Blog

Het is 2022, en energieprijzen gaan door het dak. Wat kan ik eraan doen?

energie besparen verduurzamen

De invasie van Rusland in 2022 heeft veel mensen wakker geschud. We importeren al jarenlang veel gas vanuit Rusland. Door de oorlog komen we erachter dat dat misschien helemaal niet zo’n goed idee is. Welke impact de oorlog precies gaat hebben op de energieprijs, is nog heel onzeker. 

Waarom zijn de energieprijzen zo gestegen? 

De stijging van de energieprijzen heeft te maken met een aantal zaken: 

  • De vraag naar energie is gestegen omdat het normale leven weer wordt opgestart na de corona crisis. 
  • Daarnaast stijgt de prijs van CO2 uitstootrechten. Dat betekent dat je per kg CO2 een bepaald bedrag betaalt. 
  • Het Noorse aanbod gas is lager door onverwachte onderhoudswerkzaamheden op de gaswinningsinstallaties. 

Wat kan ik doen om mijn energiekosten te verlagen? 

Isoleren 

De eerste logische stap is om de isolatie van je huis te verbeteren. Je wilt niet voor de mussen stoken. 

Tegenwoordig hebben de meeste woningen dubbel glas. Wanneer je dit nog niet hebt, is hier de grootste winst mee te behalen. 

Verder kan je kiezen voor spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie. Maar isoleren kan ook al door isolerende gordijnen op te hangen. 

Zonnepanelen 

Met zonnepanelen kun je je eigen energie opwekken. Je hebt dan niks te maken met energieleveranciers. 

Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want je zal vaak nog wel energie moeten inkopen bij je energieleverancier. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning als het buiten donker is. 

Je ziet steeds vaker accupakketten. Daarin kun je dan je energie opslaan die je overdag teveel opwekt, en dus niet verbruikt. Die energie kun je dan s’avonds gebruiken. 

Op het moment van schrijven (2022) is dat overigens nog niet zo interessant i.v.m. de salderingsregeling. Maar als binnen een paar jaar de salderingsregeling verdwijnt dan zal het verkopen van 1 kwh energie minder opleveren dan het terugkopen. We verwachten daarom over een paar jaar een flinke toename in energie opslagsystemen. 

Zuinige verwarming 

Jarenlang was gas lekker goedkoop. Het viel daarom niet echt op hoeveel energie de verwarming eigenlijk verbruikt. Tegenwoordig is het landelijke advies om de verwarming 2 graden lager te zetten dan normaal, om zo energie te besparen. 

Maar overschakelen naar een nieuwe manier van verwarmen is niet makkelijk. De populairste manier van verwarmen is uiteraard vloerverwarming. Maar de installatie van vloerverwarming vereist vaak toch een hele verbouwing. Zeker als je kiest voor een warmtepomp. Maar er bestaat ook een elektrische vloerverwarming waarbij geen grote verbouwing nodig is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *