Blog

Hoe lang gaan zonnepanelen mee? (Gemiddelde levensduur) 

Ondanks het politieke debat over de salderingsregeling zijn zonnepanelen populairder dan ooit. De korte terugverdientijd en de lange levensduur van de panelen maken het een aantrekkelijke keuze voor woningeigenaren. Maar hoe lang gaan zonnepanelen eigenlijk mee? 

Gemiddeld genomen gaan zonnepanelen bij normaal gebruik tussen de 25 en 40 jaar mee. De totale levensduur is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit van de panelen, de omgeving, de methode van installatie en hoe goed de zonnepanelen worden onderhouden. 

Gezien de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 4 en 7 jaar ligt, is het voor een Nederlands huishouden vrijwel in elke situatie rendabel om te investeren in zonnepanelen. Ook zonder eventuele subsidies en de salderingsregeling is het meer dan de moeite waard om panelen aan te schaffen voor eigen gebruik. 

Duurzaamheidscentrum Noord heeft veel kennis en expertise in huis rondom het verduurzamen van woningen, organisaties en bedrijven. Wie vragen heeft over het investeren in zonnepanelen is welkom om contact op te nemen met één van onze adviseurs. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie, dan komen we zo spoedig mogelijk terug met een persoonlijk antwoord: 

Neem contact met ons op

Economische vs. technische levensduur 

Om inzicht te krijgen in de levensverwachting van een zonnepaneel, moet er onderscheid worden gemaakt tussen de economische levensduur en technische levensduur. In een notendop komen deze begrippen op het volgende neer: 

  • Economische levensduur: De tijdsperiode waarin zonnepanelen genoeg stroom kunnen opwekken om de investering terug te verdienen. Deze is afhankelijk van veel individuele factoren, maar wordt voor een gemiddeld Nederlands huishouden geschat op 15 tot 20 jaar. 
  • Technische levensduur: De tijdsperiode waarin zonnepanelen technisch gezien kunnen blijven functioneren, maar (na verloop van tijd) minder stroom zullen opwekken. Deze periode is langer dan de economische levensduur en ligt in Nederland gemiddeld genomen tussen de 25 en 35 jaar. 

Het is belangrijk om te beseffen dat de panelen in de economische levensduur terugverdiend zullen worden. Dit is de periode dat de panelen nog relatief nieuw zijn en gemiddeld genomen meer zonne-energie kunnen omzetten in bruikbare elektriciteit. 

Wanneer moet je zonnepanelen vervangen? 

In de overgang van de economische levensduur naar de technische levensduur is het in veel gevallen beter om zonnepanelen te vervangen. Ze leveren mogelijk nog wel een acceptabele opbrengst, maar de efficiëntie neemt gemiddeld genomen af met 0,5% – 1% per jaar (degradatie). Bovendien zijn nieuwe panelen vaak een stuk efficiënter door constante technologische vooruitgang. 

Historisch gezien dalen de kosten van zonnepanelen drastisch. Het vervangen van oude panelen wordt hierdoor over de jaren heen geleidelijk steeds financieel aantrekkelijker. Zeker wanneer gebruikers steeds meer kampen met (gedeeltelijke) defecte panelen en onderhoudswerkzaamheden, kan het interessant zijn om te denken aan vervangen. 

Ook de afbouw van overheidsregelingen als de salderingsregeling zijn relevant. Hoewel het terugleveren van stroom op het stroomnet op het moment van schrijven nog interessant kan zijn, is de verwachting dat dit in de toekomst niet zo blijft. In zo’n situatie kan overstappen op panelen die werken met een thuisbatterij steeds interessanter worden. 

Deze factoren beïnvloeden levensduur zonnepanelen 

Niet elk zonnepaneel zal exact dezelfde levensverwachting hebben. Omgevingsfactoren spelen een zeer grote rol in de daadwerkelijke levensduur van panelen. Niet elk van deze factoren valt te beïnvloeden, maar het is goed om rekening te houden met het feit dat ze bestaan. 

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen de factoren van invloed in economische zin en de factoren van invloed in technische zin. Denk hierbij even terug aan de begrippen ‘economische levensduur’ en  ‘technische levensduur’ die we hierboven hebben uitgelegd. 

Factoren economische levensduur 

Dit zijn de belangrijkste factoren die de economische levensduur van zonnepanelen in de praktijk zullen beïnvloeden:  

  • Aanschafkosten: De investeringskosten in zonnepanelen bepalen het bedrag dat over de levensduur van de panelen moet worden terugverdiend. Hoewel de prijs van investering over de jaren heen gemiddeld genomen daalt, bestaan er grote prijsverschillen tussen de verschillende merken, typen en aanbieders. 
  • Opbrengst panelen: Een goed zonnepaneel zal op de ene locatie een stuk efficiënter zijn dan de andere locatie. De opbrengst van panelen groeit wanneer deze de juiste hellingshoek en oriëntatie heeft en er geen last van schaduwvorming is. Wie bovendien meer panelen plaatst, kan meer stroom opwekken en op efficiëntere wijze de investering terugverdienen. 
  • Verbruikspatroon: Wie nog geen zonnepanelen heeft zal al wel de nodige energieconsumptie hebben en deze afdragen aan de energiemaatschappij. Grootverbruikers zullen uiteindelijk grotere financiële voordelen halen uit hun panelen, omdat direct gebruik bij opwekken van energie altijd het meest efficiënt is. 
  • Subsidieregelingen: De mogelijke afbouw van de salderingsregeling en het stopzetten van subsidies op de aanschaf van zonnepanelen kunnen van grote invloed zijn op de totale terugverdientijd van de panelen. Houd er rekening mee dat overheidssubsidies op zonnepanelen door de jaren heen naar verwachting steeds verder worden afgebouwd.  

Factoren technische levensduur 

De technische levensduur van zonnepanelen wordt in de praktijk voornamelijk beïnvloed door de volgende factoren: 

  • Productkwaliteit: Kies voor panelen van een zo hoog mogelijke kwaliteit om de levensduur en prestaties te maximaliseren. Ga altijd voor een bekend merk van een betrouwbare leverancier, voorzien van alle benodigde keurmerken. 
  • Installatie: Laat de installatie van zonnepanelen verzorgen door een professionele, gelicenseerde installateur om er zeker van te zijn dat er geen schade of kortsluiting kan ontstaan. Een goede installateur helpt ook de efficiëntie te maximaliseren door de juiste hellingshoek en oriëntatie te kiezen. 
  • Omgeving: Weersomstandigheden kunnen de totale levensduur van panelen sterk inkorten. Denk aan schade door hagel, wind, of onweer. Zelfs zout in de lucht afkomstig uit de zee, of zand in de lucht afkomstig van de Sahara woestijn kunnen negatieve invloed hebben op de prestaties van de panelen. 
  • Onderhoud: Regelmatig en professioneel onderhoud helpt de prestaties en levensduur van zonnepanelen sterk te verlengen. Naast schoonmaak moeten ook onderdelen bij voorkeur periodiek worden gecontroleerd op kwaliteit. 

Zonnepanelen van Duurzaamheidscentrum Noord 

Hoe lang zonnepanelen mee kunnen gaan is sterk afhankelijk van een groot aantal factoren. De levensduur is op verschillende manieren te berekenen, zowel in economisch als technisch opzicht. We hebben voor beide aspecten in dit overzicht de belangrijkste factoren besproken. 

Uiteraard zal de persoonlijke situatie in elke casus enigszins afwijken van de norm. Een adviseur van Duurzaamheidscentrum Noord gaat daarom graag met geïnteresseerden in gesprek over het gebruik van zonnepanelen. 

Door onze jarenlange praktijkervaring hebben we veel kennis in huis op het gebied van duurzame lokale energieproductie. Een adviseur geeft graag meer informatie over het kiezen van de juiste soorten en merken zonnepanelen. 

Neem gerust (vrijblijvend) contact met ons op en vertel ons over specifieke wensen, dan komen we zo spoedig mogelijk terug met een persoonlijk antwoord: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *