Het is mogelijk de goedkoopste manier om zonder gas een woning te voorzien van warm water: de warmtepompboiler. Vooral in combinatie met zonnepanelen kunnen de kosten van het apparaat sterk worden gedrukt. Maar hoe duur is zo’n warmtepompboiler nu eigenlijk?
Een gemiddelde warmtepompboiler kost tussen de 2000 en 3500 euro per stuk, inclusief BTW en installatie. Aanvraag van subsidie kan de kosten voor aanschaf doen dalen met 500 à 1000 euro. Kosten voor verbruik liggen per jaar rond de 1000 euro, maar is afhankelijk van het verbruikspatroon en de stroomprijs.
Onthoud dat de bovenstaande bedragen vooral een ruwe schatting zijn. Voornamelijk de gebruikskosten van een warmtepompboiler fluctueert sterk van situatie tot situatie. In dit artikelen vertellen we u in vogelvlucht welke factoren belangrijk zijn om de jaarlijkse kosten te berekenen.
Wil u meer informatie over de prijs van een warmtepompboiler, de verbruikskosten, of de factoren die uw kostenplaatje kunnen veranderen? De ervaren adviseurs van Duurzaamheidscentrum Noord staat voor u klaar om te helpen. Neem vandaag nog (vrijblijvend) contact op, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug met een antwoord:
Kosten warmtepompboiler
Een nieuwe warmtepompboiler kopen gaat gepaard met een investering van enkele duizenden euro’s. Maar het is vooral het gebruik van het apparaat dat de totale kosten sterk zal beïnvloeden. Om de daadwerkelijke kosten van een warmtepompboiler te kunnen bepalen, moeten we een onderverdeling maken in deze categorieën:
- Aanschafkosten
- Installatiekosten
- Onderhoudskosten
- Verbruikskosten
In de praktijk zal u merken dat het vooral de verbruikskosten zijn die de doorslag geven. Over de gehele levensduur van de boiler kan er mogelijk veel bespaard worden bij het investeren in een warmtepompboiler. Maar dat hangt natuurlijk erg af van uw persoonlijke situatie.
Aanschafkosten
Afhankelijk van het merk, specifieke model (het aantal liter van het boilervat), maar ook de gekozen leverancier kunnen de kosten voor aanschaf sterk uiteen lopen. Gemiddeld zal de prijs tussen de 1500 en 2500 euro liggen, inclusief BTW en exclusief installatiekosten.
Deze prijs loopt echter mee met de inflatie: dit is niet te verwaarlozen wanneer u een nieuwe warmtepompboiler wil kopen. Het kan soms de moeite waard zijn om nu al te kiezen voor een boiler, en niet nog een aantal jaar te wachten. De beslissing heeft ook te maken met mogelijke subsidies.
De prijs van een warmtepompboiler ligt over het algemeen lager dan de standaard warmtepomp. Dit is logisch, want de boiler is niet bedoeld voor het elektrisch verwarmen van de woning. Bovendien is de warmtepompboiler een minder complex apparaat.
Installatiekosten
Het installeren van een warmtepompboiler door een gecertificeerde installateur kost gemiddeld tussen de 1000 en 2000 euro. De prijs voor installatie is echter afhankelijk van uw persoonlijke situatie. In sommige woningen kan het meer tijd (en daardoor geld) kosten om leidingen goed aan te sluiten.
Wil u na aanschaf van een nieuwe boiler in aanmerking komen voor subsidie, dan raden wij sterk aan om gebruik te maken van een gecertificeerde installateur. Dit geeft ook meer zekerheid en helpt om eventuele garantie te verzilveren.
Onderhoudskosten
Tijdens de aanschaf van een nieuwe warmtepompboiler wordt meestal direct een afspraak gemaakt voor het onderhoud van het apparaat. Dit is later echter ook nog mogelijk. Er wordt uitgegaan van een meerjarig onderhoudscontract, meestal bij een vaste servicemonteur.
De warmtepompboiler behoeft normaal gesproken een jaarlijkse of tweejaarlijkse onderhoudsbeurt. Dit is afhankelijk van uw gebruikspatroon en het gekozen model boiler. Periodieke controle van de warmtepompboiler hoeft niet meer te kosten dan 150 à 250 euro per jaar, inclusief eventuele voorrijkosten en BTW.
Bij het onderhoud komen soms extra materiaalkosten kijken. Moet er een onderdeel worden vervangen, dan wordt deze mogelijk apart gefactureerd. Dit hoeft niet meer te kosten dan enkele tientjes per keer, maar is afhankelijk van het specifieke onderdeel. Deze kosten komen bovenop de arbeidskosten van de monteur.
Verbruikskosten
De kostenpost die zal bepalen of het kopen van een warmtepompboiler financieel interessant is, zullen de kosten voor verbruik zijn. Deze zijn sterk afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Eerder gaven we een ruwe schatting van 1000 euro per jaar, maar dit kan duurder of goedkoper zijn voor uw huishouden.
De belangrijkste factoren die de verbruikskosten van een warmtepompboiler bepalen zijn als volgt:
- Type apparaat: Een groter boilervat zal automatisch duurder zijn dan een kleine warmtepompboiler. Ook elk specifieke merk en model heeft unieke eigenschappen, kies waar mogelijk voor een zo zuinig mogelijk apparaat.
- Gebruikspatroon: Hoe vaak en hoe lang u onder de douche staat of warm water gebruikt in de keuken zal bepalen hoe vaak de boiler opnieuw water zal moeten verwarmen. Meer gebruik van warm water is logischerwijs duurder.
- Stroomprijs: Prijzen van elektriciteit fluctueren sterk in een onzekere wereld. De stroomprijs in Kilowattuur (kWh) is de grootste factor van belang bij uw jaarlijkse kostenplaatje. Deze kan overigens zeer laag uitvallen wanneer u gebruik maakt van eigen zonnepanelen.
- Isolatie ruimte: Een warmtepompboiler haalt warmte uit de directe omgeving voor het verwarmen van het boilervat, een goed geïsoleerde ruimte zal daarom lagere kosten met zich meebrengen. Het apparaat hoeft dan minder hard te werken.
- Temperatuurinstelling: Kiest u een lagere constante temperatuur qua instelling, dan zal het minder kosten om het water op temperatuur te houden. Een goede balans vinden is hierin belangrijk.
- Onderhoud: Een hoge frequentie en de kwaliteit van het onderhoud kan de verbruikskosten helpen dalen. Onderdelen zijn in goede staat en er ontstaan minder problemen.
Subsidie voor uw warmtepompboiler
Koopt u een nieuwe warmtepompboiler? Dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor een subsidie van de overheid. Ongeveer 30% van het totaalbedrag wordt door de overheid gesubsidieerd. U draagt met de aankoop van een warmtepompboiler immers bij aan een duurzame toekomst.
Controleer de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de meest actuele subsidies. De landelijke ISDE-regeling is relevant voor personen die een warmtepompboiler kopen: hiermee kunt u al snel enkele honderden euro’s terugkrijgen op uw aankoopbedrag.
Kiezen voor een warmtepompboiler
Voor grootverbruikers van warm water in een huiselijke omgeving kan een warmtepompboiler een zuinige en duurzame oplossing zijn. Vooral gezinnen met kinderen kunnen mogelijk profiteren van de besparing, zeker ten opzichte van alternatieven als een warmtepomp of elektrische boiler.
Houd rekening met de verschillende kostenposten van uw aankoop. De warmtepompboiler zelf kost natuurlijk geld, maar ook de kosten voor installatie, onderhoud en verbruik moeten worden meegenomen. Deze bepalen samen uw jaarlijkse kosten voor het duurzaam opwekken van warm water.
Duurzaamheidscentrum Noord helpt u graag met persoonlijk advies. Ons ervaren team weet veel over warmtepompboilers en kan u al het zware werk uit handen nemen. Vraag ons vandaag nog vrijblijvend naar de mogelijkheden: