Blog

Hoeveel kWh levert een gemiddeld zonnepaneel per dag? 

Wie van plan is om te investeren in nieuwe zonnepanelen, wil graag weten of deze investering ook daadwerkelijk rendabel kan zijn. Een goed startpunt is het bepalen van de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per dag in kilowattuur (kWh). In dit overzicht geven we wat meer inzicht. 

Gemiddeld genomen levert een standaard zonnepaneel op een Nederlands dak tussen de 0,85 en 1,7 kWh per dag op. De daadwerkelijke opbrengst is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit van het paneel, oriëntatie, hellingshoek, aanwezigheid van schaduw, weersomstandigheden, seizoen en onderhoud. 

Gezien de vele omgevingsfactoren is het al snel duidelijk dat de bovenstaande indicatie slechts een ruwe schatting is. Het zal van de situatie afhankelijk zijn wat de daadwerkelijke opbrengst van dag tot dag is. Een gemiddelde opbrengst per zonnepaneel per maand of jaar kan een accurater beeld geven. 

Persoonlijk advies nodig over het rendabel maken van zonnepanelen? Een ervaren adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord denkt graag mee. Wij hebben veel kennis en praktijkervaring in huis om een realistisch beeld te geven van de opbrengst per zonnepaneel. Neem bij interesse of vragen (geheel vrijblijvend) contact met ons op voor meer informatie: 

Neem contact op

Wattpiek (Wp) van een zonnepaneel 

Om te begrijpen hoeveel stroom een zonnepaneel per dag kan leveren, moeten we allereerst kijken naar het vermogen van het paneel. Als beginpunt gaan we uit van de Wattpiek (Wp), dit is de maximale hoeveelheid stroom die een zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opwekken. Onder ideale omstandigheden wordt verstaan: 

  • Volle zon en een productie van 1000 Watt per m2 
  • Een temperatuur van 25 graden Celsius 
  • Zonnepanelen zijn altijd loodrecht op de zon gericht 
  • Schaduw is volledig afwezig 
  • Er zijn geen technische mankementen 

Voor een standaard paneel is de Wattpiek-waarde ongeveer gelijk aan 370 Wp. Met andere woorden, onder de perfecte omstandigheden zal een zonnepaneel 370 Watt aan stroom kunnen genereren. Uiteraard is de realiteit niet perfect. De opbrengst op elk mogelijk moment is in de praktijk dus minder dan 370 Watt. 

Zonnepanelen met hoge vermogens hebben ook een grotere Wattpiek. Deze komen gemiddeld genomen uit op 400 Wp (of zelfs nog iets meer). De efficiëntie van hoge kwaliteit panelen is dus hoger en ze kunnen meer zonnestroom opwekken per dag. Wel zijn hoogvermogende zonnepanelen duurder in aanschaf. 

Factoren die opbrengst zonnepaneel beïnvloeden 

We weten nu hoeveel stroom een zonnepaneel onder ideale omstandigheden kan opleveren. Hierbij hebben we direct een kanttekening geplaatst, in de praktijk is de opbrengst namelijk nooit perfect. Er zijn een aantal belangrijke factoren die de productie van elektriciteit beïnvloeden: 

  • Oriëntatie: Panelen worden idealiter zo veel mogelijk gericht op het zuiden, waarbij elke 10 graden afwijking naar het oosten of westen een opbrengstverlies van 5% oplevert. Er zijn per paneel optimizers te installeren die de opbrengst per paneel mogelijk kunnen verhogen. 
  • Hellingshoek: De ideale hellingshoek voor maximale zoninstraling is exact 36 graden. Bij platte daken is een lagere hellingshoek optimaal (10-15 graden). Elke afwijking van 15 graden levert over het algemeen een opbrengstverlies op van 10%.  
  • Schaduw: Alle vormen van schaduw hebben een negatieve invloed op het aantal kWh dat zonnepanelen dagelijks kunnen genereren. Ook gedeeltelijke schaduw is slecht, het verlies kan oplopen tot 80%-100%, afhankelijk van de situatie. Zeker wanneer zonnepanelen in serie geschakeld zijn, kan schaduw op één paneel een negatief effect hebben op de efficiëntie van alle panelen (vanwege een verminderde stroomsterkte). Dit kan worden voorkomen door micro-omvormers of optimizers te gebruiken, of door de hellingshoek te verlagen. 
  • Weersomstandigheden: Weertypen verschillen sterk in Nederland en hebben een groot effect op de efficiëntie. Bewolking is niet wenselijk, maar zal productie niet stil leggen. Enkel een laag sneeuw stopt de productie van panelen (tot deze smelt). Ook de temperatuur heeft een (vaak negatief) effect, een optimale temperatuur ligt op 25 graden Celsius. Regen kan juist een positief effect hebben op de efficiëntie, omdat het een reinigend effect kan hebben op de panelen. Hagel en storm kunnen zorgen voor serieuze schade. 
  • Seizoen: De belangrijkste invloed van het seizoen is het aantal zonuren, welke in de zomer significant hoger zal zijn dan de winter. In de zomer staat de zon ook hoger in de hemel, wat meer opbrengst zal opleveren. Gemiddelde temperaturen liggen ook een stuk lager buiten de zomer, wat de efficiëntie tot op zekere hoogte doet afnemen. 
  • Onderhoud: Periodieke controle en reparaties kunnen de efficiëntie en degradatie van zonnepanelen helpen verminderen. Stof, vuil, vogelpoep, bladeren en mos kunnen zonnecellen blokkeren. Ook bomen kunnen te ver uitgroeien en zouden in sommige situaties gesnoeid moeten worden. Na een storm moeten panelen worden gecontroleerd op schade. 

Opbrengst per zonnepaneel optimaliseren (tips) 

Om de opbrengst van het aantal kWh per dag te optimaliseren, kunnen de volgende praktische tips het grootste positieve effect opleveren voor de prestaties van dag tot dag: 

  • Schaduwloos: Selecteer zorgvuldig delen van daken zonder schaduw, aangezien schaduw de grootste negatieve effecten zal hebben op de prestaties van de zonnepanelen (zeker als deze in serie zijn geschakeld). 
  • Micro-omvormer: Is schaduw onvermijdelijk, maak dan waar mogelijk gebruik van micro-omvormers om de panelen individueel te laten werken. Zo heeft schaduw op één locatie geen effect op de panelen die geen schaduw ontvangen. 
  • Reinigen: Regelmatig reinigen van stof en vogelpoep (elke paar weken tot maanden) kan de opbrengst verhogen met zo’n 10% per jaar. 
  • Monitoring: Zorg voor een duidelijk systeem om de prestaties van zonnepanelen in de gaten te houden. Wanneer er consistent minder kilowattuur wordt geproduceerd, kan het zijn dat er onderhoud gepleegd moet worden (schoonmaak of reparaties). Houdt ook het effect van het weer en de seizoenen hierbij in de gaten. 
  • Thuisbatterij: Wie maximaal van de eigen kWh-productie gebruik wil maken zonder de overtollige opgewekte zonnestroom terug te leveren aan het algemene stroomnet, kan overwegen een accu of thuisbatterij voor zonnepanelen te installeren. Dit wordt steeds aantrekkelijker, zeker met de onzekere toekomst van de salderingsregeling. 

Zonne-energie van Duurzaamheidscentrum Noord 

Een groot aantal factoren zijn van invloed op het optimaliseren van zonnepanelen. Het is hierom erg lastig om in algemene zin aan te geven hoeveel kWh een zonnepaneel per dag kan opleveren. De gemiddelde schatting ligt op 0,85 tot 1,7 kWh per dag, maar tijdens een optimale zomerdag kan dit gemakkelijk uitschieten boven de 2,5 kWh per dag. 

Uiteindelijk zullen de prestaties van zonnepanelen verschillend zijn afhankelijk van de individuele situatie. Over het algemeen is het veilig om te zeggen dat eigen productie van zonnestroom zonder twijfel rendabel is (en zal blijven, zelfs zonder overheidssubsidie of -regelingen). 

Meer informatie over het investeren en gebruiken van zonnepanelen? De experts van Duurzaamheidscentrum Noord denken graag mee, maar kunnen ook helpen bij het realiseren van projecten met zonnepanelen op kleine en grote schaal. Dit doen wij door heel Nederland. Neem (geheel vrijblijvend) contact op voor meer informatie: 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *