Alles voor elektrisch wonen onder 1 dak

menu
  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Zonnepanelen
  4. Hoe goed kunnen zonnepanelen tegen hagel en storm? 

Hoe goed kunnen zonnepanelen tegen hagel en storm? 

Niets zo variabel in ons land als het weer. Bij hagel en storm krijgen de zonnepanelen op het dak van uw woning het soms flink te verduren. Het is dan ook niet ongewoon dat er verzekeringen worden aangeboden om u in te dekken tegen stormschade. Maar in hoeverre is schade nu echt een risico? 

Onafhankelijk van het type materiaal waar zonnepanelen van gemaakt zijn, is er altijd een gering risico op schade door hagel of storm. In Nederland komt het gemiddeld genomen één keer per jaar voor dat hagelstenen groot genoeg zijn om een risico te vormen voor zonnepanelen, op zowel schuine als platte daken. 

Zowel zonnepanelen van gehard glas als kunststof materialen beschikken over een beschermende laag. Deze zullen de panelen over het algemeen beschermen voor middelgrote hagelstenen en andere kleine projectielen. Denk bijvoorbeeld aan de takken van een boom, of noten die vogels naar beneden laten vallen. 

Heeft u hulp nodig bij het kopen van zonnepanelen die bestand zijn tegen stormschade? Een medewerker van Duurzaamheidscentrum Noord voorziet u graag (geheel vrijblijvend) van advies rondom kwaliteitsverschillen tussen verschillende soorten panelen. U bent welkom om contact op te nemen met één van onze adviseurs via het onderstaande contactformulier: 

Kunnen zonnepanelen tegen storm? 

Zonnepanelen zijn normaal gesproken ontworpen om beschermd te zijn tegen een lichte of middelsterke storm. Zowel zonnepanelen van gehard glas als kunststof kunnen echter schade ondervinden van zware hagel en windstoten. Het relatief kalme klimaat in Nederland vormt zodoende een klein, maar realistisch risico op stormschade. 

Eens in de zoveel tijd komt er in ons land een storm langs die zo sterk is, dat het een risico kan vormen voor uw zonnepanelen en dakpannen. Het is dan aan Moeder Natuur om te beslissen of uw panelen het overleven. Gelukkig zijn deze momenten zeldzaam. Gemiddeld komt dit maximaal één keer per jaar voor. 

Het is sterk afhankelijk van willekeurige weersomstandigheden hoe een zware storm een risico vormt voor uw zonnepanelen. Zware hagel of windhozen zijn zeer plaatselijke weerfenomenen die de panelen van uw buren volledig kunnen verwoesten, terwijl uw eigen panelen heel kunnen blijven. 

De natuur doet dus wat het wil, maar ook tijdens een (voor Nederlandse begrippen) zeer zware hagelstorm is het risico dus beperkt. De valhoek van de hagelstenen, de wind, maar ook de rondvliegende takken kunnen met volledige willekeur mogelijke schade berokkenen aan de zonnepanelen op uw dak. 

Schade aan zonnepanelen door hagel 

Niet elke vorm van schade door hagel is fataal voor een zonnepaneel. Soms wordt de beschermende laag slechts licht beschadigd, dan ontstaan er enkele barstjes of scheurtjes aan de oppervlakte van het paneel. Vaak kan deze hierna gewoon gebruikt blijven worden, hoogstens met minimaal verlies aan efficiëntie (tot zo’n 20% verlies aan energieproductie bij grotere barsten). 

Als de haarscheurtjes erger worden en er barsten zijn ontstaan door een hagelsteen tijdens een storm, dan is het mogelijk nodig om een paneel te vervangen. Beschadigde zonnecellen kunnen een risico vormen voor de veiligheid en mogelijk niet langer goed functioneren. Dit hangt echter volledig af aan de mate van schade die is ontstaan. 

Merkt u dat er barsten of scheuren zijn ontstaan in de zonnepanelen door hagel? Dan is het verstandig om een controle te laten uitvoeren door een gelicenseerde onderhoudsmonteur. Tijdens de controle kan er bepaald worden of het beter is een paneel (of bijvoorbeeld enkel het frame) te vervangen. Soms is het nodig om meerdere zonnepanelen in één keer te verwijderen. 

Verschillende materialen, verschillende schade 

De mate van schade door hagel of storm is erg afhankelijk van het type zonnepaneel. Vooral panelen met een glaslaag zijn zeer kwetsbaar, ook al hebben veel van deze producten tegenwoordig een beschermende laag van verhard glas.  

Goedkopere panelen hebben deze beschermende laag veelal niet (of van mindere kwaliteit). Daarom is het goed om altijd na te gaan wie de fabrikant of leverancier is. Zo weet u het risico wat u loopt bij het kopen van uw nieuwe set aan zonnepanelen. 

Kunststof zonnepanelen (bijvoorbeeld van polycarbonaat) zijn iets minder kwetsbaar. Maar ook bij deze materialen is er altijd een risico op stormschade. Wanneer een storm krachtig genoeg is, kan elke paneel in principe beschadigd raken. 

Hierom is het verstandig om altijd te gaan voor hoge kwaliteit zonnepanelen. Deze zullen een betere bouwkwaliteit hebben en tijdens een hagelstorm beter bestand zijn tegen schadevorming. Mocht er dan toch een barst ontstaan door een grote hagelsteen, dan kan het afsluiten van een extra verzekering nog uitkomst bieden om het vervangen van de panelen te dekken. 

Zonnepanelen verzekeren tegen hagel en storm 

Een gemiddeld zonnepaneel in Nederland gaat zo’n 25 tot 30 jaar mee. Vanwege de lange levensduur is de kans realistisch dat een paneel ten minste één keer in deze periode een realistisch risico op schade door hagel of storm ondervindt. Veel eigenaren van zonnepanelen kiezen er daarom bewust voor een extra verzekering af te sluiten, om dit risico financieel in te dekken. 

Er worden in Nederland verschillende soorten verzekeringen gebruikt om stormschade aan zonnepanelen te dekken. Over het algemeen is de meest toegankelijke methode om zonnepanelen te verzekeren tegen hagel een opstalverzekering. Dit type verzekering dekt alle materialen en grond in, aan, op en rond uw huis. 

Controleer bij het afsluiten van een opstalverzekering altijd goed of zonnepanelen ook daadwerkelijk onder de verzekering vallen. Sommige verzekeringsmaatschappijen maken expliciet een uitzondering voor schade door storm voor zonnepanelen binnen hun voorwaarden. Vraag dit dus altijd na bij de klantenservice van de desbetreffende verzekeraar. 

Omdat zonnepanelen geen onderdeel uitmaken van de inboedel van uw woning, zal uw inboedelverzekering eventuele schade aan de panelen veelal niet dekken. Hagel of stormschade aan zonnepanelen wordt in principe dus niet verzekerd door een inboedelverzekering. 

Duurzaamheidscentrum Noord: Uw hulp bij zonnepanelen 

De kwaliteit van uw zonnepanelen is belangrijk in de context van eventuele stormschade. Bij hagel of eventuele andere objecten die uw panelen kunnen beschadigen, is het beter om te beschikken over een product dat tegen een flink stootje kan. 

Wil u er zeker van zijn dat uw zonnepanelen van hoogwaardige materialen wordt gemaakt en afkomstig is van een betrouwbare fabrikant? Kies dan voor panelen van Duurzaamheidscentrum Noord. Wij kiezen panelen specifiek uit op hun kwaliteit en materialen. 

Ook geven wij u graag (vrijblijvend) advies rondom het kiezen van de juiste zonnepanelen. Verder geven we graag tips om de lokaal opgewekte schone elektriciteit te gebruiken voor het verwarmen van uw huis. Neem vandaag nog contact op met één van onze ervaren adviseurs voor meer informatie: 

Was this article helpful?

Related Articles

Sidebar