Alles voor elektrisch wonen onder 1 dak

Alles voor elektrisch wonen onder 1 dak

  1. Home
  2. Knowledge Base
  3. Zonnepanelen
  4. Hoe moet ik zonnepanelen schoonmaken?

Hoe moet ik zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen die vies zijn kunnen tot 5% minder efficiënt zijn in hun energieopbrengst. Het schoonmaken van zonnepanelen is hierom een taak die een duidelijk praktisch nut heeft om de opbrengst van lokale energie-opwekking te kunnen maximaliseren. 

Reinig zonnepanelen bij voorkeur met osmose water. Dit water is volledig vrij van kalk, chloor, zouten en mineralen. Gebruik bij het schoonmaken altijd een zachte spons, doek of borstel. Dit helpt eventuele schade aan de zonnepanelen te voorkomen. 

Een jaarlijkse schoonmaakbeurt voor zonnepanelen is bij normaal gebruik meer dan genoeg. Maak de panelen vaker schoon wanneer deze zijn geïnstalleerd naast een drukke weg of nabij een industriegebied. Ook bij langdurige droge periodes is een extra reiniging van zonnepanelen verstandig. 

Interesse in de aanschaf van nieuwe zonnepanelen? De professionals van Duurzaamheidscentrum Noord helpen graag. Ook kunnen wij gerichte vragen beantwoorden rondom het onderhoud van panelen en wat hierbij komt kijken. Neem (vrijblijvend) contact op voor meer informatie: 

Neem contact met ons op

Is zonnepanelen schoonmaken nodig? 

Over het algemeen is het schoonmaken van zonnepanelen alleen nodig wanneer de efficiëntie van de energie-opwekking na verloop van tijd afneemt. Reiniging kan de efficiëntie van zonnepanelen meetbaar verhogen, gemiddeld met zo’n 5% op de totale opbrengst. 

Normaal gesproken hebben panelen op het dak een zelfreinigende werking, zeker in een regenachtig land als Nederland. Buien of regenachtige periodes spoelen het grootste deel van het vuil automatisch weg. Maar ook met de reinigende werking van regenwater zal vuil langzaam ophopen op de zonnecellen. 

Hierom is het gemiddeld genomen één keer per jaar nodig om zonnepanelen schoon te maken. Sommige experts zullen zelfs aangeven dat het voldoende is om slechts eens per vijf jaar een schoonmaakbeurt te geven aan de panelen. Wanneer het uitvoeren van een schoonmaakbeurt zin heeft, zal in de praktijk voornamelijk afhankelijk zijn van omgevingsfactoren. 

Waarmee zonnepanelen schoonmaken 

Osmose water is over het algemeen het beste reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Dit kalkvrije, chloorvrije, zoutarme en mineraalarme water zal de beschermlaag op de zonnepanelen intact houden. In combinatie met een zachte spons of doek is osmose water bovendien zeer effectief om vuil te verwijderen. 

Kraanwater, zout water, groene zeep, Dreft, allesreiniger, autoshampoo, azijn, of andere schoonmaakmiddelen zijn niet geschikt voor het reinigen van zonnepanelen. Dit soort middelen kunnen ze de beschermende laag van de zonnecellen aantasten, wat de levensduur van panelen kan verkorten (of zelfs de nodige schade kan veroorzaken). 

Gebruik daarom altijd een zachte spons, doek of borstel met enkel een zo neutraal (en kalkvrij) mogelijk type water. Gedemineraliseerd osmose water is het meest geschikt voor dit doel, maar regenwater kan in sommige gevallen dienen als een goed alternatief. Mineraalwater kan strepen en vlekken achterlaten en is hierdoor ongeschikt voor het schoonmaken van zonnepanelen. 

Hoe zelf zonnepanelen schoonmaken? 

Wie in staat is om veilig de zonnepanelen op het dak te bereiken kan deze in principe zelf schoonmaken. Volg de onderstaande praktische stappen om de panelen op een verantwoorde manier te reinigen: 

  1. Afspoelen: Gebruik een emmer met osmose water of een tuinslang met regenwater (op zeer lage druk) om de panelen grondig af te spoelen. Verwijder hiermee het zichtbaar aanwezige stof en vuil. 
  1. Sopje: Vul een emmer met osmose water of regenwater en voeg een paar druppels neutrale zeep toe. Wees zeer zuinig met de zeep om strepen en vlekken te voorkomen, dit is immers slecht voor de efficiëntie van de panelen. 
  1. Reiniging: Doop een zachte spons of doek in het sopje en wring deze eerst goed uit. Maak met zeer lichte, zachte bewegingen de zonnepanelen schoon. Werk van boven naar beneden. Eventueel hardnekkig vuil kan met een borstel met zeer zachte haren voorzichtig weg worden geboend. 
  1. Naspoelen: Verwijder de eventueel aanwezige zeepresten of vuilresten met schoon water. Gebruik een verse emmer met osmose water, of gebruik zoals eerder aangegeven een tuinslang met regenwater (geen kraanwater!) op lage druk. 
  1. Drogen: Optioneel kunnen de panelen worden gedroogd met een zachte doek om eventuele strepen en vlekken van het sopje te voorkomen. 

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken? 

Gemiddeld genomen moeten zonnepanelen minimaal één keer per jaar worden schoongemaakt. De frequentie waarmee zonnepanelen moeten worden gereinigd is in de praktijk echter afhankelijk van omgevingsfactoren, zoals de hellingshoek van panelen, nabijheid tot wegen, en droogteperiodes.  

Wie panelen plat heeft liggen moet deze minimaal 2 tot 3 keer per jaar schoonmaken. Dit is ook het geval bij zonnepanelen die dicht bij een drukke weg of industriegebied liggen. Aanhoudende droogte in de zomer is veelal ook een goede reden tot een extra schoonmaakbeurt. 

Het is verstandig om eerst visueel te controleren of er vuil aanwezig is op de zonnepanelen. Vervolgens kan er worden gecheckt of de efficiëntie van de panelen meer dan normaal is verminderd in de afgelopen periode. Vuil verwijderen kan, zoals eerder aangegeven, de efficiëntie van panelen gemiddeld verhogen met zo’n 5% op de totaalopbrengst. 

Uitbesteden schoonmaak bij bedrijf 

Wie niet de mogelijkheid heeft om zonnepanelen zelf schoon te maken, kan dit ook uitbesteden aan een professioneel bedrijf. Er is in Nederland een ruim aanbod aan professionele reinigingsbedrijven voor het onderhouden van zonnepanelen. Soms specialiseren glazenwassers zich ook in deze taak. 

Afhankelijk van de bereikbaarheid, het aantal panelen en de schoonmaaklocatie kunnen de kosten van schoonmaak uiteen lopen. Houd rekening met een prijs van ongeveer 5 tot 10 euro per paneel. Kosten zullen gemiddeld lager liggen in het voorjaar en de herfst, in de zomer worden hogere prijzen gevraagd als gevolg van vraag- en aanbod. 

All-electric wonen, wij maken het mogelijk 

Bij Duurzaamheidscentrum Noord gaan we verder dan zonnepanelen alleen. Wij zetten installatieconcepten voor duurzaam elektrisch wonen om in de realiteit. Onze ervaren experts kijken naar het hele woonconcept met een persoonlijke benadering. Deze passen wij volledig aan naar wens, afhankelijk van uw persoonlijke budget voor verduurzaming. 

Zonnepanelen zijn een mooie kans voor woningeigenaren, maar volgens ons slechts het begin van een toekomstig woonconcept dat in volledige harmonie is met de omgeving. Met lokale energie-opwekking als basis kijken wij naar elektrisch verwarmen en duurzaam opgewekt warm water in huis. 

Interesse in het écht verduurzamen van uw woning? Vraag ons (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden. Afhankelijk van persoonlijke wensen en het budget maken wij een persoonlijk advies op, welke we vervolgens helpen te realiseren. Neem contact op voor meer informatie: 

Was this article helpful?

Related Articles

Sidebar