Blog

Zonneboiler of warmtepompboiler: 5 belangrijkste verschillen 

Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler zijn primair bedoeld voor het verwarmen van sanitair warm water. Toch zijn het twee unieke soorten boilers, elk met hun eigen specifieke voor- en nadelen. In dit praktische overzicht bespreken we de belangrijkste verschillen. 

Over het algemeen wordt de warmtepompboiler gezien als de beste keuze voor het efficiënte productie van huishoudelijk sanitair warm water. Echter kan de zonneboiler een goede ondersteuning zijn op een klassieke gasgestookte centrale verwarmingsketel, elektrische boiler, warmtepomp, pelletkachel, of houtkachel. 

Professioneel advies nodig bij het kiezen van een geschikte energiezuinige boiler voor in huis? De adviseurs van Duurzaamheidscentrum Noord denken graag mee. Vraag (geheel vrijblijvend) naar meer informatie, of stel gerichte vragen door contact met ons op te nemen: 

1. Verschillende energiebron 

Zoals de naam al doet vermoeden speelt de zon een grote rol bij het opwekken van energie in een zonneboiler. Deze duurzame boiler maakt gebruik van zonnecollectoren op het dak om zonlicht om te zetten in warm water. Dit gebeurt via het opwarmen van een speciale vloeistof, welke een warmtewisselaar aandrijft. 

Een warmtepompboiler maakt ook gebruik van een vloeistof om een warmtewisselaar aan te drijven, maar maakt gebruik van een volledig andere methode. Het apparaat haalt actief de warmte uit de lucht in de directe binnenomgeving en zet deze om in bruikbaar warm water. De warmtepompboiler maakt ook gebruik van elektriciteit om dit proces aan te drijven. 

Het grote verschil tussen de zonneboiler en de warmtepompboiler is dus het mechanisme dat zorgt voor de productie van het bruikbare warme water. Zonneboilers hebben zonlicht nodig, terwijl warmtepompboilers werken op luchtverwarming. 

2. Zonneboiler heeft soms ondersteuning nodig 

Een zonneboiler is voornamelijk geschikt voor gebruik in de zomermaanden, omdat deze boiler in de koudere periodes van het jaar moet worden ondersteund door een centrale verwarmingsketel op gas, of bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp. Zonneboilers zijn dus niet los te gebruiken. 

In de zomer heeft een zonneboiler zonne-energie in overvloed, waardoor de actieve ondersteuning voor het opwekken van sanitair warm water niet nodig is. Dit is de periode dat er ‘gratis’ gebruik kan worden gemaakt van duurzaam opgewekt warm water. 

Vergelijken we dit met een warmtepompboiler, dan zien we een heel ander beeld. Dit type boiler kan het hele jaar door probleemloos worden gebruikt voor sanitair warm water in huis. Ook in de winter kunnen warmtepompboilers sanitair warm water blijven produceren 

Onthoud dat warmtepompboilers ook enige invloed ondervinden van de seizoenen. De efficiëntie en het rendement van de boiler daalt bij lagere temperaturen. Een goede isolatie van de woning kan helpen dit probleem te verzachten. 

3. Kostenverschil 

Uiteindelijk zal de goedkoopste en meest efficiënte boilersoort de meest aantrekkelijke optie zijn. Er zijn duidelijke verschillen aanwezig tussen de zonneboiler en warmtepompboiler, wanneer we kijken naar het financiële plaatje: 

  • Aanschaf: Gemiddeld genomen is een zonneboiler duurder in aanschaf dan een warmtepompboiler, voornamelijk door de noodzakelijke toevoeging van zonnecollectoren. Voor beide boilers is subsidie mogelijk, bij de zonneboiler is het subsidiebedrag hoger. 
  • Onderhoud: Zonneboilers hebben om de 5 jaar een professionele onderhoudsbeurt nodig, met relatief lage onderhoudskosten. Warmtepompboilers hebben elke twee jaar een professionele onderhoudsbeurt nodig, met soortgelijke kosten. De onderhoudskosten van een warmtepompboiler ligt dus 2,5 keer hoger (enkele honderden euro’s). 
  • Gebruik: Zonneboilers hebben geen gebruikskosten omdat energie wordt opgewekt door de zon. Wel moet een ondersteunende centrale verwarmingsketel of warmtepomp aanwezig zijn, welke wel flinke gebruikskosten hebben. Warmtepompboilers zijn duurder in gebruik, maar wel de meest efficiëntie methode voor het opwekken van sanitair warm water. Het is afhankelijk van het aanwezige zonlicht en het gebruikspatroon welke optie goedkoper is. 

4. Installatie warmtepompboiler gemakkelijker 

Warmtepompboilers zijn relatief compacte apparaten die overal in een woning kunnen worden geïnstalleerd. Bij voorkeur wordt er een ruimte gekozen die relatief goed is geïsoleerd en waar geluidsproductie geen probleem is. Bij plaatsing is alleen toegang tot een stopcontact en de waterleiding nodig. 

Zonneboilers moeten worden aangesloten op zonnecollectoren, welke op het dak moeten worden geplaatst. Hiernaast moet een ondersteunend systeem worden aangelegd (of al aanwezig zijn) om de tekortkomingen van een zonneboiler bij weinig zonlicht of lage temperaturen op te vangen. 

Bij zonneboilers zijn dus feitelijk twee losse installaties nodig, waarbij de zonneboiler zelf moet worden aangesloten op een collector circuit en de bijbehorende zonnecollectoren. Dit is niet op elk dak even makkelijk. Warmtepompboilers zijn in de praktijk hierom vaak makkelijker te plaatsen. 

5. Duurzaamheidsverschillen 

Zowel een zonneboiler als warmtepompboiler dragen bij aan beter milieu. Beide opties verlagen immers de energiebehoeften in het huishouden en zijn vrij van fossiele brandstoffen.  Het toevoegen van een zonneboiler aan een bestaande centrale verwarmingsketel of warmtepomp is bijna volledig CO2-neutraal, terwijl een warmtepompboiler CO2–arm is. 

Uiteindelijk zal het afhankelijk zijn van de situatie welke keuze milieuvriendelijker is. Wanneer stroom van de warmtepompboiler ook afkomstig is van zonnecollectoren, dan is het goed mogelijk dat deze keuze een kleinere ecologische voetafdruk heeft dan een zonneboiler. 

Wordt de zonneboiler ondersteund door een gasgestookte combiketel, dan kan het zelfs voorkomen dat in de koude wintermaanden het sanitaire warm water helemaal niet zo duurzaam is als het lijkt. Gasketels ter ondersteuning zijn immers afhankelijk van fossiele brandstoffen, wat slecht is voor het milieu. 

Al met al is de zonneboiler wel degelijk een netto-positieve bijdrage op het gebied van duurzaamheid. Het is echter de vraag of het een duurzamere keuze is dan het opwekken van warm water met een warmtepompboiler. Dit is echter sterk afhankelijk van de specifieke situatie en het verbruikspatroon, welke optie duurzamer uitvalt. 

Het huishouden verduurzamen: Wij denken graag mee 

Een duurzaam alternatief kiezen voor de traditionele centrale verwarmingsketel is een stap in de goede richting, zowel qua duurzaamheid als het besparen in de kosten voor sanitair warm water. Zowel de zonneboiler als warmtepompboiler kunnen hier een grote rol in spelen. 

In het bovenstaande overzicht hebben we enkele van de belangrijkste praktische verschillen besproken tussen de twee elektrisch aangedreven boilersoorten. Beide opties hebben hun unieke voor- en nadelen, waardoor het vooral van de situatie afhankelijk zal zijn welke keuze het beste is. 

Hulp nodig bij het maken van de optimale beslissing? Een adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord denkt graag mee. Samen kunnen we, afhankelijk van specifieke wensen en behoeften, de beste energiebesparende boilersoort kiezen. 

Vraag ons daarom vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden door contact met ons op te nemen middels het onderstaande contactformulier: