De meeste huiseigenaren zullen zonnepanelen plaatsen op een schuin dak, simpelweg omdat deze daksoort in Nederland het meeste voorkomt. Maar ook op een plat dak kunnen zonnepanelen gemakkelijk worden geïnstalleerd, zij het met de nodige voor- en nadelen. Mogelijk wegen de voordelen bij platte daken echter het zwaarste.
Wie een set zonnepanelen op een plat dak plaatst, haalt mogelijk meer rendement uit duurzame energie dan bij zonnepanelen op een schuin dak. Niet alleen passen er veelal meer zonnepanelen op platten daken, maar ook de oriëntatie en hellingshoek zijn gemakkelijker af te stellen voor optimale efficiëntie.
Naast deze belangrijke voordelen, zijn er ook enkele praktische nadelen om rekening mee te houden. In dit artikel zullen we de belangrijkste praktische voor- en nadelen van zonnepanelen op een plat dak langslopen.
Professioneel advies of hulp nodig bij de plaatsing van nieuwe zonne-energie? De experts van Duurzaamheidscentrum Noord staan graag klaar om vragen te beantwoorden over persoonlijke wensen en behoeften.
Voordelen van zonnepanelen op een plat dak
Wie de hoeveelheid opgewekte zonne-energie wil maximaliseren, plaatst panelen bij voorkeur in een frame op een plat dak. Ten opzichte van zonnepanelen plaatsen op een schuin dak heeft een plat dak enkele duidelijke voordelen:
- Potentieel hoger rendement: Ten opzichte van zonnepanelen op een schuin dak kan het rendement van zonnepanelen op een plat dak gemiddeld 5 tot 10% hoger uitkomen. Dit kan zich mogelijk vertalen in een snellere terugverdientijd van de panelen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de hogere installatiekosten van panelen op een plat dak.
- Betere oriëntatie: Met een plat dak is het makkelijker om de perfecte hellingshoek voor zonnepanelen te kiezen (35 graden). Een ideale oriëntatie vertaalt zich direct in een efficiëntere productie van zonne-energie. Ten opzichte van schuine daken kan de hellingshoek en oriëntatie met enkele graden preciezer worden gekozen, wat resultaat in een grote energiewinst. Het is bij een plat dak ook gemakkelijker om een perfecte oriëntatie op het zuiden te garanderen, wat bij een schuin dak niet altijd mogelijk is (en verlies aan rendement veroorzaakt, een ligging op het zuidoosten of zuidwesten vertaalt zich in 5% minder rendement).
- Gemakkelijker onderhoud: Het is over het algemeen makkelijker zonnepanelen schoon te maken op een plat dak, omdat deze voor periodiek onderhoud makkelijker te bereiken is. Ook bij het vervangen van onderdelen (tijdens onderhoud van zonnepanelen) zal een plat dak in de praktijk een stuk makkelijker toegankelijk zijn dan een schuin dak.
- Meer ruimte: Gemiddeld genomen kunnen er meer zonnepanelen worden geplaatst op een plat dak, zeker wanneer er wordt gekozen voor een oost-west ligging. Deze extra ruimte kan worden vertaald in extra opgewekte energie, wat uiteindelijk voordeliger is voor zowel de portemonnee als het milieu.
- Minimale zichtbaarheid: Sommige mensen vinden het aangezicht van zonnepanelen op een dak niet prettig. Door panelen op een plat dak te plaatsen, zijn deze vanaf de grond minder of vrijwel niet zichtbaar. Dit maakt de toevoeging van zonnepanelen minder storend vanuit een esthetisch oogpunt.
Nadelen van zonnepanelen op een plat dak
Hoewel de potentie voor een hoger rendement aantrekkelijk kan zijn, moeten eigenaren van een plat dak ook rekening houden met een aantal praktische problemen. Deze kunnen er mogelijk voor zorgen dat zonnepanelen of de dakconstructie zelf schade oplopen.
Afhankelijk van de specifieke situatie kunnen één of meer van de volgende nadelen voor problemen zorgen, wanneer ervoor wordt gekozen om zonnepanelen op een plat dak te installeren:
- Ongeschikt dak: Het kan voorkomen dat het dak te oud is of de constructie van het dak ongeschikt is voor het draagvermogen (inclusief ballast) dat nodig is voor zonnepanelen. Stabiliteit (bij wind en storm) en weerstand tegen onder meer lekkages zijn essentieel om op een veilige manier zonnepanelen te plaatsen op een plat dak. Uiteraard moet er ook toegang zijn tot de zon, te veel schaduw kan zorgen voor problemen met het opwekken van energie. Dakmaterialen ongeschikt voor zonnepanelen zijn onder meer sedum, zink, leisteen, riet, aluminium, of daken met asbest.
- Ruimtebehoefte per paneel: Voor elk individueel zonnepaneel is meer ruimte benodigd op een plat dak. Dit komt door de methode van montage. Ook moet er in verband met de effecten van wind meer ruimte overblijven bij de dakranden. Dit kan er mogelijk voor zorgen dat er minder zonnepanelen op het platte dak kunnen worden geplaatst dan wenselijk.
- Problemen met waterafvoer: Zonnepanelen mogen nooit volledig plat worden gemonteerd, omdat dit mogelijk kan zorgen voor extra plasvorming. Platte daken hebben per definitie een grotere kans op lekkages vanwege het gebrek aan een natuurlijke helling. Let bij installatie van zonnepanelen dat de kans op lekkages klein blijft en dat waterafvoer niet negatief wordt beïnvloed.
- Extra ballast benodigd: De hoeveelheid benodigde ballast verschilt per situatie, maar kan bij een plat dak een punt van extra aandacht zijn. Ligt het dak in een zone met zeer veel wind (zoals aan de kust), dan kan dit zorgen voor meer ballast. Ook een lage hellingshoek of een extra groot oppervlak met panelen kunnen de behoefte voor ballast vergroten.
- Limitaties in draagvermogen: Let bij platte daken altijd op het maximale gewicht dat de dakconstructie kan dragen. Dit is voornamelijk risicovol bij oudere daken, of bij daken waar met specifieke materialen wordt gewerkt. Het draagvermogen moet worden berekend voor zowel de panelen zelf als de extra ballast die benodigd is voor het in positie houden van het geheel.
- Hogere kosten installatie: Gemiddeld is het ongeveer 15% duurder om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak, in vergelijking met de installatie van zonnepanelen op een schuin dak. Dit komt doordat er extra materiaal nodig is, denk hierbij aan het montagesysteem en het frame om de juiste hellingshoek te verkrijgen. Materiaalplaatsing en het correct afstellen van panelen zal ook de nodige extra arbeidskosten met zich meebrengen.
Zonne-energie bij Duurzaamheidscentrum Noord
Onafhankelijk van het type dak is het vrijwel altijd een financieel aantrekkelijke investering om te kiezen voor zonnepanelen. Zowel zonnepanelen op een plat dak als een schuin dak zijn de moeite waard. Ze kunnen beiden een bijdrage leveren aan het lokaal opwekken van duurzame energie en het verlagen van de energierekening.
De experts van Duurzaamheidscentrum Noord helpen geïnteresseerden graag om de duurzame transitie een realiteit te maken. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met één van onze experts voor een kosteloos advies, door gebruik te maken van het contactformulier.