Blog

Warmtepompboiler levensduur: Zo gaat uw boiler langer mee 

Een elektrische warmtepompboiler is voor velen een aantrekkelijke permanente oplossing voor het gasloos aanleveren van warm water in huis. Net als alle huishoudelijke apparaten behoeft ook dit apparaat onderhoud en vervanging. Gelukkig gaat deze boiler variant behoorlijk lang mee. 

Bij normaal gebruik zal een warmtepompboiler gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar lang meegaan. De daadwerkelijke levensduur is onder meer afhankelijk van het gebruikspatroon, de ingestelde temperatuur, maar ook het merk en type warmtepompboiler. Hiernaast beïnvloed ook het onderhoud de levensverwachting. 

Het is van belang om het apparaat ten minste elk jaar te laten controleren en onderhouden door een erkende onderhoudsmonteur. Deze zal onder meer controleren op slijtage van onderdelen, de staat van de leidingen en eventuele defecten. 

In dit overzicht delen we enkele praktische tips en adviezen om de levensduur van uw nieuwe warmtepompboiler nog verder te verlengen. Deze kunnen u helpen uw aankoop langer dan gemiddelde mee te laten gaan. 

Heeft u gerichte vragen over het duurzame gebruik van de boiler? Of wil u meer informatie over de kwaliteit en levensverwachting van specifieke modellen? Neem dan vrijblijvend contact op met een adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord voor meer informatie: 

Gemiddelde levensduur warmtepompboiler 

Afhankelijk van het specifieke gebruikspatroon kan een standaard warmtepompboiler voor thuisgebruik zo’n 15 jaar meegaan. Dat is vergelijkbaar met de levensduur van een warmtepomp, welke eveneens rond de 15 jaar zal liggen. 

Bij een warmtepompboiler zijn het specifiek enkele slijtage-gevoelige onderdelen die ervoor zorgen dat de boilers op een gegeven moment aan vervanging toe zijn. Dan hebben we het met name over de warmtewisselaar, waar kalk en roest zich na verloop van tijd zal opbouwen. 

Ook de pomp zelf en de filters van de warmtepompboiler zijn na verloop van tijd gevoelig voor slijtage. Met goed periodiek onderhoud en het vervangen van enkele gevoelige onderdelen kan de totale levensduur van de warmtepompboiler zonder problemen met enkele jaren worden verlengd.  

Levensduur warmtepompboiler verlengen 

Naast het plegen van professioneel onderhoud en het vervangen van specifieke onderdelen, zijn er nog meer dingen die u kunt doen om de levensverwachting van uw warmtepompboiler op te rekken. 

We zullen hieronder kort de dingen bespreken die u zelf kunt doen om de levensduur van een nieuwe warmtepompboiler te verlengen. Dat proces start al voordat u een aankoop heeft gemaakt, omdat de keuze voor een juist model en merk van groot belang is voor de kwaliteit van de boiler. 

1. Merk en type 

Goedkoop is duurkoop, dat is bij een warmtepompboiler niet anders. Kies daarom altijd voor een bekend, gerenommeerd merk van hoge kwaliteit. Ga vervolgens voor een formaat boiler die het beste bij uw behoeften past (het aantal liter is hierin een factor van belang). Ook het verbruik is essentieel bij uw keuze. 

Niet elk type boiler is even populair. Wil u zeker zijn van gedegen onderhoud door een ervaren onderhoudsmonteur, dan is het verstandig om een populair model warmtepompboiler te kopen. Hierdoor weet u zeker dat de monteur de onderdelen kent en gemakkelijk kan vervangen. 

Bij Duurzaamheidscentrum Noord helpen wij u graag bij het kiezen van een geschikt merk en type boiler. Een adviseur kan u een persoonlijk advies geven, waarop u een mogelijke aankoop voor een nieuwe warmtepompboiler kunt baseren. 

2. Gebruikspatroon 

De manier waarop u omgaat met de consumptie van warm water zal de levensduur van een warmtepompboiler aanzienlijk beïnvloeden. Korter douchen en minder water gebruiken met afwassen zijn dingen die een wezenlijk verschil kunnen maken voor de levensverwachting van het apparaat. 

Pas daarom waar mogelijk het gebruikspatroon aan: zuinig omgaan met warm water is niet alleen beter voor uw portemonnee en het milieu, maar dus ook voor de totale levensduur van uw warmtepompboiler. 

3. Verlaag de temperatuur 

Warmtepompboilers houden constant een voorraad warm water aan in het boilervat. Deze moet zo nu en dan worden opgewarmd: u zal het apparaat zo nu en dan aan horen slaan. Het verwarmingselement zorgt ervoor dat de ingestelde standaardtemperatuur wordt aangehouden. 

De warmtepompboiler hoeft minder hard te werken wanneer u deze temperatuur lager instelt. Hierdoor slaat het apparaat minder vaak aan. Het gevolg kan u waarschijnlijk al raden: de kritieke onderdelen van de boiler gaan langer mee, wat een positief effect heeft op de levensduur. 

4. Uitschakelen bij vakantie 

Het warm houden van de watervoorraad in het boilervat kost na verloop van tijd veel energie. Als u langere tijd weg van huis bent (bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat), dan schakelt u de warmtepompboiler bij voorkeur uit. 

Hierdoor slaat de boiler niet langer aan, waardoor het apparaat logischerwijs langer mee zal gaan. Bovendien bespaart u hiermee behoorlijk wat geld op de energierekening. Dat geld kunt u natuurlijk veel beter besteden aan die leuke vakantie die u heeft ingepland. 

5. Installeer een voorzetfilter 

Voorkomen is beter dan genezen. Ophoping van kalk en roest hebben een groot effect op de totale levensverwachting van de warmtepompboiler. Het kalkgehalte in sommige Nederlandse gebieden is hoog, waardoor het de moeite waard kan zijn om het water te ontkalken voordat het de boiler bereikt. 

Waterharding en reiniging is mogelijk door middel van een zogenoemd voorzetfilter. Dit is een klein tussenstuk op de ingaande leiding van de warmtepompboiler. Het voorzetfilter zorgt er actief voor dat minder kalk zich op kan hopen in het boilervat. 

Een positief neveneffect van een voorzetfilter is het verhogen van de efficiëntie over de gehele levensduur van de warmtepompboiler. De ophoping van kalk en roest heeft namelijk een negatief effect op de werking van het apparaat. Hierdoor stijgen uw gemiddelde stookkosten en moet u de boiler over het algemeen sneller vervangen. 

Advies van Duurzaamheidscentrum Noord 

Door slim om te gaan met de warmtepompboiler kunt u de gemiddelde levensduur van het apparaat behoorlijk oprekken. Dat begint al bij de keuze voor een hoogwaardig, zuinig en betrouwbaar model boiler. Naast periodiek onderhoud zijn er ook enkele praktische dingen die u zelf kunt doen. 

Het belangrijkste hierbij is de manier waarop u de warmtepompboiler gebruikt. Maak minder vaak gebruik van warm water: douche korter en op een lagere temperatuur, of installeer een zuinige douchekop in plaats van een regendouche. Was af met een teiltje in plaats van een lopende warme kraan. Het zijn simpele veranderingen die veel verschil maken. 

Een adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord informeert u graag over de beste manier om uw warmtepompboiler in te stellen. De fabrieksinstellingen zijn niet altijd optimaal voor een maximale levensduur: soms is het beter om de temperatuur iets te verlagen. Ook kunnen wij u helpen aan een ervaren onderhoudsmonteur voor periodiek onderhoud. 

Heeft u interesse in de aanschaf van een warmtepompboiler, of bent u op zoek naar gericht advies? Neem dan (vrijblijvend) contact op met één van onze adviseurs voor meer informatie: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *