | 60 liter | 150 liter |
30 minuten | 180 liter | 450 liter |
Douchen met een warmtepompboiler levert met een groot reservoir in principe nooit problemen op. Het totale volume heeft alleen mogelijke beperkingen wanneer meerdere personen achter elkaar gebruik willen maken van het warme water. Het reservoir van de warmtepompboiler heeft namelijk een aantal uur tijd nodig om helemaal bij te vullen.
Met een gemiddeld boilervolume van 200 liter kunnen drie personen achter elkaar de douche gebruiken voor een tijdsduur van 10 minuten (uitgaande van een standaard douchekop). Bij een regendouche wordt dit al wat moeilijker, zelfs voor 2 personen is 10 minuten dan krap.
U ziet dat grootverbruikers (grote gezinnen die relatief veel warm water op één moment gebruiken) duidelijk baat hebben bij een groter volume voor hun warmtepompboiler. Ook het investeren in een zuinige douchekop kan een groot deel van de beperkingen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.
Hoeveel liter boiler voor 2 personen
Woont u samen als koppel (gezin van 2 personen), dan heeft u in principe ruim voldoende aan een standaard waterpompboiler volume van 200 liter. Bij normaal verbruik van warm water kunt u zonder problemen achter elkaar gebruik maken van de douche.
Hoeveel liter boiler voor 3 personen
Een gezin van 3 personen zal, uitgaande van 3 douchebeurten van 10 minuten, 180 liter verbruiken om achter elkaar te douchen.
Hoeveel liter boiler voor 4 personen
Een gezin met twee kinderen (totaal 4 personen) die graag achter elkaar gebruik maken van de douche heeft duidelijk meer baat bij een groter volume voor hun nieuwe warmtepompboiler. Een volume van 300 liter moet voldoende zijn, maar dit is ook afhankelijk van de douchegewoonten.
Hoeveel liter boiler voor 5 personen
Heeft u een gezin van vijf personen, dan is een gemiddeld boilervolume van minimaal 300 liter duidelijk een betere keuze. Wil iedereen ’s ochtends achter elkaar douchen, dan kan dat bij een standaad douchekop in dit geval 8 tot 10 minuten lang.
Heet water vs. warm water
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen het gebruik van heet water en warm water. Het is namelijk makkelijker voor een warmtepompboiler om grote volumes aan warm water te leveren (38 graden Celsius), dan om veel heet water te produceren (55 graden Celsius).
Op een lagere temperatuur douchen maakt het mogelijk om meer uit het totale volume van de tankinhoud te halen. Een warmtepompboiler zal dus minder geschikt voor mensen die graag op hoge temperatuur een half uur lang hun schouders rood willen douchen in een regendouche.
Slim omgaan met het verbruik van warm water neemt een hoop zorgen weg over het ‘leegmaken’ van het boilervat. Met andere woorden: stel een lagere temperatuur in voor het water, probeer gemiddeld 10 minuten te douchen en kies voor een besparende douchekop. Ook bij grootverbruik komt u dan nooit in de problemen met het warme water.
Benodigde capaciteit kan afwijken
Het is logisch om direct te kijken naar het douchen of badderen bij het kiezen van een warmtepompboiler. Dit zijn immers de momenten waarop warm water in grote volumes wordt gebruikt. Maar de capaciteit die u nodig heeft hangt van meer af dan de inhoud van het boilervat.
Verschillende modellen en merken warmtepompboilers hebben hun eigen mate van efficiëntie. We hebben u in dit overzicht een algemeen beeld helpen schetsen, maar hoe een specifiek merk of model omgaat met deze capacteit is van veel factoren afhankelijk.
Denk bijvoorbeeld aan de omgevingstemperatuur in de ruimte waar de warmtepompboiler wordt geïnstalleerd. De efficiëntie zal ook per seizoen kunnen verschillen. Verder maakt het uit hoe goed de boiler wordt onderhouden, hoe oud deze is én is het verbruiksgedrag uiteindelijk ook van invloed op de prestaties van het apparaat.
De juiste warmtepompboiler capaciteit kiezen
Het aantal liter kiezen is wellicht één van de grootste puzzels bij het selecteren van een warmtepompboiler. Het ideale volume is liever te groot dan te klein, zodat u optimaal kunt genieten van uw warme water zonder uw zorgen te hoeven maken.
In het dagelijkse leven willen we immers zo min mogelijk denken aan het maximale verbruik van de douche of het bad. Wie veel warm water gebruikt in een korte periode doet er onafhankelijk van de boiler goed aan om verstandig om te gaan met het verbruik. Korter douche, zuinige douchekop en lagere temperatuur zijn hierbij de sleutelwoorden.
Wil u graag persoonlijk advies ontvangen bij het kiezen van de juiste capaciteit voor uw nieuwe warmtepompboiler? Benieuwd of het aantal liters dat u in gedachten had voldoende is voor uw behoeften? Of wil u meer weten over de verschillende merken en modellen?
Duurzaamheidscentrum Noord biedt een ruim aanbod aan boilers van hoge kwaliteit. Een adviseur binnen onze organisatie helpt u graag verder bij uw zoektocht.