Bij het plaatsen van zonnepanelen kan een essentieel onderdeel als de omvormer niet ontbreken. De energie van de zon moet immers worden omgezet in bruikbare elektriciteit voor het algemene stroomnet. Maar is het nu beter om te kiezen voor een standaard omvormer, of gaat u toch voor een micro-omvormer?
Het belangrijkste verschil tussen een micro-omvormer en een standaard omvormer voor zonnepanelen is het aantal panelen waar het onderdeel voor gebruikt wordt. Waar de micro-omvormer wordt gekoppeld aan een individueel paneel, wordt een gewone omvormer voor een aan elkaar gekoppelde reeks panelen gebruikt.
Welke keuze voor uw situatie het beste is, hangt af van de configuratie op uw dak. Naast de functionele verschillen zijn er ook verschillen op gebied van kosten, installatie en complexiteit. De maximale efficiëntie kan per individuele configuratie van de zonnepanelen verschillen.
Heeft u interesse in het kopen van efficiënte zonnepanelen? Of bent u op zoek naar een totaaloplossing voor het verduurzamen van uw woning? Bij Duurzaamheidscentrum Noord kunt u altijd terecht voor persoonlijk advies en professionele installatie van duurzame systemen. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs:
1. Micro-omvormer voor individuele zonnepanelen
Het belangrijkste verschil tussen een standaard omvormer en een micro-omvormer is het aantal zonnepanelen waar het onderdeel aan gekoppeld kan worden. De micro-omvormer is enkel in staat om elektriciteit om te zetten in wisselstroom voor één individueel zonnepaneel. Een gewone omvormer kan daarentegen meerdere gekoppelde zonnepanelen in een reeks bedienen.
We kunnen dus stellen dat de micro-omvormer het mogelijk maakt om zonnecellen decentraal te bedienen. Dit is anders dan de gewone omvormer, welke een meer centrale opzet heeft voor meerdere panelen in een reeks.
De consequentie hiervan is de noodzaak voor een reeks aan micro-omvormers bij gebruik van meerdere zonnepanelen. Dit kan invloed hebben op de installatie en de kosten. Wel kan het de algehele prestaties van de installatie mogelijk helpen verbeteren.
2. Prestaties zonnepanelen
De primaire functie van elke omvormer, of het nu gaat om een micro-omvormer voor zonnepanelen of een standaard exemplaar, is het omzetten van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Een standaard zonnepaneel produceert elektriciteit in de vorm van gelijkstroom, welke niet bruikbaar is voor het stopcontact in de muur.
Daarom wordt een klein kastje tussen de zonnepanelen en de stroomkast gebruikt, dit is de omvormer. Dit onderdeel zorgt ervoor dat er bruikbaar wisselstroom (AC-stroom) wordt gevormd, waarbij de stroom op ongeveer 230 Volt en een frequentie van 50 Hertz uit zal komen.
Bij het ‘omvormen’ naar deze bruikbare stroom gaat er altijd een percentage aan elektriciteit verloren. Een standaard omvormer zal de DC/AC-conversie doen voor een reeks zonnepanelen tegelijk. Hierdoor kan er mogelijk wat meer stroom verloren gaan dan een micro-omvormer.
De optimalisatie zal bij een micro-omvormer per individueel zonnepaneel worden geregeld. Hierdoor is het systeem beter in staat om efficiënt energie om te zetten naar wisselstroom. De prestaties van elk individueel paneel wordt in de meeste gevallen zodoende een stukje beter geoptimaliseerd.
3. Inefficiëntie bij schaduw
Steeds vaker kappen mensen onnodig bomen in hun tuin om de opbrengst van hun zonnepanelen te helpen verbeteren. Omdat ze gebruik maken van een standaard omvormer, zal de inefficiëntie van één paneel in de schaduw ook de opbrengst van de panelen als geheel negatief beïnvloeden.
Door gebruik te maken van een micro-omvormer, of door standaard omvormers zo te installeren dat ze in meerdere groepen werken, kunt u de impact van schaduw op de energie-opbrengst van de panelen verminderen.
Micro-omvormers werken immers met individuele panelen, waardoor schaduw op de andere individueel geschakelde panelen geen invloed zou moeten hebben op elkaar. Heeft u veel bomen in de achtertuin en wil u toch optimaal genieten van zonne-energie, dan is het de moeite waard om een micro-omvormer of een speciale installatie van een standaard omvormer te overwegen.
4. Complexiteit micro-omvormer
Bij het installeren zal het plaatsen van een micro-omvormer voor elk individueel paneel een stuk ingewikkelder zijn dan het schakelen van een reeks zonnepanelen op een ‘gewone’ omvormer. De complexiteit van gebruik is daarom een stukje groter voor een micro-omvormer.
Micro-omvormers behoeven een groter aantal individuele schakelpunten, welke allemaal tijdens de plaatsing moeten worden aangesloten. Meer aansluitingen en bekabeling zal ook de kans vergroten dat er na verloop van tijd iets stuk gaat, of dat er iets onjuist wordt aangesloten.
Voor het het installatieproces, het periodieke onderhoud, vervangen van onderdelen en gebruiksgemak is het dus veelal beter om te kiezen voor een centrale omvormer die een reeks van zonnepanelen in één keer aanstuurt. Dit komt doordat het systeem simpelweg een stukje minder ingewikkeld in elkaar zit.
5. Kosten
Bedenk het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft. Dit is ook het aantal micro-omvormers dat u hierop zal moeten aansluiten. Een micro-omvormer is daarom een stuk duurder dan een centrale omvormer die tegelijk werkt voor een reeks zonnepanelen. Hiervan heeft u er in de meeste gevallen namelijk maar één nodig.
Naast de aanschaf van extra omvormers zullen ook de kosten van installatie (arbeidskosten van de installatiemonteur) en de onderhoudskosten hoger zijn. Daarnaast is de kans groter dat er één of meerdere micro-omvormers stuk kunnen gaan, welke bij onderhoud dus moeten worden vervangen.
Dit alles kan de nodige extra kosten met zich meebrengen. De efficiëntie van micro-omvormers ligt een stukje hoger (zeker bij veel schaduw door bijvoorbeeld bomen), maar de kosten voor aanschaf, installatie en onderhoud zijn dus beduidend duurder.
Zonnepanelen van Duurzaamheidscentrum Noord
Wie interesse heeft in het installeren van zonnepalen op het dak van de woning, doet er goed aan om de juiste configuratie vooraf goed uit te zoeken. Er zijn situaties waarin het voordelig kan zijn om te kiezen voor meerdere micro-omvormers, in plaats van één centrale ‘gewone’ omvormer.
Denk onder meer aan een tuin met relatief veel schaduw op de zonnepanelen, of aan een installatie van een zeer klein aantal zonnepanelen. Dit zijn situaties waarin micro-omvormers mogelijk de investering waard zijn. In de andere gevallen zal u goedkoper uit zijn met een standaard omvormer, zonder veel prestatieverlies te ervaren.
Bent u binnenkort van plan om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen? Neem dan vrijblijvend contact op met een adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord. Wij helpen u graag door het hele proces heen en kunnen u keuzes als de juiste configuratie helpen uitzoeken.
Vul bij interesse in zonnepanelen voor uw woning het onderstaande contactformulier in. Vertel ons uw specifieke wensen en behoeften, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug met een persoonlijk antwoord: